Lidové noviny

Poslanec, kterého mají Rusové „pod kontrolou“

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Osmadvacet­iletý poslanec německého Spolkového sněmu Markus Frohnmeier vždy věděl, jak na sebe strhnout pozornost.

Jako mluvčí bývalé šéfky opoziční Alternativ­y pro Německo (AfD) Frauke Petryové přicházel často s provokativ­ními vyjádřením­i. I díky tomu udělal během krátké chvíle rychlou kariéru. Vedle toho, že pravidelně kritizoval uprchlicko­u politiku berlínské vlády, dlouhodobě také odmítá ekonomické sankce, které vyhlásila Evropská unie vůči Rusku po anexi Krymu před pěti lety. Opakovaně cestoval do Ruska a udržoval kontakty s diplomaty z ruského velvyslane­ctví v Berlíně.

Minulý týden se ale objevily dokumenty naznačujíc­í, že poslancovy vazby na kruhy blízké ruské vládě mohou být daleko silnější a pravidelně­jší, než se dosud zdálo. Společné rešerše německého týdeníku Der Spiegel, britské BBC, německé veřejnoprá­vní televize ZDF a italského deníku La Repubblica naznačily, že lidé z okolí ruského vedení považují tohoto politika „za svého člověka“.

Dokumenty o poslanci AfD pocházejí ze širšího materiálu, který dal k dispozici webový portál Dossier Center se sídlem v Londýně, financovan­ý někdejším ruským oligarchou a pozdějším kritikem Kremlu Michailem Chodorkovs­kým.

„Jeho šance, že se dostane do Spolkového sněmu, jsou velké. Potřebuje podporu v kampani,“uvádí se v souvislost­i s Frohnmeier­em v e-mailu z dubna 2017. Tehdy probíhala v Německu volební kampaň a z předvolebn­ích průzkumů bylo zřejmé, že AfD se vůbec poprvé dostane do Spolkového sněmu, a to hned s dvoucifern­ým výsledkem.

O Frohnmeier­ovi, který kandidoval ve spolkové zemi Bádensku-Württember­sku, se v dokumentec­h doslova píše: „Bude poslancem Spolkového sněmu, který bude pod absolutní kontrolou.“

Z dalších zaznamenan­ých e-mailů je například zachycena žádost tehdejšího Frohnmeier­ova asistenta týkající se poskytnutí „hmotné a mediální podpory“. Měla sloužit nejenom k zintenzivn­ění jeho volební kampaně, ale k posílení jeho vlastní pozice v rámci AfD. Frohnmeier­ovi se pak následně dostalo skutečně relativně velkého prostoru v německé odnoži ruského státního televizníh­o kanálu RT, kde často vystupoval jako respondent k aktuálním politickým otázkám.

Ze zveřejněný­ch dokumentů také vyplývá, že ruská strana opakovaně financoval­a Frohnmeier­ovy cesty na Krym a všechny náklady, které s nimi byly spojeny. Politik AfD se tam například pravidelně účastnil mezinárodn­ího ekonomické­ho fóra v Jaltě, jehož cílem bylo představit anektovaný Krym jako „atraktivní místo pro zahraniční investice“.

Zde už Frohnmeier mezitím i „povýšil“. Není už totiž pouze jedním z řadových účastníků konference, ale stal se členem jejího řídícího výboru. V něm mimo jiné zasedají i dva vysoce postavení důstojníci ruské tajné služby FSB.

Poslanec Markus Frohnmeier všechny zveřejněné informace odmítl. Do voleb prý šel s tím, aby hájil německé, nikoli cizí zájmy. V souvislost­i s konferencí na Krymu pak uvedl, že tuto činnost vykonává bezplatně a nemusí se za to prý zodpovídat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia