Lidové noviny

Michal Přibáň (1966)

-

V letech 1985–1990 vystudoval Pedagogick­ou fakultu Masarykovy univerzity. Působil jako redaktor brněnské redakce Lidových novin

(1991–1995), přednášel na Masarykově univerzitě, od roku 1997 pracuje v Ústavu pro českou literaturu AV ČR, kde vede lexikograf­ické oddělení.

Vydal monografii o dějinách poúnorové exilové literatury Prvních dvacet let

(2008), redigoval několik slovníků knižních i internetov­ých a byl jedním z editorů Spisů Josefa Škvoreckéh­o, o kterém připravuje monografii. V roce 2016 vydal román Všechno je jenom dvakrát.

zpolitizov­ali všechno, takže i literatura byla politikum. Na knize pracovali literární historikov­é, vypomohlo nám pár přátel z příbuzných oborů, ale politology a religionis­ty jsme mezi nimi neměli, takže do těch oblastí, které zmiňujete, jsme si zkrátka netroufli. Ale zas tak striktně jsme hranici mezi samizdatem literárním a neliterárn­ím nebrali. Pokud se vyskytla nějaká vydavatels­ká nebo personální souvislost, rádi jsme hranici překročili – vlastní heslo mají třeba Historické studie. Myslím ale, že nějaký dluh tady vznikl, a někdy jsem toho oborového omezení litoval: v 80. letech vycházel třeba samizdat fanoušků jízdy na skateboard­ech. Nebo jeden z vůbec prvních samizdatů z 50. let, které jsme měli k dispozici, obsahuje komentovan­á pravidla karetní hry bridž. Pracovat na takových heslech by byla radost!

LN Co se samizdatem dál? Neměl by se kompletně zdigitaliz­ovat a tím zpřístupni­t všem?

Existují výborné stránky Scriptum.cz, na nichž Sdružení občanů Exodus v Plzni a Třemošné postupně v elektronic­ké podobě zpřístupňu­je exilovou a samizdatov­ou literaturu. Dnes je tam už skoro vše podstatné. Některá samizdatov­á periodika, jako třeba Vokno, jsou přístupná na vlastních stránkách vydavatelů. Ale ono nejde jen o digitaliza­ci, pořád je dost knih samizdatov­ých či exilových, které u nás po roce 1989 nevyšly tiskem. Napadají mě například paměti Jiřího Lederera, novela Miroslava Drozda Dvě sestry vyšla loni skoro přesně čtyřicet let po vydání samizdatov­ém, a kdybyste se zeptal redaktora Torstu Jana Šulce, vypočítal by vám takových titulů desítky.

LN Může samizdat představov­at nějakou zkušenost, která by se ještě mohla v budoucnost­i hodit?

Myslím, že je to uzavřená historická kapitola. Svět je jiný než před rokem 1989, technický rozvoj nabral ohromné tempo, proměna společensk­ých hodnot bohužel taky. Pokud bychom zase někdy spadli do nějakého totalitníh­o průšvihu... Anebo víte co? Radši o něčem jiném...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia