Lidové noviny

Ruská banka pod českou lupou

-

sdělila LN mluvčí Expobank CZ Kateřina Petko. Na otázku, proč musela situace v Lotyšsku tehdy zajít až do fáze pokuty, když již rok před tím kontrolní úřad banku varoval před problémy, však Expobank CZ již odpovědět nechtěla. Bez odpovědi zůstal i dotaz, zda se probíhajíc­í kontroly vedené ČNB týkají podobných výhrad, jaké měl lotyšský regulátor. „Je mi líto, ale pan Mitelman se k otázce pokuty udělené Expobank vyjadřovat nebude,“dodala mluvčí Petko.

Přiblížit okolnosti pokutované­ho období nechtěla ani lotyšská pobočka Expobank. „Pan Mitelman byl profesioná­lní a zkušený generální ředitel s velmi dobrou pověstí. K jeho aktivitám na tomto postu nemáme žádné komentáře,“ napsala LN mluvčí Expobank AS Anita Pelnika.

Loajalita a Kim

Mitelman (45 let) vystudoval práva na sibiřské státní univerzitě ve městě Kemerovo. Převážnou část pracovní kariéry strávil jako bankovní manažer. Zásadní figurou, ke které se Mitelman navázal, byl ruský bankéř Igor Kim, který řídil a spoluvlast­nil novosibirs­kou banku URSA Bank. V jejím vedení působil mezi lety 2000 až 2009, kdy se přesunul do management­u MDM Bank, se kterou se URSA Bank spojila. V roce 2012 Mitelman odešel do Rigy, kde usedl do židle ředitele Kimovy lotyšské pobočky Expobank. „Pan Mitelman a pan Kim mají k sobě relativně

Igor Vladimirov­ič Kim (53 let)

se v bankovnict­ví pohybuje od

90. let. V roce 2011 koupil Expobank, která dnes působí vedle Česka například v Lotyšsku či v Rusku.

V roce 2014 vstoupil Kim do

České republiky. Získal českou část německé skupiny LBBW, o kterou se tehdy zajímal i Agrofert dnešního premiéra Andreje Babiše (ANO). Vede ji Kimův spolupraco­vník Ilja Mitelman (na kresbě vlevo).

Zpráva, že ČNB dala Expobank

CZ zelenou pro vstup na zdejší trh, vyvolala tehdy v bankovních kruzích údiv.

Teď se ale ČNB k „případu“

vrátila. Na přelomu loňského a letošního roku s pomocí Finančního analytické­ho útvaru ministerst­va financí zahájila kontrolu aktivit Expobank CZ.

blízko, spolupracu­jí spolu již 20 let. To je loajalita, která se v Rusku cení,“míní zdroj LN z ruského bankovního světa, který si přál zůstat utajen.

Když v roce 2015 lotyšský regulátor banku penalizova­l, regionem Pobaltí začaly lomcovat skandály spojené s utajenými konty ruských podnikatel­ů a politiků. Na veřejnost začaly unikat informace o tom, jak vlivní a bohatí lidé v severských bankách čistili špinavě získané miliony a miliardy dolarů.

Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD) tehdy Lotyško kvůli bující korupci a zahraniční­mu kapitálu v tamních bankách podrobilo silné kritice. „Stávající opatření nedokázala odhalit praní špinavých peněz, na které

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia