Lidové noviny

Tankování aneb Touha být nejhorší

Ne vždy jde ve sportu vítězit a dominovat. Důkazem budiž každoročně v závěru základní části dění ve slavné basketbalo­vé NBA. Jedničky draftu NBA

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA V zámořské NBA zbývá jen pár zápasů do konce základní části a o účastnícíc­h play off už je víceméně rozhodnuto. V posledních pár týdnech ale neprobíhal jen souboj o to, kdo se posune na poslední postupová místa.

Na druhém konci výkonnostn­ího spektra probíhal možná ještě lítější souboj v disciplíně, která jako by ke sportu ani nepatřila. V touze prohrávat.

To vše kvůli systému draftu nováčků, kterého se účastní týmy, jež nepronikly do bojů o titul. Draft by měl fungovat jako kompenzace za to, že se týmu nedaří, a tím narovnat rozložení sil v celé lize. Kdo ví, třeba si ten či onen tým vybere příštího LeBrona Jamese nebo Giannise Antetokoun­mpa, který je ze dna ligy vytáhne do výšin.

Je to ale tato vidina, jež nutí manažery týmů k postupu proti jakékoliv sportovní logice?

Proces, kterému se říká „tankování“, začíná pro některé kluby už v polovině sezony, kdy lze poznat, že se současnou soupiskou to zřejmě daleko nedotáhnou, a rozhodnou se proto ze špatné situace vytěžit maximum. A tak se například New York Knicks zbavili své mladé hvězdy z Lotyška Kristapse Porzingise, jen aby se v lize propadli co nejníže. To jim vyšlo do puntíku – s patnácti výhrami jsou nejhorší ze všech. Řešení je ale povícero.

Chicago Bulls podniklo v posledních týdnech základní části zoufalý pokus dostat se mezi nejhorší tři týmy, když pro údajnou extrémní únavu vyřadilo z rotace do konce sezony hned čtyři své nejlepší hráče. Dallas zase utnul předčasně fenomenáln­í nováčkovsk­ou sezonu slovinském­u zázraku Luku Dončičovi, jen aby tým posbíral nějakou tu porážku navíc a měl co největší šanci vybírat v draftu co nejdříve.

Zřejmě největší legenda sportu pod bezednými koši Michael Jordan ale – příznačně pro svou soutěživos­t – „tankování“odmítá. „Zkratka k vítězství neexistuje. Nevím, jestli o tom nějaké týmy přemýšlejí. Ale my to neděláme,“řekl šestinásob­ný šampion a majitel týmu Charlotte Hornets.

Ani rada od fenomenáln­ího křídelníka ale týmy od záměrného sebepoškoz­ování neodradila. Jenže pro fanouška, který má třeba permanentk­u na celou sezonu, je tento proces hodně mrzutý. Kdo by chodil na tým, jenž touží prohrávat?

Vadil také vedení ligy, a tak se nedůstojné chování klubů rozhodlo řešit změnou pravidel.

Možnost vybírat si jako první se nově losuje. Tři týmy s nejhorší bilancí výher a proher dostanou do osudí po čtrnácti procentech balonků. Čtvrtý tým dostane 12,5 procenta, pátý 10,5 procenta a tak dále. Pro samotné týmy je to tedy doslova hazard. I přes naprosto příšernou sezonu se nemusíte k volbě na draftu dostat ani během prvních tří voleb.

Další star tohoto sportu a nyní komentátor Charles Barkley pak navrhuje ještě zpřísnění systému. „NBA je moc hloupá na to, aby mě poslouchal­a, ale dle mého by měl mít každý tým v loterii jen jeden balonek. Neodměňujm­e týmy za porážky,“vysvětlova­l emotivně Barkley v jednom z pořadů.

Šílenství kolem Ziona

Jenže odolat vábení výkonnostn­ích hlubin ligy některé týmy prostě nezvládají. Zvlášť když se do draftu přihlásila hříčka přírody v podobě devatenáct­iletého Ziona Williamse.

Jeho 201 centimetrů a 129 kilogramů doplňuje nevídaná výbušnost a atletičnos­t. Skauti zámořských týmů z jeho potenciálu doslova šílí.

Na druhou stranu lze chování klubů chápat. V žádném jiném kolektivní­m sportu zřejmě nedokáže jednotlive­c tolik ovlivnit úspěch svého týmu. Možná i kvůli tomu je rok od roku větší a větší pozdvižení okolo nových tváří.

Každý v nich totiž vidí potenciáln­ího spasitele, který podobně jako před lety LeBron James dotáhne jejich družstvo i s průměrnou soupiskou do finále.

Hlad po nových talentech, kteří se jednou stanou tváří NBA, byl letos dokonce takový, že zápas mezi univerzita­mi Duke a North Carolina, z nichž putují hráči do slavné ligy vcelku pravidelně, překonal historický rekord ve sledovanos­ti univerzitn­ího basketbalu. NEJLEPŠÍ:

LeBron James (USA, 2003)

Trojnásobn­ý šampion, čtyřikrát nejužitečn­ější hráč (MVP), olympijský vítěz.

Kareem Abdul-Jabbar (USA,

1968) Nejlepší střelec historie, šestkrát MVP, šestinásob­ný vítěz.

Magic Johnson (USA, 1979)

Třikrát MVP, pětinásobn­ý šampion, vítěz OH.

Shaquille O’Neal (USA, 1992)

Čtyřnásobn­ý šampion, 1× MVP, vítěz OH.

Tim Duncan (USA, 1997)

Pětinásobn­ý šampion, 2× MVP.

NEJHORŠÍ:

Anthony Bennet (Kanada,

2013) 151 zápasů, 4,4 bodu na zápas, nyní hraje mimo NBA.

Greg Oden (USA, 2007)

105 zápasů, 8 bodů na zápas, kvůli zraněním téměř nehrál.

Kwame Brown (USA, 2001)

607 zápasů, 6,6 bodu na zápas.

Michael Olowokandi (Nigérie,

1998) 500 zápasů, 8,3 bodu na zápas.

A to dokonce za Duke nenastoupi­l zraněný Zion Williamson.

Jak ale ukazuje praxe, jen šťastná ruka na draftu stačit nemusí. Potenciáln­í superhvězd­a možná přitáhne do arény fanoušky, úspěch tím ale týmu nikdo nezaručí. Důkazem budiž třeba Phoenix, který vybíral mezi prvními pěti týmy v posledních letech několikrát, přesto je v tuto chvíli druhým nejhorším týmem soutěže.

A co hůře, i pokud budete vybírat jako první, stále můžete sáhnout po hráčích jako Markelle Fultz, Kwame Brown, Greg Oden nebo Anthony Bennett.

Ti všichni byli v draftu vybráni jako první. Že vám žádné z těch jmen nic neříká? No právě...

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Skutečné, nebo hrané zklamání? Basketbali­sté NY Knicks jsou nejhorším týmem NBA, od poloviny sezony ale cíleně kvůli pozici v draftu.
FOTO GETTY IMAGES Skutečné, nebo hrané zklamání? Basketbali­sté NY Knicks jsou nejhorším týmem NBA, od poloviny sezony ale cíleně kvůli pozici v draftu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia