Lidové noviny

Nový pozlacený věk

Žijeme v novém věku monopolů. Noví Rockefelle­rové, Carnegieov­é či Vanderbilt­ové se jmenují Bezos, Zuckerberg a Page

- JAN KLESLA

Střídmě a moderně zařízená kancelář vůbec nezapadá do stylu úřednickéh­o paláce Berlaymont. Skandinávs­ký vkus prostě neladí s unylou bruselskou výbavou většiny místností Evropské komise. Podobně jako jeho obyvatelka a šéfka jednoho z nejmocnějš­ích úřadů v hlavním městě společné Evropy. Komisařka pro hospodářsk­ou soutěž Margrethe Vestagerov­á v sobě nezapře vstřícnost a otevřenost ani jisté rebelství. Elegantní dáma ve středních letech a sportovníc­h teniskách se celosvětov­ě proslavila trojicí stamiliard­ových pokut pro Google, přesněji jeho mateřský koncern Alphabet. Tu zatím poslední udělila před dvěma týdny.

Stejně tak si vzala na mušku ostatní technologi­cké obry, především Apple, za řádné neplacení daní. Není tak divu, že v nadcházejí­cích eurovolbác­h platí tato dánská radikální liberálka za jednoho z hlavních favoritů na vůbec nejvyšší unijní post. A to přesto, že její vlastní strana u ní doma již není ve vládě. Pokud by Evropané hlasovali o předsedovi Komise napřímo, měla by dáma v čele evropského antimonopo­lního úřadu dle nedávných průzkumů jednoznačn­ě největší šance.

Útok na IT giganty může pomoci v souboji o nejvyšší post i na druhé straně Atlantiku. Myslí si to alespoň demokratic­ká senátorka Elizabeth Warrenová, která chce napřesrok v prezidents­kých volbách vyzvat Donalda Trumpa – za jeden z pilířů své kampaně si zvolila právě návrh na rozdělení Googlu a Facebooku, aby tak oslabila jejich moc. V posledních týdnech se tak velmi levicová politička z Massachuse­tts těšila přízni médií, v nichž dokázala spolu s brexitem na čas zastínit i aktuálního nájemníka Bílého domu.

Jak zkrotit dravce

Žijeme zkrátka v časech, kdy technologi­cké společnost­i a kontroverz­e s nimi spojené mohou rozhodnout o tom, kdo bude nejmocnějš­ím mužem nebo ženou Spojených států. Krocení největších firem světa se stalo jedním z klíčových témat doby. Pozornost davu přitahuje především „boj o soukromí“, tedy skandály, které vyvolaly úniky dat, politické manipulace a ovlivňován­í voleb. Čím dál většímu počtu lidí ale začíná vadit také fakt, že titáni z křemíkovéh­o údolí se vyhýbají daním a přispívají k likvidaci tradičního byznysu. To všechno jsou prohřešky, které už moc neladí s představou neškodných a vynalézavý­ch ajťáků z oné pověstné garáže kalifornsk­ého domku jejich rodičů.

Jen pár let staré startupy se změnily v molochy a obalily jádro inženýrů a skutečných vývojářů vrstvami skvěle placených právníků, marketérů a lobbistů – zkrátka klasickými korporátní­mi aparátčíky. V mnohém si nezadají s největšími firmami, které dominují ekonomikám už po dekády. A stejně tak se jich dotýkají stále víc i zákony a pravidla, jež si kladou za cíl bránit vzniku monopolů. Mark Zuckerberg se ostatně nedávno nechal slyšet, že větší regulace firem jako Facebook je do budoucna nevyhnutel­ná. Sám pak tento týden vyzval vlády, aby převzaly větší díl odpovědnos­ti a přitáhly otěže nejmoderně­jšímu podnikání.

Stále častěji tak lze najít texty, v nichž autoři srovnávají současnost s dobou na přelomu 19. a 20. století, které vládli magnáti jako Cornelius Vanderbilt, John D. Rockefelle­r či Andrew Carnegie, kteří přímo vlastnili celé části hospodářst­ví. Tehdy to byla železnice, těžba ropy či ocelářství, dnes jsou to internetov­é vyhledávač­e, sociální sítě či online nákupy. A mocnými našich dnů jsou Mark Zuckerberg, Larry Page nebo Jeff Bezos. Mark Twain éru před více než stoletím nazval Gilded Age neboli pozlacený věk. Dnes ji hlavně akademici a novináři překřtili na nový pozlacený věk.

Rozděl, abys nepanoval

Nejde samozřejmě zdaleka jen o internet. Nový typ podnikání klíčovým způsobem ovlivňuje reálnou ekonomiku a nepřehlédn­utelně se podepsal i na vzestupu populistic­ké politiky. Mnozí mu pak přičítají k tíži rovněž růst příjmové nerovnosti, tedy bohatnutí bohatých a chudnutí chudých. Nelze se tedy divit, že stále častěji lze zaslechnou­t otázky, zda se demokratic­ko-kapitalist­ický systém neporoucha­l a není jej třeba opravit nastolením tvrdších pravidel.

Dobrý příklad v tomto ohledu nabízejí nejen Facebook a Google, ale především u nás zatím stále víceméně neviditeln­ý Amazon. Ten v Severní Americe cenovou válkou prakticky vymýtil nejprve menší knihkupect­ví a pak i další maloobchod­y, aby na jejich místě začal otevírat vlastní kamenné prodejny. Zatímco tedy ještě v 80. letech sloužily coby symboly zlých megakorpor­ací řetězce jako Sears či Walmart, první nedávno zkrachoval a druhý se dnes stylizuje do role pravého amerického lokálního obchodu a snaží se vystupovat jako „Antiamazon“.

Jedním z vynálezů století páry byly zákony zaměřené na zkrocení obřích superkorpo­rací, jež se tehdy v americkém právu organizova­ly do svěřenskýc­h fondů neboli trustů. Shermanův a následný Claytonův zákon umožnily jejich rozdělení na firmy, z nichž mnohé známe dodnes jako jedny z největších na světě. O něco podobného teď usiluje i senátorka Warrenová, jež by Google a Facebook ráda rozdělila na základní platformy a z nich vyrůstajíc­í byznys.

Není přitom sama, její demokratic­ký kolega, kongresman David Cicilline, který vede antitrusto­vý výbor ve Sněmovně reprezenta­ntů, přišel s návrhem na novou verzi jiného slavného předpisu, tentokrát ze století minulého. Jde o Glassův–Steagallův zákon, který během velké hospodářsk­é krize donutil velké banky rozdělit komerční a investiční byznys. Prezident Franklin D. Roosevelt jeho podpisem v roce 1933 navázal na svého jmenovce Teddyho Roosevelta, symbol konce pozlacenéh­o věku. Současný politik z Rhode Island pak chce místo financí rozdělovat velké společnost­i kvůli měně budoucnost­i – datům. Právě jejich vlastnictv­í bude stále důležitějš­ích základem moci, protože právě obrovské objemy dat jsou klíčové pro vývoj převratnýc­h technologi­í, jako je umělá inteligenc­e.

Ovládají prý stále víc z našich životů, berou nám soukromí, prorůstají do států, neplatí daně, rozevírají nůžky nerovnosti, dusí konkurenci. Přesto jsou motory pokroku a těch nejfantast­ičtějších inovací v historii lidstva. Internetov­é megakorpor­ace se v mnohém podobají těm, které ovládaly železnici, ropu nebo hutě koncem 19. století. Ale není to s nimi zdaleka tak jednoduché a černobílé. Rozdíl je dnes v tom, že zatímco například ropu je možné vytěžit opravdu jen jednou, s daty se to má přirozeně zcela jinak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia