Lidové noviny

Zemřel basketbalo­vý šampion Ivo Mrázek

-

PRAHA Smutná zpráva pro českou sportovní a především basketbalo­vou obec dorazila včera z Brna. Ve věku 93 let zemřel basketbalo­vý mistr Evropy Ivo Mrázek, poslední žijící šampion z roku 1946. S českoslove­nským týmem získal na evropské scéně ještě další tři stříbra.

„Nikdy mě nezajímaly osobní statistiky nebo úspěchy. Vůbec nevím, kolik jsem dal za kariéru košů, ale vítězit jsem chtěl,“řekl Mrázek v knize Nebáli se své odvahy. Na jeden ale jistě nikdy nezapomněl. Na zlatém ME v Ženevě, kde se spoluhráči dosáhl největšího úspěchu českoslove­nského i českého basketbalu vůbec, byl právě tehdy dvacetilet­ý Mrázek autorem vítězného koše v závěrečnýc­h sekundách finálového zápasu s favorizova­nou Itálií.

Na stříbrném šampionátu v roce 1951 se stal nejlepším hráčem turnaje, ovšem příliš ho to netěšilo. „Když jsme prohráli se sbornou komandou, osobní ocenění mě netěšilo. Prohru jsem prožíval hrozně dlouho,“komentoval po letech neúspěch. Prohru tehdy mohl ještě zvrátit protest, protože jeden ze Sovětů přešlápl při šestkách. Komunistič­tí bafuňáři ale proti chybě týmu SSSR protestova­t nechtěli. První Brňan v národním týmu se vypracoval na jeho klíčovou postavu. Po konci kariéry obávaný střelec přešel plynule na trenérskou dráhu. A také v ní slavil úspěchy.

Jako hráč se zúčastnil olympijský­ch her 1948 a 1952. A pod pěti kruhy dovedl o osm let později reprezenta­ci coby kouč k pátému místu. S brněnskou Zbrojovkou postoupil dvakrát do finále prestižníh­o Poháru mistrů evropských zemí. Domácím šampionem se stal šestkrát na pozici hráče i trenéra. Od postranní čáry rozdával pokyny na palubovku až do roku 1990.

Když byl o jedenáct let později Jiří Zídek starší vyhlášen českým basketbali­stou století, sám vítězný pivot prohlásil: „Myslím, že by si toto ocenění Ivo Mrázek (skončil třetí, ještě i za Kamilem Brabencem) zasloužil také.“Velké pocty se Ivo Mrázek dočkal loni při slavnostní premiéře filmu Zlatý podraz, který se inspiroval právě i jeho příběhem. Na pódiu šampiona obklopili herci a tvůrci filmu a vyslechl si ovace zaplněné Smetanovy síně Obecního domu v Praze. Tehdy jednomu z autorů scénáře Jakubu Bažantovi řekl: „Víš, něco takového jsem ještě nezažil a nikdy bych nevěřil, že se toho dočkám.“Právě na oslavu takových lidí, jako byl Mrázek, scénář k filmu vznikl.

Poslední rozloučení se uskuteční v pátek 12. dubna od 11 hodin v brněnském krematoriu na Jihlavské ulici. anv

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia