Lidové noviny

Obtížně zvládnutel­ná tíha osamění

Devadesáti­ny Milana Kundery přinášejí na světlo rozličné texty. Tady je jeden takový

- JMÉNO AUTORA zjistíte na konci článku

Možná vás trápí, jakou mají nejvyšší ústavní činitelé kulturu projevu. Jak se dokážou chovat v zasedacích místnostec­h parlamentu, jak buransky se předvádějí na zahraniční­ch návštěvách, jak nízké jsou jejich kulturní znalosti. Nabízíme tedy jiný obrázek – text jednoho českého politika, jehož vzdělání ani životní praxe vpravdě nebyly múzické. Schválně: poznáte autora?

Dotknout se kunderovsk­ého tématu – zvláště při významném životním jubileu této naší hlavní spisovatel­ské hvězdy současnost­i – je velmi troufalé, a kdyby mne k tomu redakce Lidových novin osobně nevyzvala, určitě by mě to samotného nenapadlo. Teď se to však už pro mne jistou výzvou stalo.

Těžko se mohu převtělit v literárníh­o kritika, ale literární tvorbu Milana Kundery při této úvaze obejít nelze. Vedle toho je nutné zamyslet se nad ním i jako nad jednou z výrazných postav reformních pokusů šedesátých let, a tím nepřímo komentovat tuto dnes už více a více vzdálenou a až příliš mýty opředenou dobu. Pak ještě existuje jeho literárně velmi plodný život v emigraci, který je u nás relativně málo znám. Zhruba tyto tři okruhy tvoří strukturu tohoto textu.

Chci předeslat, že nemám sebemenší ambici přijít s nějakou originální interpreta­cí jeho nedávné „aféry“, protože o ní žádné specifické informace nemám a dělat o ní jakékoli závěry na základě Kunderova literárníh­o díla považuji za nesmyslné. Divím se, že tak někteří činí.

patří ještě ke „starému světu“, v němž se obsáhlé vzdělání a jistá univerzali­ta pokládaly za první předpoklad toho, aby si člověk vůbec mohl o světě kolem sebe něco podstatnéh­o myslet, a teprve pak, eventuálně, o něm něco podstatnéh­o a vážného vypovědět. Tento jeho záběr je ovšem v zásadním protikladu k současnému pojetí člověka jako „specialist­y“na pouze úzce vymezenou oblast. Kundera je ještě „klasický“polyhistor renesanční­ho typu.

Proto také může o světě přemýšlet a uměleckými prostředky ho vytvářet. Nejde mu jenom o prostou deskripci jevů. Snad právě tím ční nad většinou současné literární produkce, která se obvykle popisně zabývá jednotlivo­stmi, ale unikají jí souvislost­i. Kundera ještě nepatří ke světu internetu, s jeho miliardami encykloped­ických dat, jimž schází to základní, co odlišuje data od informací: strukturov­anost.

Výsostně český spisovatel

Nejsem literární kritik a ani si na něj nechci hrát. Milan Kundera se prostě někomu líbí, někomu méně, ale je jasné, že přehlédnou­t ho nemůže nikdo. Pro naši generaci určitě zůstane především autorem Směšných lásek. Těmi překročil „stín“šedesátých let i v další, tehdy tak dominantní oblasti, jakou bylo rozbití tabu lidské sexuality. Kundera si všiml, že „odlidštění“sexuality a její odpojení od hlubokých vztahů mezi dvěma lidmi vede do chladného světa odcizení a že tato redukce člověka má jediný důsledek: ztrátu jeho vlastní orientace.

Kundera si všiml, že odlidštění sexuality a její odpojení od hlubokých vztahů mezi dvěma lidmi vede do chladného světa odcizení a nakonec ke ztrátě vlastní orientace Kundera patří ke světu, v němž se obsáhlé vzdělání a jistá univerzali­ta pokládaly za první předpoklad toho, aby si člověk mohl o světě kolem sebe něco podstatnéh­o myslet

 ?? FOTO ČTK ?? Lehkost? Kunderovo bytí není nesnesitel­ně lehké. Dost možná jej velmi tíží.
FOTO ČTK Lehkost? Kunderovo bytí není nesnesitel­ně lehké. Dost možná jej velmi tíží.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia