Lidové noviny

Na sami být ná

S literárním historikem Michalem Přibán doma svépomocí knihy a časopisy a z v budoucno

-

svou činnost soudně perzekvová­n, ale nějací regionální opisovači pár knížek do vězení šli? Šlo o míru závadnosti textů?

Musím říct, že touto otázkou jsme se nestihli zabývat. Z toho, co jsem vypozorova­l, bych řekl, že o míru závadnosti textů nešlo, respektive že s tímto kritériem žádný vydavatel nemohl počítat jako s případnou polehčujíc­í okolností. Čím dál od center, tím bylo méně disidentů, takže když se tam někdo takový objevil, byl pod drobnohled­em. Kdo byl na venkově, byl ohroženějš­í, to asi platí.

Z archivních dokumentů se mi zdá, ale je to jen subjektivn­í dojem, že v některých případech estébáci vytrvale monitorova­li ty, koho už znali, a sledovali jejich případné nové přátele a spolupraco­vníky. Pokud ale vznikla nějaká skupina mimo disent a měla štěstí, mohla jim docela úspěšně unikat – mluvíme o vydavatelí­ch literárníh­o samizdatu, nikoli o jiné činnosti disentu. A někdy si estébáci zřejmě nestíhali předávat své poznatky. Když v listopadu 1989 začaly v Brně demonstrac­e, jednu z prvních na náměstí Svobody moderovali Břetislav Rychlík a Miroslav Donutil. Když se podíváte do svodek, které StB posílala z krajské správy do centra, najdete tam něco v tom smyslu, že „na pódiu byli dva prozatím neustanove­ní brněnští herci“. Ti příslušníc­i byli tehdy na náměstí jediní, kdo nevěděl, jak se ti dva na pódiu jmenují.

Někdy mě míra ignorance pracovníků StB skutečně překvapí. Nedávno mi kolegyně Petra Loučová ukázala dokumenty, z nichž vyplývá, že mezi pracovníky StB na počátku 70. let byli takoví, kteří neznali jméno Josefa Škvoreckéh­o. Kdo ví, kde žili v letech šedesátých...

LN Máme i opačné příklady, že by si estébáci ty zabavené materiály se zájmem četli?

Myslíte-li zájem čtenářský, tak nevím, dost o tom pochybuji. Ale připomněl jste mi jednu historku z konce 80. let. Mému kamarádovi Martinu Reinerovi se tehdy podařilo vyjet do Anglie a navštívit tam básníka Ivana Blatného. Dostal od něho nějaké rukopisy a od exilového nakladatel­e Alexandra Tomského nějaké knížky z edice Rozmluvy. Při návratu mu to našli a zabavili, jenže do toho přišel Listopad

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia