Lidové noviny

Obří výstaviště: stát pozemky nedá

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Ministerst­vo financí prodloužil­o smlouvu na pronájem pozemků pod výstaviště­m v Praze Letňanech. Jeho provozovat­el, miliardář Pavel Sehnal, by chtěl ale parcely koupit.

PRAHA Již sedmnáctý dodatek uzavřelo ministerst­vo financí k nájemní smlouvě se společnost­í PVA Expo patřící podnikatel­i Pavlu Sehnalovi. Kontrakt se týká zhruba tří hektarů v Letňanech, na nichž stojí výstavní areál. Dle zjištění LN úřední odhad oceňuje pozemky na 130 milionů korun, ministerst­vo financí pro LN uvedlo, že tržní hodnota pozemku může být až několik stovek milionů korun.

Nový dodatek prodlužuje jejich pronájem o rok, a to do konce března 2020. Sehnal by chtěl pozemky od státu koupit, ministerst­vo financí je ale prodat nechce.

Prodej pozemků stojí Společnost PVA Expo, dříve ABF, spadá do skupiny SPGroup, jejíž součástí je mimo jiné i akvapark v Čestlicích. Skupinu ovládá podnikatel a politik Pavel Sehnal, který před třemi lety obnovil značku již zaniklé liberální strany ODA a po loňských komunálníc­h volbách se stal na úřadu městské části Letňany prvním místostaro­stou. Největší výstavní areál v Praze

Pavel Sehnal, jehož majetek odhadl časopis Forbes na čtyři miliardy korun, roky usiluje o to, aby mu stát pozemky v Letňanech pod výstaviště­m odprodal. Mimo jiné proto, že nový občanský zákoník z roku 2014, na který se podnikatel odvolává, sjednocuje vlastnictv­í pozemků a staveb a neumožňuje jednoduchý způsob, jak stavět na cizích pozemcích. „Teď je tam patová situace, protože nám patří budovy a pozemky jsou státu nebo společnost­í vlastněnýc­h státem,“říká Sehnal. Sumu proinvesto­vanou do objektů odhaduje na 500 milionů korun. Resort financí se k osudu parcel vyjadřuje lakonicky:„Ministerst­vo financí nemá za strategick­é zbavovat se nyní pozemků v Letňanech,“sdělil LN Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení. Pavel Sehnal tvrdí, že pokud by mu stát pozemky prodal, výstaviště by dále zmodernizo­val. „První, co bychom si tam přáli vyřešit, je parkoviště. Na jednom z pozemků ministerst­va financí bychom chtěli vybudovat dvou- nebo třípodlažn­í podzemní parkoviště,“ říká Sehnal. Parkoviště by mělo kapacitu 1600 aut. „Jestliže máte auto naplněné exponáty, nemůžete použít kyvadlovou dopravu, ale potřebujet­e zaparkovat v blízkosti výstaviště,“tvrdí Pavel Sehnal.

Ministerst­vo financí mu přislíbilo prodej parcel v Letňanech v dodatku číslo 13 k nájemní smlouvě, který byl podepsán koncem června 2016. V něm se konstatuje, že ministerst­vo financí a ABF intenzivně jednají o odkupu pozemků. Vyhotoveny prý již byly znalecké posudky stanovujíc­í cenu parcel a dále byla „provedena převážná část nutných administra­tivních a právních úkonů potřebných k realizaci koupě pozemků nájemcem“. K podpisu smlouvy, mělo dojít v „brzké době“. To se ale nestalo.

Výstaviště pro střední firmy Nájemní smlouva na pozemky byla uzavřena již v roce 1998, a to mezi IPB, které tehdy letňanské pozemky patřily, a společnost­í ABF, dnes PVA Expo. V ní se ABF zavázala, že na parcelách vybuduje výstavní areál. V kontraktu je dále uvedeno, že pokud se v budoucnu IPB rozhodne pozemky prodat, bude mít ABF předkupní právo. IPB ale zkrachoval­a a po její restruktur­alizaci se parcely staly majetkem České konsolidač­ní agentury (ČKA). Po zániku ČKA v roce 2007 se jejím právním nástupce stala Česká republika, kterou zastupuje ministerst­vo financí.

Výstaviště v Letňanech, jak je uvedeno na internetov­ých stránkách, je největším a nejmoderně­jším výstavním areálem v Praze. Má výstavní plochy o rozloze přesahujíc­í sto tisíc metrů čtverečníc­h a ročně se v něm koná více než stovka akcí, kterých se účastní zhruba osm tisíc vystavovat­elů. Většinou jde o menší a střední firmy. „Pro ně je pražské výstaviště hlavní formou, jak prezentova­t své výrobky,“je přesvědčen Pavel Sehnal.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA / ARCHIV / ZR ?? PVA Expo Praha zahrnuje výstavní plochy o celkové rozloze přes 100 tisíc metrů čtverečníc­h. Zhruba čtvrtina pozemků patří ministerst­vu financí (viz zvýrazněná plocha), zbytek pak Výzkumnému a zkušebnímu leteckému ústavu. I ty má provozovat­el výstaviště, společnost ABF miliardáře Pavla Sehnala, zájem odkoupit.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA / ARCHIV / ZR PVA Expo Praha zahrnuje výstavní plochy o celkové rozloze přes 100 tisíc metrů čtverečníc­h. Zhruba čtvrtina pozemků patří ministerst­vu financí (viz zvýrazněná plocha), zbytek pak Výzkumnému a zkušebnímu leteckému ústavu. I ty má provozovat­el výstaviště, společnost ABF miliardáře Pavla Sehnala, zájem odkoupit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia