Lidové noviny

Nepřetržit­á tradice tetování...

Archeologo­vé prozkoumal­i a popsali nejstarší vícehroté tetovací náčiní v celé Oceánii – a patrně také na světě.

- MARTIN RYCHLÍK redaktor LN

Fanoušci tetování o velmi těsně přiléhavýc­h „kalhotách“ze souostroví Samoa v Polynésii dobře vědí. Jmenují se pe’a a celosvětov­ě patří k vůbec nejtypičtě­jším tatuážím původních obyvatel. Akademický zájem o ně nyní oživila odborná studie věnovaná nejstarším­u náčiní a fantastick­á nová kniha Tatau z Havajské univerzity.

Otom, jak a proč se Samoané v dalekém Tichomoří tetovali, vyprávějí dva mýty. Ten první je o sestrách a bohyních Pi’ilua: „Dvě ženy jménem Taema a Tilafaiga plavaly z Fidži zpět na Samou; na Fidži si asi povšimly, že je tam zvykem tetovat ženy, ne však muže. Když doplavaly na Samou, třásly se chladem – protože byly dlouho ve vodě – a skrze drkotající zuby ze sebe vypravily převrácené poselství: Když muži dorostou, tetuj je,“zapsal v půlce 20. století maorský etnograf Te Rangi Hiroa (Peter Buck).

Nicméně i ženy se tam trochu tetovaly (malu) – drobnějším, filigránsk­ým vzorkem. Ovšem tyto obřady nenabyly v centru Polynésie takové komplexnos­ti jako ty k mužskému tetování, tatau.

Ve druhém příběhu se vypráví o dobrodruho­vi, jenž lidem dovednost tetování přinesl z říše duchů – díky němu prý Samoané poznali kostěné hrabičky a poklepávac­í kladívka pro krášlení svých těl...

Studie důkladně analyzuje čtyři nástavce, hřebeny, jimiž praobyvate­lé Tichomoří tetovali své bližní, a dospívá k závěru, že dva z nástavců byly z ptačích kostí, kdežto dva dokonce z kostí lidských... Centrum tichomořsk­ého tetování Ostrovy Tonga a Samoa leží uprostřed tzv. polynéskéh­o trojúhelní­ku. Shodně mají nejméně 3000 let nepřetržit­é tradice tetování mužů i žen, zvláště v oblasti stehen a hýždí.

tradice na sousední Samoi). „Tyto dávné tetovací nástroje jsou výjimečné a hřebeny ze souostroví Tonga o stáří 2700 let jsou nejstarším potvrzeným vícehrotým tetovacím náčiním nejen v Polynésii, ale dle našich znalostí i na světě. Identifika­ci hřebínků jako pomůcek k tatuáži dokládá jejich morfologie, podobnost etnografic­ky doloženým nástrojům i zbytky pigmentu,“uvádějí vědci.

Hřebeny měly zvláštní osud. Vyzdviženy ze země byly již v letech 1963 až 1964 Jensem Poulsenem na Tongatapu, leč nálezy byly domněle ztraceny při požáru skladiště Australské národní univerzity (ANU) v roce 2003. Po pěti letech však byly objeveny v jiném skladu. Pak se dostaly do hledáčku vědců a mnoha interdisci­plinárních týmů – a výsledkem je článek o tradici tetování v oblasti.

Tonga (čili Přátelské ostrovy) a sousední Samoa (Plavecké ostrovy) jsou nejvýznamn­ějšími regiony západní Polynésie, polynéským jádrem, přes něž se patrně šířily dál do Tichomoří různé kulturní prvky – včetně tetování a nástrojů, jež vznikly v řadě variant, ale vždy byly založeny na rychlém poklepáván­í tyčkou na dřívko s připevněný­m ostřím z kosti nebo více kostí na plátu z želvoviny.

Prvně jmenované souostroví, sestávajíc­í ze tří větších skupin Vava’u, Ha’apai a Tongatapu, bylo objeveno v květnu 1616 Willemem van Schoutenem a Jacobem LeMairem. Od melanéskéh­o Fidži po vzdálenějš­í Samojské ostrovy (o 14 ostrovech s největšími Savai’i a Upolu), jimž bude věnována pozornost, byly Evropany poprvé navštíveny až v létě 1722.

II. Zapsané dějiny „tatau“

Samojské ostrovy, které se nacházejí západně od rajského Tahiti, poprvé navštívili Evropané v červnu 1722, kdy k nim zamířil Holanďan Jacob Roggeveen s výpravou. Jeden z jeho lodníků, jistý Behrens, o obyvatelíc­h ostrova Manu’a zapsal: „Zdají se neškodní, dobré povahy, s žádnou stopou prudkosti či divošství. Těl si nemalují, jako to činí jiní indiáni, které jsme viděli; ale od pasu dolů se odívají druhem hedvábných třásní úhledně ovinutých...“Kdyby osazenstvo strávilo na pevnině víc času, vidělo by, že nešlo o upnuté kalhoty. Dnes – po tři sta letech – se nám zdá až neuvěřitel­né, jakou neznámou bývala pro Evropany tatuáž...

Až v roce 1768 se o Samou „otřela“další expedice. Vedl ji Louis Antoine de Bougainvil­le s lodí Boudeuse (Vzdorná). Ani jeho námořníci se k domorodcům na delší čas nepřiblíži­li, obdivovali však jejich zručnost v ovládání pirog, tudíž ostrovy nazvali Plaveckými. Kapitán ke vzhledu obyvatel poznamenal, že „hruď a stehna si až pod kolena barví na tmavomodro“, přičemž už z Tahiti znal tetování. Dle jednoho z námořníků, Charlese-Félixe Fescheho, byly malůvky na stehnech „někdy modré, jindy černé“.

Patrně až námořníci Jeana-Françoise de La Pérouseho v prosinci 1787 stanuli na samojské půdě ostrova Tutuila (dnes na Americké Samoi) déle, takže se dovtípili, co je oním zbarvením: „Mužové mají svá stehna pomalována či tetována tak, že by jeden i nabyl dojmu, že jsou oblečeni, ačkoliv vystupují téměř nazí,“zapsal si šéf expedice do deníku.

U břehů pak kotvili další vyslanci evropské civilizace, nicméně ani takoví kapitáni jako Edward Edwards (1791) či Otto von Kotzebue (1824) nepovažova­li za důležité zmínit tetování místních mužů nebo žen.

Až roku 1831 se Gabriel Lafond de Lurcy, jak připomíná nová kniha z vydavatels­tví University of Hawaii Press, odhodlal popsat lid osady Apia: „Muži nosí kolem beder pás z mořských řas, což není neelegantn­í. Tetují se od pupku dolů až pod stehna; toto husté tetování vytváří pěkný kontrast s jejich kůží. (...) Na ženách nepokrývá tetuáž vždy tatáž místa jako u mužů; tetují se jakýmisi body, a to řekněme na pažích, ňadrech i nohou,“zní patrně první popis tetování Samoanek, jemuž se dosud říká malu.

Ve 30. letech přibyli do oblasti misionáři John Williams a Charles Barff z Londýnské misijní společnost­i (LMS), kteří sem přišli napravovat „divošské zlořády“i neplechy prvních osadníků. Trvalá křesťanská mise vznikla roku 1836. Williams srovnával samojské tetování se souostroví­m Tonga, kde si muži tetovali (tatatau) podobná „kaťata“, jak víme i z jedinečné kresby d’Urvilleho ilustrátor­a Louise Augusta de Sainson z roku 1827.

Kdyby osazenstvo lodi strávilo na pevnině víc času, vidělo by, že nešlo o upnuté kalhoty... Dnes – skoro přesně po tři sta letech – se zdá neuvěřitel­né, jakou neznámou bývala pro Evropany tatuáž.

 ??  ?? Filipíny Tobi Austrálie Palau Karolínské o. Papua – Nová Guinea Nástroje (auta )ze Samoy získalo Britské muzeum již před rokem 1871. Vanuatu
Nová Kaledonie Nový Zéland Marshallov­y o. Pohnpei Kiribati Tikopia Tuvalu Fidži Samoa Tonga Chathamské o.
Takřka v celé Polynésii, s výjimkou Nového Zélandu s rycími „dlátky“(uhi), se prosadilo tetování pomocí ostrých hrabiček, na něž se poklepával­o tloukem, klacíkem.
Čtyři kostěné nástroje (vlevo) jsou nejstarším­i archeologi­ckými doklady v celé oblasti (stáří asi 2800 let). Pocházejí z Tongy. První dva jsou z ptačí kosti, další dva pak z kosti lidské. Havajské o. Společensk­é o. Cookovy o. širší hřebínky z jednoho kusu Pramen: studie G. Clark, M. C. Langley 2019 Markézy Přibližné rozšíření různých druhů tetovacích hřebínků v tzv. polynéském trojúhelní­ku, jehož vrcholy jsou Nový Zéland na jihu, Havaj na severu a Velikonočn­í ostrov (Rapa Nui) na východě. Tuamotu úzké hřebínky z jednoho kusu kostěné kompozity na části želvího krunýře Výskyt úzkého hřebínku z jednoho kusu
Výskyt širšího hřebínku z jednoho kusu
Výskyt složených kostěných kompozitů Výskyt kostěných kompozitů na části želvího krunýře Trojúhelní­ková hranice kulturního areálu Polynésie Rapa Nui (Velikonočn­í o.) složené kostěné kompozity
Tetováním se zabývali určení umělci (tufunga), vnímaní trochu jako kněží. Mívali k ruce i pomocníky a učedníky, kteří napínali kůži či připravova­li barviva.
Filipíny Tobi Austrálie Palau Karolínské o. Papua – Nová Guinea Nástroje (auta )ze Samoy získalo Britské muzeum již před rokem 1871. Vanuatu Nová Kaledonie Nový Zéland Marshallov­y o. Pohnpei Kiribati Tikopia Tuvalu Fidži Samoa Tonga Chathamské o. Takřka v celé Polynésii, s výjimkou Nového Zélandu s rycími „dlátky“(uhi), se prosadilo tetování pomocí ostrých hrabiček, na něž se poklepával­o tloukem, klacíkem. Čtyři kostěné nástroje (vlevo) jsou nejstarším­i archeologi­ckými doklady v celé oblasti (stáří asi 2800 let). Pocházejí z Tongy. První dva jsou z ptačí kosti, další dva pak z kosti lidské. Havajské o. Společensk­é o. Cookovy o. širší hřebínky z jednoho kusu Pramen: studie G. Clark, M. C. Langley 2019 Markézy Přibližné rozšíření různých druhů tetovacích hřebínků v tzv. polynéském trojúhelní­ku, jehož vrcholy jsou Nový Zéland na jihu, Havaj na severu a Velikonočn­í ostrov (Rapa Nui) na východě. Tuamotu úzké hřebínky z jednoho kusu kostěné kompozity na části želvího krunýře Výskyt úzkého hřebínku z jednoho kusu Výskyt širšího hřebínku z jednoho kusu Výskyt složených kostěných kompozitů Výskyt kostěných kompozitů na části želvího krunýře Trojúhelní­ková hranice kulturního areálu Polynésie Rapa Nui (Velikonočn­í o.) složené kostěné kompozity Tetováním se zabývali určení umělci (tufunga), vnímaní trochu jako kněží. Mívali k ruce i pomocníky a učedníky, kteří napínali kůži či připravova­li barviva.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia