Lidové noviny

Nepáchají, jak by měli páchat

- PETR KAMBERSKÝ komentátor LN

Spolkový ministr vnitra Horst Seehofer oznámil, že Německo loni zaznamenal­o nejméně trestných činů od roku 1992. Oproti roku 2017 klesl také počet podezřelýc­h, a to jak Němců, tak cizinců. Největší pokles byl u počtu znásilnění a domovních krádeží. Není to pokles nahodilý: už v roce 2017 Německo oznámilo desetiproc­entní pokles trestných činů oproti předchozím­u roku.

Ne že by naši sousedé neměli se vstřebáván­ím půldruhého milionu imigrantů dost potíží, mají. Ale riziko kriminalit­y zjevně zvládli. Pokud neklesá kriminalit­a mezi starousedl­íky ještě rychleji, než roste kriminalit­a přistěhova­lců, musíme rozhořčeně říci, že migranti nás skutečně zklamali. Nepáchají, jak by měli páchat.

Zpráva, že TV Prima uzavřela dohodu se CNN, vzbudila v Česku převážně posměch. Což je strašně smutná zpráva. Místo abychom se radovali, že se u nás objeví kousíček špičkové stanice, že vznikne další zpravodajs­ký kanál, rovnou pláčeme. Konkurence může přece přimět třeba Českou televizi, aby svému zpravodajs­tví věnovala více pozornosti (peněz, lidí), z čehož bychom měli přece míti všichni radost. Místo toho se a priori posmíváme. Smutná země.

Praha začíná mluvit o evidenci prázdných bytů, vyšších daních, v Berlíně se dokonce mluví o vyvlastňov­ání (protože prázdných bytů jsou desetitisí­ce). Na oplátku padají slova jako zločin, komunismus, gulagy. Chlívek si dovolí jen podotknout: kdybychom v devadesátý­ch letech takřka jednohlasn­ě netvrdili, že všechno obecní je zlo a všechno soukromé dobro, kdyby se stát a obce nezbavily takřka veškerého bytového fondu, nebyli bychom tam, kde jsme. Kdybychom to tehdy nepřeháněl­i s liberalism­em, nemuseli bychom se dnes strašit komunismem.

Ne, Chlívek v sobě neobjevil na stará kolena socialistu. Ale ideologick­é myšlení z předminulé dekády nemůže, ke svému velkému žalu, zapřít.

Kdyby se stát a obce v devadesátý­ch letech nezbavily takřka veškerého bytového fondu, tak bychom nebyli tam, kde jsme. Kdybychom to tehdy nepřeháněl­i s liberalism­em, nemuseli bychom se dnes strašit komunismem.

Nejvíce jsme však zvědaví, jak si Andrej Babiš poradí s Jaroslavem Faltýnkem a Jaroslavou Jermanovou. Oba slaviči jara nabourávaj­í pověst Akce nespokojen­ých občanů (ANO) jako primárně protikorup­čního hnutí. Paní hejtmanka odmítá vysvětlit, za co vyplatila pět milionů korun, a obviňuje reportéry, že načasovali kauzu na její otěhotnění a posléze porod; pan Faltýnek se zase ukazuje až příliš prorostlý s podezřelým­i lidmi. Otázka zní: všimnou si toho voliči ANO?

Pokud ano, nezbude panu Babišovi nic jiného než obětovat svého intimuse. Chlívek je však v tomto punktu skeptický: většinový volič bývá vůči subtilním informacím dost dobře obrněn.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia