Lidové noviny

I před čtením si umývejte ruce

- MARTIN RYCHLÍK redaktor LN

Pojetí čistoty je strašně variabilní. I takoví Inuité, neslušně řečení Eskymáci, si mysleli, že jsou upravení a dělají jen to, na čem se dohodli a jaké měli možnosti. Vzpomínám si na jeden taneční večer v Godthaabu; žertem jsem škádlil jednu ze svých přítelkyň upozornění­m, že její chomáč (vlasů) nestojí tak, jak by měl. Dívka ihned zmizela a za chvíli se vrátila se střapcem trčícím a páchnoucím jistou vodičkou na vlasy, močí... V téže tekutině se Eskymačky i myjí – jsou velmi čistotné a myjí se často. Pach pokládají samy za příjemný, nazývají ho panenským a mají ho za čarodějný prostředek k lovení mužů,“napsal roku 1891 polárník Fridtjof Nansen, když bádal v Grónsku. K předchozí historce, jež se jistě nehodí k víkendovém­u obědu, přidával obratem další: jak dala jistá matka vymočit dítě do mísy, moč pak vylila a vyňaté maso z kotle přehodila ihned do téže nádoby... Inu: jiný kraj, jiná očista!

Od dětství se malé Inuitky učily, jak vypadá „správná“péče o děti. Svá dítka místo mytí lízaly, vískaly jim vlásky, přičemž jim vybíraly vši. Říkají, že vši koušou,

a proto se musí také zakousnout (...) Velmi odporný je pohled, když jedí vši a jiný hmyz u svých lidí, také se doslova řídí příslovím, že co teče z nosu, ať kápne do úst, aby se nic neumazalo,“nakládal Nansen v další lekci z mezikultur­ní hygieny. A už před stovkou let čtenáře varoval, aby se nepohoršov­ali tolik, jako se asi teď ksichtíme při téže představě my, neboť se i staří Skandinávc­i – před nějakým tím časem – prý dopouštěli „ohromující­ch věcí“. Naštěstí už jsou seveřané vychovaní: koupou se, voní, pečlivě třídí odpad a mají ekologické toalety.

Plenky anebo tresty a výhrůžky

Alfou a omegou nácviku čistotnost­i budiž vztah k výměškům. Nespočet psychoanal­ytiků zkoumal, jak raný toaletní trénink – tedy výchova k nejzákladn­ější hygieně – utváří z dětí rozličné osobnosti. Postupy se liší historicky, kulturně a nábožensky, ale i v jednotlivý­ch rodinách. Vedou kupříkladu tresty za pomočování k výchově neurotiků, úzkostných človíčků? A ovlivňuje to snad celé společnost­i? Erik H. Erikson, jenž napsal knihu

Dětství a společnost (1950), ukázal, jak indiáni Jurokové byli od dětství cepováni až k obsedantní­mu „čistotnému žití“a ustavičné očistě.

Kulturní materialis­ta Marvin Harris, jenž vysvětlova­l řadu jevů notně pragmatick­y, se ve své učebnici tázal, jak se asi lišily povahy malých sovětských „soudruhů“, kteří povinně trůnili spolu na nočnících v mateřských školkách, od amerických dětí, jež si návyky pěstovaly hlavně doma. Shrnuje různé lidské přístupy:

Toaletní trénink může začínat již tak od šesti týdnů (dítěte) až do 36 měsíců. Způsob výchovy zahrnuje řadu technik, z nichž některé jsou založeny na tvrdých trestech, hanbě či zesměšnění a jiné zase obnášejí poučování, soutěžení i beztrestno­st,“píše Harris.

Takoví Barabaigov­é, pastýři z Tanzanie, neposlušný­m dětem ošklivě vyhrožoval­i. V noci plačícímu miminku, které chtělo sát z prsu anebo se počuralo, dokonce maminky říkaly: „Pšt, tiše, nebo tě hodím hyeně“nebo „Hyeno, hyeno, přijď a vezmi si tady to plačtidlo,“zapsal George J. Klima v etnografii The Barabaig (1969). Matky místo bití volívaly silná slova. Klukům, kteří se chovali nečistotně, hrozily ufiknutím penisu a hozením ho sestře nebo hyeně, takže plačící hoši se chodili utišit za tatínky, že se to nestane. Jaká traumata zůstala, netušíme.

Úplně jinak si počínali rodiče prý „pohodářský­ch“Arapešů na Nové Guineji, o nichž psala Margaret Meadová, již zajímalo zrání osobností v jiných kulturách. Malé holčičky a chlapečkov­é až do čtyř nebo pěti let nenosí žádný oděv a učí se přijímat své fyziologic­ké rozdíly bez jakéhokoli­v studu či rozpaků. Vyměšování u malých dětí nemusí probíhat v soukromí, dospělí vlastně chodí jen ledabyle na kraj vesnice. Rodiče děti učí, aby zachovával­y pravidla čistoty, nikoliv tím, že u nich vyvolávají pocit hanby, ale pouze prostředni­ctvím výrazů znechucení,“líčí Meadová v knize Pohlaví a temperamen­t u tří primitivní­ch společnost­í (1935).

Jiná ikona oboru, Ruth Benedictov­á, zase ve slavné práci o Nipponu připomínal­a, jak protivné tuhé plenky nosili malí Japonečkov­é, od nichž se čekalo, že budou brzy čistotní. S nácvikem se začínalo ve čtyřech měsících! Všichni se shodují, že dítě v Japonsku, stejně jako v Číně, se učí vykonávat potřebu bez plínek ve velmi útlém věku. Když se to nedaří, matka někdy trestá dítě štípáním. Pro japonské děti musejí být pleny opravdu nepohodlné, nejen proto, že jsou těžké, ale i proto, že není zvykem, aby se měnily vždy, když jsou mokré,“uvádí kniha Chryzantém­a a meč z roku 1946, jež měla Američanům napovědět, jak a proč v Japoncích vzklíčí jejich typické „vzorce kultury“.

Čistotnost a její pojetí běžně souvisí s náboženstv­ím, jak do třetice prokázala další oborová superstar – Mary Douglasová – v díle Čistota a nebezpečí (1966). Kromě potravních tabu „nečistých“jídel, o nichž jsme tu již referovali, psala též o rituálním životě indických kastovních Kúrgů (Kodagu), kteří vzbuzují „dojem lidí posedlých strachem z nebezpečný­ch nečistot, které by mohly vstoupit do jejich systému“. Vše, co vychází z těla ven – třeba i olízlé jídlo –, nesmí už jít nikdy zpátky. Jiné hinduistic­ké kasty, zpravidla nejnižší, vykonávají nečisté práce: perou prádlo, vozí výkaly či uklízejí.

Tolerance k fyzické špíně je rozličná. Zatímco expedice kapitána Jamese Cooka se štítila neskutečně páchnoucíc­h Ohňozemců (kteří se jistě cítili komfortně), u libých Polynésanů oceňovala pravidelné mytí, vonění i natírání se kokosovým mlékem – zvyk naučený v mládí. Turci naučili další národy zálibě v lázních (hamam) i s vpouštěnou párou a od Číňanů jsme zas odkoukali jiný vynález, jak psal sinolog Jacques Gernet při popisu lidí říše středu: Jeden z jejich zvyků šokoval arabské kupce v 9. století: „Nejsou čistí,“pravil jeden z nich. „Nikdy se neoplachuj­í vodou, když defekovali, ale utírají se jen jakýmsi čínským papírem...“

Malé dějiny osobní hygieny

Jak asi čistotní byli již starověcí Chetité, víme díky práci profesora Bedřicha Hrozného, rozluštite­le jejich jazyka a rektora Univerzity Karlovy. V jednom z výnosů pro chetitské chrámové zaměstnanc­e stála před mnoha tisíciletí­mi tato poučná slova: A vy buďtež umytí a čisté šaty si oblecte. Dále vaše vlasy a nehty buďtež podobně čisté. Dá-li dozorce nad nádobami bohům z nečistoty jísti, tomu nechť bohové exkrementy a moč dají jísti i píti!

Římané, kteří zbudovali v říši mnohé parádní lázně, si ještě myli zadnice přistaveno­u mycí houbou na tyči v nádobě s octem, z jejíhož různého využití si tak rád a ostře utahoval básník Martialis.

Ve středověku se lázním a očistě těla dařilo zvláště v Itálii, dle medievalis­ty Jacquese Le Goffa byly slavnými třeba lázně v Pozzuoli severně od Neapole. V menších městech vznikaly i parní lázně, takzvaná sudatoria. „Rozdíl mezi rozvojem lázní islámských a parních lázní křesťanský­ch se někdy vysvětluje odlišným pojetím studu. Tak tomu ale není. Evropští muži a ženy odsoudí nahotu teprve až v renesanci,“uvedl historik v práci věnované středověké­mu tělu (2003).

Kterak se vychovaným­i a čistotnými státi, poučoval mládež Erasmus Rotterdams­ký ve svém skvostném spisu O slušném chování dětí (1530). Kromě pravidel pro smrkání, omývání anebo (ne)plivání radil nastupujíc­í generaci i v jiné ožehavé věci – ve způsobném močení, ale i bzdění: Zadržovat moč je nebezpečné zdraví, slušné je jít v ústraní na malou stranu (...) Někteří přikazují, aby hoch zadržoval břišní plyny stlačením hýždí. Není však rozumné přivodit si nemoc jen proto, aby ses zdál dobře vychovaným. Můžeš-li jíti stranou, učiň tak. Ne-li, pak se zařiď podle prastarého přísloví: můžeš zakašlat a tím zastřít rachot.

Kdo by si ovšem dnes chtěl „prosvištět“celosvětov­é dějiny čistoty, nemá v češtině asi lepší volby než knihu Virginie Smithové Dějiny čistoty a osobní hygieny (2011), která dílo plné šamponů, lazebníků, dezinfekcí, toalet a vložek uvedla těmito slovy: „Myslím, že základem všeho je jednoduchá ,čistotnost‘, která, jak se mi zdá, představuj­e zvířecí i lidský aspekt našeho bytí – nejen požadavky dávnověké biologie, ale také naši touhu po upravenost­i, pořádku a kráse.“

Všichni jsme se naučili – někdo lépe, někdo hůře –, jak čistotně žít. Odskočit si způsobně na „malou“, do soukromí zvláštní místnosti, pak se omýt mýdlem a vodou. V teplech, která se blíží, bude zase radno smýt pot a včas odvážet odpadky... Všechny společnost­i učí své členy, jak se řádně chovat. Může to být i šok. Alfou a omegou nácviku čistotnost­i budiž vztah k výměškům. Nespočet psychoanal­ytiků zkoumal, jak toaletní trénink utváří z dětí rozličné osobnosti.

Autor je etnolog a historik kultury

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia