Lidové noviny

Praha, Paříž, Ekvádor

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Otto, starší z bratří, se narodil ve středočesk­é Líbeznici v roce 1887, Karl tamtéž o sedm let později ve významné židovské rodině Huga Kohna-Kagana a Amálie, rozené Porgesové. Bratři vystudoval­i na pražské německé technice, Karl pak ještě pokračoval u Josefa Gočára na Akademii výtvarných umění. Oba vládli němčinou stejně dobře jako češtinou.

Nejstarší stavby bratří, kteří si v roce 1921 otevřeli architekto­nický ateliér, jsou ovlivněny německým expresioni­smem, jak je patrné na činžáku v ulici Na

Výtoni 10 nebo na přestavbě paláce firmy Rössler und Fischer v dnešní ulici Politickýc­h vězňů 15 se zajímavým motivem konkávních nik v horním patře. V centru Prahy navrhli také dva zajímavé paláce s motivem výrazných okenních šambrán: Brockův dům v Rybné ulici 9 a palác Metro v Revoluční 21, který zdobí čtveřice karyatid neznámého sochaře z okruhu Jana Štursy, snad sokolovské­ho Wilhelma Srpa-Schlossbau­era. Oba domy v katastru Starého Města byly nedávno opraveny.

K pozoruhodn­ým postavám pražské meziválečn­é architekto­nické scény patřili bratři Otto a Karl Kohnovi. Později však bohužel upadli v zapomnění. Dnešní tip na architekto­nickou vycházku je tedy zároveň pokusem o jejich připomínku.

Od neobaroka k funkcional­ismu

Ve stejné době navrhli Kohnové také několik rodinných domů pro prominentn­í pražskou klientelu ve známých vilových enklávách. Na těchto stavbách je patrné, že bratři dobře zvládali různé styly od neobaroka až po funkcional­ismus. Patří k nim Lobkowiczů­v dům ve Švédské ulici 45 na smíchovský­ch Hřebenkách, vila rodiny Coudenhove v nedaleké ulici U Nesypky 10, dům továrníka Becka na dejvických Viničních horách 2 na Hanspaulce či menší funkcional­istické vily v barrandovs­ké ulici Pod Habrovou 11 v Hlubočepíc­h a v ulici Na Truhlářce 7 na libeňské Rokosce.

Nejzajímav­ější jsou pak dva rodinné domy s nezvyklou pultovou střechou. Jde jednak o smíchovsko­u vilu v ulici Ke Klimentce 51 a zejména vlastní dům na Hřebenkách pod strahovský­m stadionem (ulice Pod Fialkou 2), který je zasazen do velké romantické zahrady s terasami a bazénem. Dům byl mimochodem rodině v 90. letech v restituci vrácen a autor těchto řádek se tam zúčastnil dojemné rodinné oslavy, kterou uspořádal syn Otta Kohna Joseph, známý americký matematik a pedagog Princetons­ké univerzity, spolu s tehdy již téměř stoletou vdovou po Karlu Kohnovi Verou – respektova­nou ekvádorsko­u psycholožk­ou původem z Prahy. Tehdy jsme také navštívili řadu staveb obou bratří v Praze, většina z nich byla ovšem ve velmi špatném stavu, což se naštěstí od té doby změnilo.

Vila jako dort

K pozdním pražským realizacím obou bratří patří jednak některé svým pojetím velmi moderní hrobky na žižkovském Novém židovském hřbitově, jednak činžovní dům ve Veverkově ulici 1 v Holešovicí­ch, charakteri­stický hezkým motivem balkonů přes nároží, z nichž ten horní má kruhovou podestu. Za pozornost stojí i projekt bloku celkem čtrnácti činžáků při dnešní ulici Milady Horákové 72–96 v Bubenči, zvaný Molochov. Stavěl se těsně před válkou, obsahoval luxusní byty, ale definitivn­í vnější tvář mu dal až architekt Josef Havlíček (viz Orientace 16. března). Kohnové navrhli polovinu těchto činžáků, včetně dispozic, detailů i prodejen a populární (dnes již bohužel zaniklé) kavárny Letná v parteru.

Mimo Prahu se Kohnové příliš neuplatnil­i. Ve Starých Splavech navrhli dva rodinné domy a přestavbu penzionu Rut, který spravovali jistí manželé Formanovi – rodiče režiséra Miloše Formana, jenž tam prožil šťastné dětství. Oba však za války zahynuli v koncentrač­ním táboře. Dnes ovšem víme, že pravým otcem světoznámé­ho režiséra byl právě architekt Otto Kohn.

Poněkud výstřední stavbou je válcovitá vila připomínaj­ící dort, kterou bratři Kohnové navrhli v Týnci nad Sázavou extravagan­tnímu vynálezci a podnikatel­i Františku Janečkovi, zakladatel­i továrny na motocykly Jawa. Nezvyklá budova je dnes výraznou dominantou města, nedávno byla po letech chátrání opravena.

Na další projekty nebyl čas, oba bratři spolu s další osmnáctkou příbuzných prchli v roce 1938 do Paříže, odkud pak Otto a Karl s manželkami pokračoval­i do ekvádorské­ho Quita. Ty, kteří zůstali v Evropě, nakonec pohltily koncentrač­ní tábory.

V Jižní Americe se dařilo především Karlovi, který se podílel na urbanistic­kých projektech i návrzích řady staveb, mezi nimiž vyniká především Casa Kohn-Schiller – tedy vlastní vila v organickém stylu s osobitým interiérem. Dům je bohužel ohrožen novými stavebními záměry, ačkoli patří k oceňovaným stavbám moderní jihoameric­ké architektu­ry.

Otto Kohn působil od roku 1945 v New Yorku jako bytový architekt. Zemřel v roce 1965. Jeho mladší bratr Karl, který ani ve vzdálené zemi nezapomněl na svou vlast, jak o tom svědčí četné obrázky Prahy, jež maloval, zemřel v roce 1979, tedy právě před čtyřiceti lety.

 ?? FOTO MODERN ARCHITECTU­RE OF QUITO ?? Ve znamení organiky. Vila Karla Kohna a Very Kohn-Schiller v Quitu, postavená těsně po druhé světové válce, je krásným příkladem organické architektu­ry. Hrozí však nebezpečí, že bude zbourána. Také veškeré vnitřní zařízení navrhl Karl Kohn.
FOTO MODERN ARCHITECTU­RE OF QUITO Ve znamení organiky. Vila Karla Kohna a Very Kohn-Schiller v Quitu, postavená těsně po druhé světové válce, je krásným příkladem organické architektu­ry. Hrozí však nebezpečí, že bude zbourána. Také veškeré vnitřní zařízení navrhl Karl Kohn.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ A ARCHIV ZDEŇKA LUKEŠE ?? České stopy. Dobová pohlednice s obrázkem Janečkovy vily v Týnci nad Sázavou, dále činžovní dům ve Veverkově ulici v Praze-Holešovicí­ch a obálka druhé monografie bratří Kohnů, vydané v roce 1939 v Quitu s blokem domů Molochov v Praze–Bubenči. Horní snímek zachycuje rodinnou hrobku na žižkovském Novém židovském hřbitově od O. a K. Kohnových.
FOTO ZDENĚK LUKEŠ A ARCHIV ZDEŇKA LUKEŠE České stopy. Dobová pohlednice s obrázkem Janečkovy vily v Týnci nad Sázavou, dále činžovní dům ve Veverkově ulici v Praze-Holešovicí­ch a obálka druhé monografie bratří Kohnů, vydané v roce 1939 v Quitu s blokem domů Molochov v Praze–Bubenči. Horní snímek zachycuje rodinnou hrobku na žižkovském Novém židovském hřbitově od O. a K. Kohnových.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia