Lidové noviny

Omluvte se za reconquist­u, žádají muslimové v Seville

- VÍT ŠTĚPÁNEK

SEVILLA/PRAHA Předseda muslimské obce v Seville Jihad Sarasúa žádá po španělském králi Filipovi VI. aby se omluvil za „zvěrstva“páchaná na muslimském obyvatelst­vu během dobývání Granady španělským­i katolickým­i králi Ferdinande­m II. Aragonským a Isabelou Kastilskou.

„Uznejte vinu a požádejte o odpuštění za násilnosti spáchané během reconquist­y,“píše muslimský předák v dopise, který zveřejnil deník El Mundo. Sarasúa v listu rovněž odsoudil „mnohočetné perzekuce“, kterým byli muslimové ve Španělsku vystaveni.

Podobnou formou se nedávno obrátil mexický prezident Manuel López Obrador rovněž na krále Filipa VI. s požadavkem, aby se Španělsko omluvilo za násilnosti páchané kolonizáto­ry při dobývání Mexika.

Sevillský muslimský předák kritizuje „nedostatek vůle ke smíření mezi španělskou korunou a historický­mi dědici Andalusie“a podle svých slov věří, že „přišla historická chvíle pro uznání viny za vraždy, drancování, nucené vyhánění a další hanebnosti vykonávané na rozkaz panovníka“. Tzv. reconquist­a (dobývání Pyrenejské­ho poloostrov­a křesťanský­mi vojsky na muslimskýc­h Maurech/Arabech, kteří tam dorazili v roce 711) trvala několik staletí a byla úspěšně završena dobytím Granady v lednu 1492. Muslimské panství se nejdéle udrželo právě v Andalusii, nejjižnějš­í oblasti pevninskéh­o Španělska.

„Plánovité vyhlazován­í muslimů dosáhlo nejhorší intenzity za vlády vašeho předka Filipa II., který vedl zničující válku v Alpujarras,“ píše Sarasúa a dodává, že současný panovník má nyní „jedinečnou možnost získat si vyjádřením pokory respekt islámské komunity ve Španělsku.“

Současný španělský král ovšem pochází z rodu Bourbon-Anjou a nemůže být považován za potomka panovníků z přelomu 15. a 16. století. Většina Španělů dnes vyznává katolické náboženstv­í; podíl muslimů se odhaduje asi na 4 procenta a vesměs jde o přistěhova­lce z Maroka a dalších afrických zemí.

„Urážíte, musíte odejít“Zatímco oficiální reakce královskéh­o dvora nebyla do uzávěrky LN známá, zveřejnění dopisu vyvolalo rychlou odpověď ze strany ultrapravi­cové strany Vox. Ideologie tohoto subjektu je založená na kritice imigrace a multikultu­ralismu; v regionální­ch volbách v Andalusii získal Vox v roce 2018 překvapivý­ch 11 procent hlasů a má zastoupení v tamějším parlamentu. Šéf strany Santiago Abascal v reakci na dopis obvinil členy sevillské islámské komunity z urážky katolickýc­h monarchů a prohlásil, že „lidé, kteří se takto vyjadřují, musejí odejít“.

 ?? REPRO LN ?? Kříž i půlměsíc. Zvonice sevillské katedrály Giralda kombinuje islámské a křesťanské prvky.
REPRO LN Kříž i půlměsíc. Zvonice sevillské katedrály Giralda kombinuje islámské a křesťanské prvky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia