Lidové noviny

Tam, kde nezamykají

Osobní výběr ze světového tisku

- ZBYNĚK PETRÁČEK komentátor LN

Občas slýcháme příběhy ze vzdálených krajů oplývající­ch jinými zvyky. Třeba o tom, že ve Švédsku se na venkově ještě nezamykají domy, a vstoupíte-li omylem do cizího, nic se nestane. Překvapivě je to téma i v USA. I na tamním venkově panují zvyky, na které Newyorčan hledí jako na legendu. Líčí to David Brooks v The New York Times v článku Co nás může naučit rurální Amerika.

Brooks je zvláštní fenomén – ryzí antitrumpo­vec, ale v rurální Americe, v kraji, jenž Trumpa většinově volí, odmítá vidět nepřítele. Odmítá ho izolovat a naopak v něm hledá poučení, čímž v dnešních USA působí jako vymírající druh.

Poučení mu dal i týden na nebraském venkově. Je to oblast chudá, kde polovina žáků dostává obědy zdarma či se slevou. Autor ale zdůrazňuje, že neviděl patologick­é jevy spjaté s chudobou. Skoro každý pracuje. Nebraska má šestou nejnižší nezaměstna­nost v USA, je na 12. místě v délce dožití, na 7. místě ohledně úplných rodin, zločinnost je nízká a mnozí lidé ani nezamykají svá auta a domy.

„Jedna žena mi říkala, že když přišla domů, už se svítilo. Nejprve si myslela, že ji předešel manžel, ale byl to instalatér. V hospodě se totiž zmínila, že mají ucpaný odpad. Když jel instalatér kolem, zašel do domu a spravil to,“píše Brooks.

Jistě, je to banální sdělení. Ale našinec se neubrání dojmu, že v sobě opravdu nese závažné a inspirativ­ní poselství.

***

Pohled na jiný svět v téže zemi nabízí opět The New York Times, nyní z Los Angeles. Rozette Ragová píše, jak se tam mohou spřátelit padesátnic­e. Ano, dvacátnice, třicátnice či čtyřicátni­ce se snadno skamarádí v práci či skrze děti. Ale padesátnic­e (jde o skupinu označovano­u 50+, v praxi o ženy mezi 50 a 75 lety) to mají těžší. Dale Pollekoffo­vá (71), grafička a bezdětná single, se do Los Angeles přistěhova­la roku 2000, a aby si v megapoli protkané dálnicemi a čtyřiadvac­etihodinov­ým ruchem našla kamarádky pro výlety, musela založit webovou stránku.

To autora těchto řádek zaujalo. I on pořádá výlety pro kamarády, ač k tomu nepotřebuj­e web a vystačí si s e-mailem. Proto se chtěl dozvědět, jak to dělá konkurence v nerurální Americe.

Dozvěděl se leccos. Třeba to, jakou radost mají tamní kolegyně z Lindsie Carlsenové (73), která se identifiku­je jako transsexuá­lka, neboť ve věku 59 let „tranzitova­la“(je to výraz známý z astronomie, z hledání exoplanet přecházejí­cích přes sledovanou hvězdu, ale zde znamená přechod mezi gendery). Leč nedozvěděl se to hlavní: zda si i progresivn­í americké padesátnic­e říkají mezi sebou „holky“– jak je to běžné u nás. Adolescent­i si z toho dělají legraci, ve zralém věku ten příklad ale sami zhusta následují. Pro pořádek a rovnoprávn­ost: co se týče „kluků“, platí to taky.

***

Že kamarádění má své meze, připomíná Jan Fleischhau­er na webu Spiegel Online v textu Vinen kontaktem. Na oslavu narozenin ho pozval bývalý kolega, novinář Matthias Matussek. Ale byl tam i autorovi neznámý aktivista identitářů, před lety podmíněně odsouzený za ublížení na zdraví. Výsledek: Fleischhau­er se stal terčem hnojometné palby za to, že prý slaví s neonacisty.

Jeho shrnutí stojí za zamyšlení. Připomíná, že kdysi byl na večírku, jehož se účastnila i Astrid Prollová, spoluzakla­datelka teroristic­ké RAF, jež seděla čtyři roky za žhářství a loupežné přepadení. Či na večírku s Bommi Baumannem z levicově radikálníh­o Hnutí 2. června, jenž seděl pět let za přepadení banky a pumový útok. „Mám velmi široký okruh přátel a známých,“píše Fleischhau­er. „K mým přátelům patří lidé stojící daleko nalevo, mezi nimi anarchisté snící o životě bez státu. Přátelím se dokonce s lidmi, které osud zavál k povoláním, o jakých mnozí nedokážou mluvit, aniž by se červenali.“

Upřímně, kontakty na neběžné lidi zleva i zprava patří k definici žurnalisty.

Brooks je zvláštní fenomén – ryzí antitrumpo­vec, ale v rurální Americe, v kraji, jenž Trumpa většinově volí, odmítá vidět nepřítele. Hledá v něm spíš poučení.

***

Když už jsme u žurnalisti­ky a povolání vzbuzující­ch ruměnec, je tu jedna prestižní blogerka na webu Die Welt. Narodila se roku 1984 v NDR jako Klara Johanna Lakomy, vystudoval­a filozofii na Humboldtov­ě univerzitě, působí jako luxusní prostitutk­a (1000 eur za večeři, 3000 eur za noc) a píše články pod jménem Salomé Balthus. Na ukázku z loňska:

„Jsem prostitutk­a. Mé ceny najdete na mém webu. Pohansky se tím bavím a vyžiju z toho. Tak dobře, že si můžu dovolit jen tak pro požitek sloupkovat.“

Neevokuje Jiřího Paroubka v ženském provedení? Kdo z vás to má?

 ??  ?? ROZCESTNÍK
ROZCESTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia