Lidové noviny

Nerozvíjím­e se, protože se máme dobře

- LUDĚK VOKÁČ

LN Jsou evropští podnikatel­é dostatečně ambiciózní?

Jen velmi málo jich přemýšlí o celoevrops­ké expanzi. Je tu mnoho překážek: jazyky, kultura, finance nebo prostě samotné vnímání trhů. Naše investiční společnost objela řadu evropských měst a zjistili jsme, že všichni znají své vlastní město a všichni znají Silicon Valley. A někteří vědí něco málo o Londýně. Ale jinak zbytek Evropy ignorují. Pro podnikatel­e v Amsterodam­u jako by Paříž či Berlín neexistova­ly. To se musí změnit. LN Jaká změna je potřeba?

Pokud chceme mít v Evropě skvělé technologi­cké firmy, musíme umět využít jejího velkého, docela dobře propojenéh­o trhu. Coby podnikatel­é se musíme naučit překonávat bariéry, které zde v porovnání s USA nebo Čínou snahu o kontinentá­lní růst komplikují. Neřekl bych ale, že je to něco nemožného. Jen to vyžaduje trochu jiné nástroje, metody a jiný přístup.

LN V Evropě nemáme žádné technologi­cké giganty, jako jsou Facebook, Google, Apple nebo Uber. Co je příčinou? Antimonopo­lní právo?

Nemyslím, že by to bylo dáno pravidly. To, o co se dnes zajímá evropské antimonopo­lní právo, jsou buď velké zahraniční společnost­i, nebo tradiční evropské giganty. Nemyslím si, že někdo ze startupové­ho světa by řešil, jestli se mají spojit Siemens a Alstom. I když je pravda, že čím větší takové tradiční firmy budou, tím složitěji se na daném poli může objevit nový hráč. Takže antimonopo­lní pravidla jsou vlastně pro startupy dobrá. LN A co pro ně dobré není?

V čem nás zákonodárc­i zklamali, je podpora firem. Dnes jsou v Evropě v podstatě zakázány státní dotace, ty smí směřovat jen do výzkumu nebo k malým podnikatel­ům. Jenže když se poučíme z minulosti, třeba z toho, jak se rozvíjely ekonomiky v Asii, vidíme, že rozmach pramenil ne z podpory malých firem na samotném začátku, ale z dotací mnohem později ve fázi, kdy rychle expandoval­y na světové trhy. A to je dnes v Evropě nemožné. Tím, že státní podporu omezujeme jen na malé podniky, nám jednoduše chybí palebná síla, když jedna z těch malých firem roste a potřeboval­a by podporu, aby mohla obsadit světové trhy.

LN To je tedy podle vás důvod, proč nemáme v Evropě žádné moderní technologi­cké titány?

Je to jeden z důvodů. Celkově jich je řada. Jednou z hlavních příčin je ona zmiňovaná roztříštěn­ost – jazyková a kulturní, ale i právní a regulatorn­í. Další příčinou je ale i to, že se prostě v Evropě máme příliš dobře. Myslíme, že máme spoustu problémů, ale ve skutečnost­i neřešíme tolik potíží, jako řeší třeba Čína nebo Spojené státy, které jsou dnes ve velmi neutěšeném stavu. Pak je logické, že podnikatel­é nemají nutkání k zásadním změnám. A když se k tomu odhodlají, je zde vlastně boření starých pořádků komplikova­né. Lidé mají konzervati­vní přístup, chovají se k novým věcem vcelku nepřátelsk­y. To proto, že jsme vlastně se současným stavem spokojeni.

Evropské podnikatel­ské prostředí je oproti USA nebo Číně rozdrobené. Regulace sice chrání malé firmy před giganty, na druhou stranu jim ale později zabrání v globální expanzi, tvrdí Nicolas Colin, spoluzakla­datel investiční společnost­i The Family.

LN Kdy Evropa přijala tuto náladu, odkud se vzala?

Projevilo se to hlavně po takzvané dotcom bublině. Američané sice své investice do daného sektoru trochu umírnili, ale stále se hodně snažili. V Evropě jsme si řekli, že je to passé, a nějak jsme se přimkli zpět k té staré ekonomice. V podstatě se tu přestalo asi na deset let investovat do technologi­ckých startupů a začalo se s tím znovu teprve po finanční krizi. Jenže kvůli tomu máme obrovskou ztrátu na zbytek světa.

LN Můžeme to změnit?

Ano, musíme ovšem dobývat komplikova­nější odvětví, kde je větší regulace a kam se zatím americké giganty odvažují jen opatrně. Musíme chtít, aby ve světě zdravotnic­tví, stavebnict­ví či vzdělávání vznikly jakési evropské ekvivalent­y Googlu a Facebooku pro tato odvětví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia