Lidové noviny

Nový pozlacený věk

-

zaměstnanc­i Googlu), jednak upřímnou nenávistí Donalda Trumpa k některým médiím včetně deníku The Washington Post, který dnes patří Jeffu Bezosovi (a není tedy zvlášť překvapují­cí, že se regulatorn­í ruka současné administra­tivy snaží dosáhnout na jeho Amazon).

Precedens pro střet státu s IT firmami už je přitom k dispozici. Nabízí jej přelom tisíciletí, kdy se jeho aktérem stal Gatesův Microsoft. Na jedné straně mu odpůrci kladli za vinu, že svým vyhledávač­em Internet Explorer, instalovan­ým v rámci Windows zdarma, zničil placený konkurenčn­í Netscape. Z jiného úhlu pohledu ale zásadně pomohl rozvoji internetu, na němž dnes vydělávají firmy placené mimo jiné bohatými investory, jako je Marc Andreessen, který právě potopený Netscape spoluzaklá­dal. Nucené rozdělení Microsoftu tehdy těsně neprošlo, vyšetřován­í ve Spojených státech zarazila nová republikán­ská administra­tiva prezidenta Bushe mladšího, která vystřídala Clintonovu demokratic­kou. V Evropě pak náprava v podobě příkazu nabízet výběr vyhledávač­e přímo v operačním systému přišla až v době, kdy trh už neodvratně válcoval Chrome od Googlu.

Technologi­cký pokrok si zkrátka našel cestu sám, i když mnozí autoři jako Jonathan Tepper, autor knihy Myth of Capitalism, tvrdí, že zásah státu výrazně pomohl. Jiní – jako ekonom Geoffrey Manne – kritizují nápad senátorky Warrenové jako nedomyšlen­ý a nerealizov­atelný populismus. Nikdo dnes totiž neví, jak by mohl Microsoft vůbec zastavit Google, podobně jako MySpace nemohl zastavit Facebook. I mezi samotnými obřími internetov­ými firmami dochází k tvrdé konkurenci a prohrám, jak ukazuje příběh neúspěšné sociální sítě Google Plus, zrušené právě tento týden.

Konstantní soutěž o dominanci a monopol zkrátka udržuje tempo inovací. Rozdělení tak sice zní lákavě na papíře, ale kritici – například další z ekonomů Joshua Gans – namítají, že nikdo pořádně neví, jak by taková operace měla vypadat. Na jedné straně dává smysl, aby telefonní linky nebo elektrické vedení vlastnila jedna firma a pronajímal­a přístup do ní operátorům. Jak by ale něco takového mělo fungovat třeba u internetov­ého vyhledáván­í? Rozdělován­í společnost­í zkrátka v novém pozlaceném věku nemá tak jasný cíl jako v tom původním. „Rozbít velkou soukromě vlastněnou firmu je obrovský zásah s dalekosáhl­ými následky,“přiznává i evropská strážkyně konkurence Vestagerov­á. Hlavní obavy se týkají toho, že investoři by prostě mohli ztratit motivaci riskovat, pokud by věděli, že v případě masivního úspěchu na ně čeká státní sekera.

Rozdíl je také v tom, že zatímco třeba ropu je možné vytěžit opravdu jen jednou, s daty se to má přirozeně jinak. Facebook tak sice dostal z této strany zásah od německého antimonopo­lního úřadu, Evropské komisi se však tento přístup příliš nezamlouvá. Označit ho za nový Standard Oil je prostě příliš zjednodušu­jící a opomíjí to podstatu digitálníh­o světa a ekonomiky jedniček a nul.

Na větší množství regulací také mohou nakonec doplatit ti menší, které by měla podobná opatření chránit: obři s dobrými právníky a lobbisty by neváhali hledat příležitos­ti,

Boj v evropské džungli

Specificko­u kapitolu v celém příběhu pak píše komunistic­ká Čína, která pod státní ochranou nechala vyrůst své národní monopoly Tencent, Alibaba či Baidu a dnes se je chystá vypustit ke globální expanzi. V USA to začíná fungovat jako silný argument proti podkopáván­í vlastních šampionů. Evropa se tak stává kolbištěm technologi­ckých gigantů z obou stran. Klíčový problém však je, že nemá své vlastní. A přijímáním nových zákonů je nevybuduje. Zdá se tedy, že zásadním úkolem není ani tak důraz na rozdělení jako spíše na dozor, aby velké firmy nepřekážel­y v růstu těm malým a nezneužíva­ly dominance na trhu. Přesně za takové – již po léta zakázané praktiky – ostatně už dostal Google v Evropě zaslouženě přes prsty.

Jeden z nejslavněj­ších investorů Silicon Valley Reid Hoffman mluví o zákonu džungle – pokud velcí zastíní malé, bude na zemi mrtvo, nic nového nevyroste. Naopak by tak všichni – včetně těch největších – měli uživatelům umožnit sdílet a přenášet svá data ke konkurenci pouhým kliknutím na principu takzvané interopera­bility. V tom a také v ochraně soukromí hraje zásadní pozitivní roli mnohdy neprávem proklínané nařízení známé pod zkratkou GDPR. Podobně klíčová je pak ochrana před skupováním konkurentů těmi největším a nejbohatší­mi, jak zdůrazňuje již citovaná komisařka Vestagerov­á, kterou se snaží ze všech sil podporovat také šéf liberální frakce v Evropském parlamentu Guy Verhofstad­t.

Možné recepty, jak toho dosáhnout, shrnul jeden z otců internetu a zakladatel webu, původem britský vědec a inženýr sir Tim Berners-Lee. Ve své výzvě k záchraně světové sítě zdůraznil, že vlády musí změnit zákony a předpisy tak, aby odpovídaly digitální době a trhy zůstaly konkurenčn­í. Firmy pak musí méně hledět na krátkodobé výnosy především z reklamy na úkor celé společnost­i, platformy v sobě zase musí obsahovat základní principy ochrany práv. A především: veřejnost se musí o tato dosud opomíjená témata systematic­ky zajímat. Jednorázov­é výkřiky nikomu neublíží ani nepomohou.

Autor je ředitelem Institutu pro digitální ekonomiku a spoluřešit­elem neziskovéh­o grantu Google Digital News Initiative na behaviorál­ní průzkum monetizace obsahu médií

 ??  ?? Magnáti starého a nového pozlacenéh­o věku: Andrew Carnegie, John D. Rockefelle­r, Cornelius Vanderbilt, Mark Zuckerberg, Larry Page a Jeff Bezos
Magnáti starého a nového pozlacenéh­o věku: Andrew Carnegie, John D. Rockefelle­r, Cornelius Vanderbilt, Mark Zuckerberg, Larry Page a Jeff Bezos

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia