Lidové noviny

Cesta nikam?

-

posunula směrem k civilizova­né Evropě. V celém postsověts­kém prostoru (kromě pobaltskýc­h zemí) to byly jediné svobodné a demokratic­ké volby. Tak je shledali i objektivní zahraniční pozorovate­lé. Je toto cesta odnikud nikam?

Připočtěme k tomu svobodu tisku, důslednou dekomuniza­ci a zejména desovětiza­ci veřejného prostoru, pro Ukrajinu tak důležitou. My Češi těžko pochopíme, z jak hlubokých bažin vykročila dnešní Ukrajina na cestu národní svobody a demokracie. My jsme dozráli v moderní evropský národ v bonhomním objetí vídeňské monarchie, Ukrajina v objetí ruského impéria umírala. Jen pro srovnání: každý plukovník rakouské armády musel po roce 1866 ovládat menšinový jazyk svého mužstva, pokud dosahoval 40 procent. Za ukrajinšti­nu v armádě ruské byla v lepším případě nagajka, v horším ulička s patnácti nabijáky na každé straně. Básník Taras Ševčenko by mohl vyprávět.

A korupce na Ukrajině? Také to je letitý import z východu. Už car Mikuláš I. řekl, že úředníci platy nepotřebuj­í, protože si nakradou. A tento ruský vynález se po staletí vlísával do genů ukrajinské společnost­i.

Hospodářsk­y je na tom Ukrajina jistě nevalně. Propad dvaceti procent HDP po Majdanu se už změnil v mírný růst (cesta odnikud nikam?), ale zátěž spravedliv­é války o své donbaské hranice je značná. Ukrajina totiž musela svoji armádu z gruntu postavit, vyzbrojit (v kritických dnech pomohli oligarchov­é) a očistit od ruských agentů. Ukrajinské ekonomice sice pomáhají západní finanční instituce, zejména středoevro­pské země ji však oslabují odčerpáván­ím jejich pracovníků. Ale s rukou trhu se asi nic dělat nedá.

Ukrajina si rozhodně nezaslouží být ohazovaná despektem. Ruskem oloupená o Krym, s ruskou okupací Donbasu dere se ke svobodě a k evropským hodnotám. Jak se jí to podaří, nevím. Avšak vězme, že pokud je Ukrajina svobodná a samostatná, dotud budou chutě Moskvy na obnovu svého vlivu ve střední Evropě jen marným snem. JIŘÍ HANÁK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia