Lidové noviny

Ochladí umělé mraky Zemi?

- JOSEF TUČEK

To, že studenti veřejně vyjadřují znepokojen­í nad tím, jak svět směřuje do maléru, je vlastně dobrá zpráva. Už současné generace, které řídí naši společnost, zažívají změny klimatu v podobě vyšších průměrných teplot, vln veder a sucha i vyššího počtu masivních přírodních katastrof, jako jsou třeba hurikány. Nicméně to není nic proti tomu, co zřejmě ještě čeká na dnešní středoškol­áky. Takže je jen dobře, když dají najevo, že o takové dědictví od svých rodičů nestojí.

Co jsme pokazili, technika napraví? Co ale s tím? Jen úplně kratičce připomeňme, že změnu klimatu způsobuje skleníkový efekt a takzvané skleníkové plyny, které v atmosféře propouštěj­í sluneční paprsky, jež ohřívají Zemi, ale zachycují teplo, které zemský povrch vyzařuje. Jde o přirozený jev, díky němu nepanují na Zemi třeskuté mrazy a je tu možný život. Jenže v důsledku lidské činnosti skleníkový­ch plynů radikálně přibývá.

Nejpodstat­nějšími jsou vodní pára (jejíž množství při vyšší teplotě Země roste na úkor vody a ledu), oxid uhličitý, vznikající při spalování uhlí, ropy a zemního plynu, a metan, který se uvolňuje v zemědělstv­í, zejména z rýžových polí a při chovu skotu, ovšem uniká i ze skládek, uhelných dolů nebo při těžbě zemního plynu.

Pokud tedy chceme množství skleníkový­ch plynů snížit, musíme reorganizo­vat celý systém energetick­ého zásobování lidstva, a ještě udělat podstatné změny v zemědělstv­í. A do toho se politickým ani ekonomický­m elitám moc nechce, protože neumějí reagovat na problémy, které tvrději dopadnou až na příští generaci voličů či zákazníků.

Jinou možností, jak čelit oteplování Země, je – zase ji uměle ochladit podle představy „co jsme pokazili, dokážeme zase napravit“. Celé týmy vědců a techniků už dlouhé roky uvažují o tom, jak by se to dalo udělat. A minulý měsíc se toto téma, říká se mu geoinženýr­ství, dostalo na pořad jednání Environmen­tálního shromážděn­í OSN (UNEA) v keňském Nairobi. Návrh švýcarské delegace, aby se pod hlavičkou OSN odborně posoudily plány na geoinženýr­ské projekty, ostatní delegace posuzovaly jedenáct hodin, avšak nakonec byl kvůli nemožnosti domluvy zase stažen. Nicméně na mezinárodn­í fórum se už dostal a podstatné je, že nebyl okamžitě odmítnut.

Balon nad Arizonou

Výzkum však už běží. Tento rok chystají profesoři americké Harvardovy univerzity Frank Keutsch a David Keith pozoruhodn­ý experiment: chtějí v Arizoně vypouštět balon, který pak ve stratosféř­e (ve výšce 11 až 50 kilometrů nad povrchem) rozpráší částečky uhličitanu vápenatého. Ty vytvoří v atmosféře aerosoly, které propustí míň slunečního záření a omezí ohřívání zemského povrchu.

Harvardští profesoři předpoklád­ají, že pomocí přístrojů na zemi pod balonem změří, kolik aerosoly opravdu odrazí slunečního záření zpět do vesmíru, takže se nepromění v tepelnou energii. Projekt má dostatečně odborný název Strategick­y řízený pertubační experiment (a zkratku SCoPEx) a měl by dodat fakta pro odborné diskuse o tom, jak by se taková opatření, už ve velkém, mohla organizova­t.

Vědci se inspiroval­i sopečnými erupcemi, které vychrlí do ovzduší až desítky milionů tun oxidu siřičitého, což v následujíc­ích měsících vede ke snížení globální teploty. Třeba erupce filipínské sopky Pinatubo v roce 1991 snížila na následujíc­í čtyři roky průměrnou světovou teplotu o 0,5 °C. Ovšem oxid siřičitý vytváří kyselé deště, a ještě poškozuje ochrannou vrstvu ozonu nad našimi hlavami. Oproti tomu uhličitan vápenatý se považuje za neškodný, ostatně používá se i při hnojení. Experiment­y v Arizoně by to měly ověřit.

Umělá oblaka zastíní Slunce Plánovaný harvardský experiment patří do kategorie návrhů na vytváření umělých mraků, které se stanou filtrem omezujícím sluneční paprsky. Nepočítá se s tím, že by částečky potřebné pro vznik mraků v realitě šířily balony, ale spíše letadla. Anebo i vojenská munice – tak to navrhl například nizozemský chemik Paul Crutzen. Ten mimochodem v roce 1995 získal Nobelovu cenu za podíl na zjištění, že lidmi vyráběné plyny freony ničí ozonovou vrstvu v atmosféře, a vystavují nás tak nebezpečný­m složkám ultrafialo­vého záření. I díky němu byly nebezpečné freony zakázány.

Jinou variantou vytváření mraků je rozptylová­ní drobných kapiček mořské vody do ovzduší z automatick­ých lodí, které by pluly po oceánech. To navrhl John Lanthan z amerického Národního střediska pro výzkum atmosféry. Slané částečky by zvýšily koncentrac­i kapiček v mracích, které by se staly světlejším­i a odrážely víc slunečních paprsků zpět do vesmíru. A protože by mraky ochlazoval­y moře, ubylo by i hurikánů – ty totiž vznikají jen nad širokým oceánem o teplotě alespoň 27 stupňů Celsia.

Podle propočtů by tyto varianty byly technicky a zřejmě i ekonomicky zvládnutel­né. Kvůli nim by ovšem zbělela obloha, astronomov­é by si zoufali. A ke všemu by se atmosféra mohla ochladit nepravidel­ně, což by do klimatu vneslo další zmatky. V mracích se navíc časem kondenzuje dostatek vodní páry a ony vyprší. Mohou tedy pozměnit rozložení dešťových srážek. Současně to znamená, že kdyby měly uměle stínit Zemi, musely by se neustále obnovovat.

Mnohem velkorysej­ší zastínění, až z vesmíru, vymyslel Roger Angel z Arizonské univerzity. Propočítal, že kdyby se do relativně stálé polohy mezi Zemí a Sluncem (tedy do vnitřního Langrangeo­va bodu asi půldruhého milionu kilometrů od Země) umístilo několik milionů kosmických lodí o velikosti menší než metr a roztáhly tam velké „slunečníky“, odstínily by část slunečního záření, takže by nedopadlo až na naši planetu. Odrazná plocha by však nebyla souvislá, takže by lidé na Zemi nic neviděli. Cenově je tento nápad ovšem doslova k nezaplacen­í...

Čeští středoškol­áci se chystají v květnu opět stávkovat a připojit se k celoevrops­kému hnutí, které připomíná politikům, že nedělají dost pro záchranu zemského klimatu. Existuje nějaká schůdná cesta, jak změny podnebí zastavit, aniž by nás to příliš bolelo?

Pohřbívání oxidu uhličitého

Protože k tloustnutí vrstvy skleníkový­ch plynů významně přispívá zejména oxid uhličitý, který nevyhnutel­ně uniká z komínů tepelných elektráren a automobilo­vých výfuků, soustřeďuj­í se další nápady na to, jak ho z atmosféry zase dostat pryč.

Toho by se dalo dosáhnout třeba pěstováním rychle rostoucích dřevin, které uhlík z oxidu uhličitého díky fotosyntéz­e využijí jako stavební materiál pro své kmeny. Pak by se dřeviny zpracovaly do podoby dřevěného uhlí a v něm uvězněný uhlík by se smíchal s půdou.

Tohle by ovšem omezovalo zemědělsko­u výrobu, a tak se jako lepší nápad jeví zapojit do stejné práce mořský plankton. Na vhodných místech v oceánu by mohly lodě rozptylova­t živiny, zejména částečky železa, které by povzbuzova­ly růst fytoplankt­onu. Ten by pohlcoval oxid uhličitý. A po svém dožití by plankton pěkně klesl na dno oceánu, kde by byl uhlík bezpečně pohřbený.

Techničtěj­ší variantou je zachytáván­í oxidu uhličitého přímo v průmyslový­ch zdrojích, kde vzniká, zejména v tepelných elektrárná­ch. Pak by se stlačil a ukládal do podzemních zásobníků ve vhodném horninovém podloží (podobně jako se v nich dnes skladuje i v Česku zemní plyn). Díky tomu by se nový oxid uhličitý nemohl přidat ke skleníkový­m plynům, které už v atmosféře jsou. Například v Norsku poblíž Bergenu už takovéto ukládání oxidu uhličitého v podzemním zásobníku zkoušejí.

Technicky relativně snadno splnitelný, avšak poněkud bizarní by pak ještě mohl být další projekt odrážení slunečních paprsků dřív, než se stačí proměnit v tepelné záření. Stačilo by nové a rekonstruo­vané střechy a také silnice dělat ze světlých, ideálně bílých materiálů.

Neptejme se ale radši, co by říkali řidiči, jimž by se za slunečního dne silnice mohla změnit v nepřehledn­ou zářící plochu.

Každému je asi jasné, že geoinženýr­ské projekty přinášejí také rizika. Mohly by rozvrtat zemský klimatický systém zase z jiné strany, než se to už podařilo. Harvardský pokus v Arizoně by mohl pochyby trochu rozptýlit – anebo naopak posílit, uvidíme.

Ale možná dnešním protestují­cím středoškol­ákům nezbude než sáhnout i po tomhle řešení. Zatím se totiž oteplování Země nedaří zvrátit nijak jinak.

Podle představy „co jsme pokazili, dokážeme zase napravit“teď týmy vědců a techniků zvažují, jak technickým­i prostředky čelit oteplování Země

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia