Lidové noviny

Pavel Sehnal: Prodloužit metro C by bylo prospěšné

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Pražské Letňany jsou dnes zmiňovány hlavně v souvislost­i se zvažovanou výstavbou vládní čtvrti. Právě do Letňan by se mělo přesunou až deset tisíc státních úředníků. „Prodej pozemků pod výstaviště­m a vládní čtvrť ale spolu nijak nesouvisí,“říká v rozhovoru pro LN Pavel Sehnal, který výstaviště v Letňanech provozuje.

LN Pokud by vládní čtvrť skutečně v Letňanech vyrostla, sousedila by s výstaviště­m?

Nikoliv, mezi nimi je ještě letiště. Na letišti jsou vzletové kužely a v prodloužen­í vzletové dráhy nelze nic stavět.

LN Byla by vládní čtvrť pro Letňany přínosem?

Teď odpovídám jako první místostaro­sta Letňan odpovědný za územní rozvoj této městské části. V Letňanech, v sousedních Kbelích a v přilehlé části Prahy 9 je již v procesu stavebního řízení výstavba 15 500 bytů. To je zhruba 45 tisíc nových obyvatel, kteří by se měli do deseti let usídlit v této části Prahy. Pro srovnání, Letňany dnes mají 18 tisíc obyvatel.

LN Kde ti další lidé budou pracovat?

V Letňanech bude potřeba dalších až 15 tisíc pracovních míst. Vítám proto aktivitu spojenou s výstavbou administra­tivních budov. Předchozí politici byli málo prozíraví, když povolili takto masivní výstavbu bytů, aniž by se ptali na to, kde lidé budou pracovat. Vládní čtvrt nebude mít negativní vliv na rezidenční oblasti. Ty jsou tak vzdáleny, že tam k interakci docházet nebude. Pro občany to bude jen prospěšné. V případě nemocnice (výstavba nemocnice v Letňanech je jednou z podmínek Prahy, aby poskytla státu pozemky pro vládní čtvrť – pozn. red.) můj postoj ale tak kladný není.

LN Proč?

Protože si myslím, že tam není dostatečně široké spektrum pracovních míst pro letňanské občany. Jde totiž o lékaře, sestřičky a obslužný personál, který ale musí mít kvalifikac­i pro práci ve zdravotnic­kém zařízení. To jsou velmi specializo­vané činnosti. Navíc nově postavené Letňany budou potřebovat lékařskou péči, ale půjde spíše o praktické lékaře než nemocnici.

LN Co říkáte požadavkům Prahy (dostavba okruhu, převod kasáren v Karlíně, výstavba nové nemocnice – pozn.red.), která zatím není příliš nakloněna výstavbě vládní čtvrti?

Myslím, že je to jen stav malé politické zkušenosti nových politiků na magistrátu. Ale co se týká požadavku na dostavbu okruhu s finanční pomocí státu, tak si myslím, že ten je prioritou nejen Prahy, ale celého státu. Do Prahy dojíždějí všichni, každá firma má v Praze obchodní aktivitu. Je potřeba vyřešit dopravní systém Prahy ve prospěch všech občanů. LN A co je aktuálně největším problémem Letňan?

Doprava. Problémy jsou způsobeny hlavně tím, že není dokončena severní část velkého pražského okruhu. Všichni, kdo přijíždějí ze severu Čech, se hrnou do Letňan, kde je poslední stanice metra. Bylo by velmi prospěšné, aby bylo metro C prodloužen­o přes Čakovice. Konečná stanice by měla být v místě budoucího obchvatu. A tam by měla vzniknout velká záchytná parkoviště.

LN Loni vaše společnost ABF koupila společnost Incheba, která organizova­la veletrhy na Výstavišti v Holešovicí­ch. budete v tom pokračovat?

Výstaviště v Holešovicí­ch, kde Incheba působila, patří Praze. Incheba tam byla v nájmu. My si prostor teď pronajímám­e jen na jednotlivé veletrhy. Výstaviště by se mělo na jaře příštího roku zavřít a bude se rekonstruo­vat. Odhaduji, že dva až tři roky bude budova zavřená. Dnes jsou ale nároky na výstaviště jiné, než byly před sto lety. A areál v Holešovicí­ch je sto let starý. Tvrdím, že by měl přestat fungovat jako výstaviště a sloužit pro kulturu a zábavu.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Doprava v Letňanech je dle Pavla Sehnala problém
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Doprava v Letňanech je dle Pavla Sehnala problém

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia