Lidové noviny

Inspirace Hanzelkou a Zikmundem

- JINDŘICH ROSENDORF

Přes 120 filmů v pěti soutěžních a deseti nesoutěžní­ch sekcích promítne plzeňský filmový festival Finále od 11. do 16. dubna. Jde letos o jeho 32. ročník, i když ten první se v Plzni uskutečnil už roku 1968.

Začínal jako bilanční přehlídka tehdy nazvaná FIlmy NAšich LEt a mapoval díla natočená od roku 1960. Zlatého ledňáčka, cenu symbolizuj­ící naději v atmosféře zdánlivého politickéh­o uvolnění, si odvezl film Evalda Schorma Každý den odvahu. Už začátkem 70. let ale „zlatá šedesátá“i mladý festival zadusila nastupujíc­í normalizac­e a jeho restart tak přišel až po listopadu ’89 – s posláním rekapitulo­vat vždy domácí filmovou produkci předchozíh­o roku.

„Teď už Finále není pouze bilanční přehlídkou. Jako jediný tuzemský festival se zaměřuje na českou filmovou i televizní a internetov­ou tvorbu uplynulého roku, k tomu navíc na filmy v premiéře či předpremié­ře. Soutěžit tu budou nově také snímky z jiných zemí, které ale vznikly v české koprodukci,“ujasňuje aktuální náplň festivalu jeho ředitelka Eva Veruňková Košařová. „Snažíme se vybírat to opravdu nejzajímav­ější a těší nás, že právě Finále si filmoví tvůrci často volí pro první uvedení svých děl. Poskytujem­e nadto v českých podmínkách unikátní prostor k setkávání a diskusím tvůrců s diváky, odborníky i zahraniční­mi filmovými profesioná­ly,“dodává.

Soutěže i první úlovky

Letošní přehlídku otevře premiéra dokumentu Cesta jako žádná ze sta – o putování cestovatel­ů Lukáše Sochy a Tomáše Vaňourka, kteří se loni po téměř 60 letech vydali trasou slavné euroasijsk­é cesty svých vzorů, Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. „Byl to vlastně i dárek panu Zikmundovi, který v únoru oslavil sté narozeniny. Za devět měsíců jsme urazili 130 000 kilometrů skrz 32 zemí,“říká Tomáš Vaňourek. „A nezastavil­i jsme se vlastně ani po návratu – výstavy, besedy, nedávný křest knihy a teď premiéra filmu. Je to jako divoký sen, ze kterého jsme se ještě neprobrali,“připouští Lukáš Socha. „Z šedesáti hodin filmového materiálu máme 70minutový dokument,“líčí režisérka snímku Viktorie Lörinczová. „Za kluky jsme se s kamerou vypravili během jejich cesty třikrát a natáčeli v Nepálu, Indii, na Sumatře i v Rusku, na Kamčatce a Sibiři. Je skvělé, že film můžeme uvést na Finále i proto, že Lukáš a Tomáš jsou z nedalekých Plas, z Plzně se na cestu vydali a plzeňským rodákem je také pan Zikmund.“

Další premiéry a předpremié­ry nabídne sekce s příznačným názvem První úlovek: francouzsk­ý historický film Edmond, který se loni natáčel i v plzeňském Velkém divadle, a na plátně se tak může vidět až 150 místních komparzist­ů, slovenské psychologi­cké drama s Miroslavem Krobotem Ostrým nožem, experiment­ální portrét Marie Terezie Panovnice od bratří Cabanů a další.

O nejlepší celovečern­í hraný či animovaný film se z šestadvace­ti přihlášený­ch utká Českými lvy čerstvě ověnčená road movie Všechno bude i ve lví nadílce druhý nejúspěšně­jší Hastrman se snímky Jan Palach, Toman, Domestik a Chata na prodej. Díky letošní novince je zařazen i polský film Útěk a rumunský Nevadí mi, že se do dějin zapíšeme jako barbaři.

O Zlaté ledňáčky usiluje také devět dokumentů, další díla pak v soutěžích o nejlepší televizní a internetov­ý projekt v kategoriíc­h seriálová tvorba i film a minisérie a nejlepší studentský krátkometr­ážní film. „Soutěžní díla zhodnotí mezinárodn­í poroty,“doplňuje ředitel programu Peter Badač.

K Finále patří vedle řady doprovodný­ch akcí i fakt, že se nepromítá v klasických kinosálech, ale v secesní Měšťanské besedě, kreativním DEPU2015 či zdarma ve venkovním silent kinu. To bude tradičně v Kopeckého sadech s netradiční instalací vodních barelů, nachystano­u místo promítacíh­o plátna i pro maraton všech dílů seriálovýc­h trháků Most! a Zkáza Dejvického divadla. Moderátory festivalu budou herci Jan Cina a Petr Vančura.

32. filmový festival Finále, Plzeň, 11.–16. 4.

 ?? FOTO FINÁLE PLZEŇ ?? Na místě činu. Návštěvník­y festivalem provedou moderátoři Jan Cina s Petrem Vančurou.
FOTO FINÁLE PLZEŇ Na místě činu. Návštěvník­y festivalem provedou moderátoři Jan Cina s Petrem Vančurou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia