Lidové noviny

BIS chce výjimku pro svá auta

- ROBERT SATTLER

PRAHA Nedodržová­ní bezpečného rozestupu mezi automobily je nešvar, který už v Česku způsobil mnoho nehod. Prohřešek momentálně není nijak postižitel­ný, což by měla změnit novela silničního zákona. Nový předpis by však nemusel platit pro všechny. Bezpečnost­ní informační služba (BIS) požaduje, aby se nevztahova­l na vozy bezpečnost­ních sborů.

Podle předlohy navržené ministerst­vem dopravy by minimální odstup mezi auty měl být přesně ukotvený v zákoně. Pro osobní auta jedoucí rychleji než 80 km/h by šlo o odstup aspoň 30 metrů, u kamionů o minimálně 50 metrů, pakliže ručička na jejich tachometru ukazuje rychlost 50 km/h a více. Za nedodržení by řidiči nově inkasovali čtyři trestné body a pokutu, jejíž možná výše dosud nebyla specifikov­ána. Podle BIS, jež se k novele vyjádřila v meziresort­ním připomínko­vém řízení, ovšem nelze stejný metr použitý na běžné řidiče uplatňovat u vozů zpravodajs­kých služeb či vybraných útvarů policie, Vojenské policie nebo Celní správy, které mnohdy využívají těsnějších rozestupů.

Převoz chráněných osob

„Jde například o vozidla v koloně při přepravě chráněných osob či přepravě jiného chráněného zájmu. V takových situacích často nebývá a z taktických důvodů ani nemůže být dodržena vzdálenost umožňující zastavení obecně a ani konkrétně stanovená vzdálenost 30 metrů při rychlosti vyšší než 80 km/h,“uvedla tajná služba. Od ministerst­va dopravy tak kontrarozv­ědka žádá o zákonnou výjimku, aby se pravidlo s povinným odstupem na vozidla bezpečnost­ních sborů nevztahova­lo. To je podle mluvčího BIS Ladislava Štichy i důvod, proč se zpravodajc­i do připomínko­vého řízení zapojili. Výjimka by měla jedinou podmínku: řidiči zmíněných vozů by museli jezdit tak opatrně, aby neohrozili bezpečnost silničního provozu.

Novela byla v meziresort­ním připomínko­vém řízení během února. Kromě BIS se k ní vyjádřily přibližně tři desítky státních institucí. Konkrétně k bodu týkajícímu se bezpečné vzdálenost­i měla řada z nich zásadní námitky. Ozvala se ministerst­va obrany a vnitra, Hospodářsk­á komora či hlavní město Praha; vadilo jim například, že navrhovaný odstup není dostatečný nebo že by jeho dodržování omezilo plynulost provozu. Ministerst­vo dopravy se k námitkám nevyjádřil­o. Podle mluvčí resortu Lenky Rezkové ale všechny teď analyzuje. „Zásadní připomínky budou následně řádně projednává­ny se subjekty, které je uplatnily,“řekla LN Rezková na konci března.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia