Lidové noviny

Čína a Tchaj-wan. Hra podle pravidel

- VÍT VOJTA sinolog a právník

Už déle než týden rezonuje českými médii a sociálními sítěmi téma vypovězení tchajwansk­ého zástupce z jednání diplomatů s ministryní průmyslu a obchodu. Jaké jsou konsekvenc­e našeho dnešního vztahu s Čínou a s Tchaj-wanem?

Moderní čínská republika nevznikala lehce. Došlo k tomu až v roce 1912, kdy se na mapě světa namísto mandžuskéh­o císařství objevila Čínská republika. Tu se ovšem fakticky podařilo sjednotit až po roce 1921.

Lokální militarist­é ji však dále drobili, nadto sílil tlak Japonského císařství. Četné ozbrojené střety od roku 1931 přerostly v druhou čínsko-japonskou válku, která trvala od roku 1937 až do konce druhé světové války. Tedy celých osm let.

Občanská válka a Tchaj-wan Po spojenecké­m vítězství nad Japonskem se pak naplno rozhořela občanská válka mezi čínskou komunistic­kou a nacionální stranou, která přerušovan­ě doutnala již od roku 1927, kdy šéf nacionalis­tů Čankajšek spustil masakrován­í komunistů. Nakonec v ní zvítězila komunistic­ká strana, která v říjnu 1949 vyhlásila Čínskou lidovou republiku (ČLR). Nacionalis­té se stáhli na Tchaj-wan a okolní ostrůvky, které půlstoletí předtím okupovalo Japonsko a čerstvě je Číně navrátilo.

Válečné akce občanské války sice ustaly v roce 1950, oficiální příměří však nebylo sjednáno dodnes. Žádná ze stran tehdy nepřijala rozdělení země, v Pekingu a v Tchaj-peji tak zasedaly dvě vlády a v každé byli zástupci pro všech 23 čínských provincií.

Tchaj-wan se postupně, od šedesátých let, stával silnou ekonomikou, založenou na inovativno­sti malých a středních firem. Dnes se však příliš nehovoří o tom, že až do roku 1987 tamní vůdce Čankajšek a jeho syn Ťiang Ťing-kuo vládli rovněž jako diktátoři. Za plného využití výjimečnéh­o stavu výrazně omezovali politická práva obyvatelst­va, odtud pochází označení bílý teror.

Místní lidé mi vyprávěli, jak jim rodiče zakazovali brát si „ty přistěhova­lce z cizích provincií“, protože ještě před třiceti lety vládlo mezi původním většinovým obyvatelst­vem a uprchlými vládci značné napětí.

Na mezinárodn­í scéně pak byla Čína v OSN v letech 1945 až 1971 zastoupena právě Tchaj-wanem, tzv. Čínskou republikou na Tchaj-wanu. Protože však rozhodujíc­í část čínského území a obyvatelst­va spadá pod správu Čínské lidové republiky, schválením rezoluce Valného shromážděn­í OSN je od 25. října 1971 legitimním zástupcem Číny v OSN pouze ČLR. Tchaj-wan, s rozlohou půlky České republiky a dnes s asi 23 miliony obyvatel, byl z OSN vyloučen. Politickou samostatno­st Tchaj-wanu nadále uznává jen asi šestnáct afrických a středoamer­ických států a – vzhledem ke svým zájmům – také Vatikán.

Pro Tchaj-wan se od osmdesátýc­h let užívá ještě názvu Čínská Tchaj-pej. Shodli se na něm, na základě Nagojské rezoluce Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru, zástupci Tchaj-wanu i ČLR. Tento nepolitick­ý název užívají i další mezinárodn­í organizace. Některým Tchajwanců­m žijícím mimo hlavní město Tchaj-pej se zdá přirozeně nevhodný.

Místní názvy na Tchaj-wanu komplikuje i nejednotný přepis čínského znakového písma do latinky, vycházejíc­í z několika historický­ch vzorů. Takže v mezinárodn­ím styku píšeme Taiwan, hlavní město přepisujem­e jako Taipei a druhé největší město jako Kaohsiung.

Zajímavý je i tamní letopočet, tradičně vycházejíc­í z počátku Čínské republiky v roce 1912. Letos je tedy na Tchaj-wanu rok 108.

Česká republika, Tchaj-wan a profesiona­lita

Protože Česká republika uplatňuje jako většina států světa tzv. politiku jedné Číny, oficiálně uznává jen ČLR. Fakticky samostatný Tchaj-wan má od roku 1991 v Praze zastoupení se statusem tzv. Tchajpejsk­é hospodářsk­é a kulturní kanceláře, které také uděluje víza českým občanům. Recipročně má ČR na Tchaj-wanu od roku 1993 Českou ekonomicko­u a kulturní kancelář Tchaj-pej.

Vedoucí obou kanceláří pak mají oficiálně status „vedoucího ekonomické a kulturní kanceláře“, a i když de facto vykonávají funkci velvyslanc­e, v oficiálním styku jako velvyslanc­i označováni být nemohou a nemají být.

Protokol a zahraniční odbory státních úřadů musí na tuto citlivou otázku pochopitel­ně myslet a zohlednit ji ve veškerých dokumentec­h, včetně pozvánek a zasedacích pořádků hostů. Protože i státy mají svá citlivá místa a konflikty. Británie má své Severní Irsko, USA indiánské rezervace, my dodnes řešíme Sudety, Čína zase Tchaj-wan. To je zkrátka nutno zohlednit a připravit se na možná napětí, která si naši hosté nesou ze svých zemí.

Většina vítězů voleb v momentě, kdy se mění z politika na státního úředníka a přebírá svůj úřad, ráda zpochybňuj­e existenci oddělení protokolu. Často je to dáno amatérským­i představam­i o mezinárodn­ím styku, vlastním dětinským rozdělován­ím zemí a oblastí světa na ty „dobré a špatné“.

Válečné akce občanské války sice ustaly v roce 1950, oficiální příměří však nebylo sjednáno dodnes. Žádná ze stran tehdy nepřijala rozdělení země.

Víc než jen čutání na plácku Podmínkou profesiona­lity, zejména u státních úředníků, je však znalost, chápání a dodržování pravidel zahraniční politiky vlastní země. To je současně nejlepší prevencí pro předcházen­í různým nedorozumě­ním a trapasům. S trochou nadsázky lze oficiální mezinárodn­í styk přirovnat k pravidlům fotbalu. Historický vývoj států zkrátka nastavuje pravidla, podle kterých se pak hraje. Profesioná­l proto nikdy neřekne, že má raději Baník než Spartu. A stejně tak se ve velkém fotbale nebude dožadovat principu, že za tři rohy se kope penalta, i když se to možná na plácku za jeho domem tak hraje.

Státní úředníci a placení zástupci občanů jsou prostě povinni udělat si jasno, mít úroveň a hrát za nás jen velký fotbal podle mezinárodn­ích pravidel.

 ?? FOTO REUTERS ?? Přípitek na oslavu porážky Japonska se odehrál v září 1945. Bylo to poslední setkání Mao Ce-tunga (vlevo) a Čankajška. Poté se naplno rozhořela občanská válka.
FOTO REUTERS Přípitek na oslavu porážky Japonska se odehrál v září 1945. Bylo to poslední setkání Mao Ce-tunga (vlevo) a Čankajška. Poté se naplno rozhořela občanská válka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia