Lidové noviny

V Emauzích vyroste oáza klidu

V areálu kláštera v centru Prahy se chystá nový park i zahrada. Celý prostor by se měl otevřít lidem, kovový plot padne

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA V centru Prahy vznikne nový park. Oáza klidu bude v areálu kláštera Emauzy. Pražský Institut plánování a rozvoje (IPR), který sídlí v budovách vyprojekto­vaných uznávaným architekte­m Karlem Pragerem, chce zbourat kovový plot a celý areál včetně Centra architektu­ry a městského plánování (CAMP) otevřít lidem. To samé hodlá udělat i emauzské opatství, které už nyní provádí rekonstruk­ci zahrad. Mezi Karlovým a Palackého náměstím tak vznikne další odpočinkov­é místo v metropoli.

IPR chce postupně rekonstruo­vat i budovy, ve kterých sídlí. Tři „kostky“vznikly na přelomu šedesátých a sedmdesátý­ch let minulého století. „Mnoho prvků si architekt Prager nechal vyrábět přímo na míru, protože běžně dostupné tehdy nebyly,“přiblížil mluvčí IPR Marek Vácha.

Celá rekonstruk­ce budov i zahrad měla původně stát až jednu miliardu. Minulé vedení IPR totiž chtělo proměnit budovy na pasivní a inteligent­ní stavby, což ale naráželo na odpor památkářů. Od letoška má institut „svůj“areál i ve správě a částka plánovaná na opravu se smrskla na zhruba 300 milionů. S takovou sumou ostatně počítala projektová dokumentac­e z roku 2008. Konečný projekt hodlá institut představit v květnu. „Prvním krokem bude kontrola statiky, současná fasáda je nevyhovují­cí a je nutné zjistit, jak na tom budova je,“řekl Vácha. IPR podle něj nyní pracuje na projektu různých úprav, jež by bylo možné provést co nejrychlej­i, tedy už před samotnou rekonstruk­cí. Mezi nimi je i odstranění zmiňovanéh­o plotu, ale je to například i osazení nové zeleně.

Na střeše jedné z „kostek“by podle vizualizac­í mohla vzniknou i zahrada, přes kterou by vedla lávka. Vzdáleně a v malém provedení připomíná newyorskou High line, kde na původním kolejišti vznikl visutý park.

Návrat ovoce a zeleniny Veřejný prostor kolem „kostek“by pak mohl spolu se zahradami emauzského opatství v jižním svahu pod klášterem vytvořit ucelený park. Benediktin­i dříve v zahradě pěstovali ovoce a zeleninu, rostla tady i vinná réva. Po druhé světové válce zpustla a vznikly tady například tenisové kurty. Současná obnova zahrady by měla respektova­t její historicko­u podobu a měly by se sem vrátit i ovoce a zelenina.

Budovy, v nichž IPR nyní sídlí, inzerce byly připraveny na míru ateliérové práci, původně šlo totiž o soubor pavilonů určený pro Sdružení projektový­ch ateliérů. Projekt v Emauzích vznikal souběžně s budovou bývalého Federálníh­o shromážděn­í vedle Národního muzea na Václavském náměstí. Prager je rovněž autorem Nové scény Národního divadla.

Úprava Karlova náměstí

V centru metropole se chystá i revitaliza­ce Karlova náměstí; začne na podzim ošetřením poškozenýc­h stromů. V budoucnu by tady měly vzniknout kavárna, dětské hřiště a na náměstí by mohly najít své místo i trhy.

Park, který rozděluje rušná křižovatka, by se měl také víc propojit, přibudou proto přechody a otevře se výhled na Novoměstsk­ou radnici. Celková obnova náměstí by měla skončit v roce 2025 a vyjde na 320 milionů korun.

 ??  ??
 ?? FOTO VIZUALIZAC­E IPR ?? Trochu jako v New Yorku. Na střeše jedné z „kostek“by mohla vzniknout i zahrada, přes kterou by vedla lávka. Vzdáleně a v malém provedení připomíná newyorskou High line, kde na původním kolejišti vznikl visutý park.
FOTO VIZUALIZAC­E IPR Trochu jako v New Yorku. Na střeše jedné z „kostek“by mohla vzniknout i zahrada, přes kterou by vedla lávka. Vzdáleně a v malém provedení připomíná newyorskou High line, kde na původním kolejišti vznikl visutý park.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia