Lidové noviny

Rekordman Ťok končí

-

LN To, že Faltýnek delegoval sám sebe, uvedl přímo on.

Nevím, jaká byla jeho role. Pravděpodo­bně ne nejšťastně­jší, protože to jsou věci, které má dělat vláda a ministerst­vo především. Nehodnoťme ale něco, o čem nemáme dost informací. Ony přijdou, o tom jsem přesvědčen. Čas na hodnocení nastane.

LN V lednu jste nabídl rezignaci, pokud by ji premiér chtěl. Nechtěl. Uvedl jste, že zůstanete, dokud budete cítit jeho podporu. Už to nestačilo?

Cítím se unaven a v některých momentech toho mám plné zuby. Nikoli práce, práce pro lidi mě bavila a naplňovala. Udělalo se mnoho věcí, které lidem zjednoduši­ly život – přihlašová­ní vozidla jinde než v místě bydliště nebo vyřízení řidičáku bez nutnosti přinést fotku. Bavilo mě i vyřešení mýta.

Ale občas tu byly prázdné a falešné, jak říkal jeden politik, argumenty. Nikoho by v zahraničí nenapadlo kritizovat ministra za sněhovou kalamitu na dálnici. Ano, v tom úseku se nám nepovedl dodavatel, ale to se stalo v řadě případů i v cizině. Jen tady k tomu někdo potřeboval svolávat mimořádnou schůzi sněmovny.

Chystala se taková i na téma, že nestihneme vysoutěžit mýto – Karel Feix, ředitel české pobočky Kapsche, obcházel sněmovnu a zejména u Pirátů našel obří podporu. Jenže mýto se zvládlo.

Opoziční politika je pro mě velká neznámá, nad níž mi zůstává rozum stát. Děláme všichni pro občana, nebo jen pro své politické pozice a abych měl víc voličů, někde se ukazoval, jaký jsem nesmiřitel­ný kritik?

LN Za B, odjakživa za B.

Nechci nikomu radit, ale občané by měli spíš oceňovat politiky, kteří pro ně něco udělali, ne proto, že toho hodně nakřičí.

LN Neřekla bych, upřímně, že je v tom ANO jiné.

Myslím, že je tam rozdíl. Mluvím za sebe, nikoli za hnutí, ale udělala se řada věcí pro lidi.

LN Jste nejdéle sloužící ministr dopravy. Kontinuita resortu chyběla. Není škoda ji přerušit?

Dostal jsem mnoho vzkazů, Ministři dopravy abych vydržel, že to dělám dobře. Ale zdraví a tlak na člověka mají své limity. Je otázka, jestli bych další setrvání neodnesl zdravotním problémem. Při vší úctě k voličům, cítím, že čtyřletý cyklus politika je tak akorát v pořádku. Neměl by se moc přetahovat.

LN Měli jste s premiérem gentlemans­kou dohodu, že k odchodu mlčíte. Na čem padla?

Nepadla. Byla a je konzumován­a. Premiér řekl, že jde na Hrad řešit vládní změny, a bylo třeba, abych k tomu dal stanovisko. Jsem férový, transparen­tní člověk, nelžu. Už jsem nechtěl mlžit a zdálo se mi vhodnější říci to na rovinu. LN K jakému datu končíte?

To chci právě nechat na premiérovi, to už si zařídí sám.

LN Když bude nástupce shánět půl roku, vydržíte?

Doufám, že ne. Nemám tušení, kdo přijde po mně, a ani jsem po tom nepátral.

LN Vy jste se neptal, kdy přijde nástupce? Třeba abyste věděl, zda můžete na dovolenou?

Rozhodl jsem se, že už budu jezdit na dovolenou. Celou dobu jsem nejezdil, úřad vás zaměstná, pořád jste nepostrada­telný, ale člověk si musí říci, že to má meze.

LN Zůstanete poslancem?

To si musím ještě rozmyslet.

LN Řekl jste, že chcete z politiky pryč – tolik vás znechutila?

Je pár principů, které mě na politice vrcholně nebaví. Je to jediná disciplína, kdy zrušit něčí projekt, něco zničit je rovněž úspěchem. To mě nebaví. Něco chystáte, dává to smysl – a úspěchem opozice je, že to shodí jen proto, že to navrhla vláda. Ale i v politice jsem našel pár kvalitních a zajímavých lidí, na mnohé budu rád vzpomínat a zajdu s nimi na pivo.

LN Třeba?

S Roberty Pelikánem a Plagou nebo Lubomírem Metnarem.

LN Před rokem jste mi říkal, že nejste šťastný z ideové amébovitos­ti ANO. Mezitím se ještě hnulo, k rozdávačno­sti, kterou i někteří sociální demokraté označují za nezodpověd­nost. Jak se k tomu stavíte?

ANO se chová pragmatick­y, já mu to nevyčítám. Některé návrhy třeba od ministerst­va práce nejsou ničím, co by se dalo označit za odpovědné. Jestli se dva členové vlády dohadují, kdo přidá víc, není to dobře, má se to řešit na koaliční radě. V principu si ale myslím, že vyčítat ANO, kde se vynachází, je taky trochu populistic­ké. Mnohdy je do těch pozic zahnáno politickou konkurencí. Teď je to utopie, ale kdyby se potlačila některá ega a složila se vláda ANO s ODS či spíše s pravicí, mohlo to fungovat velmi dobře.

LN Ega, která potřeboval­a potlačit, byla na obou stranách.

Samozřejmě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia