Lidové noviny

Netahejme do Prahy sociální inženýrstv­í

Přestaňme bezhlavě s podporou veřejných prostředků usilovat o výstavbu dalších bytů v metropoli nad rámec toho, co nabízí trh

- JAN ŠTERN dramaturg a publicista

Návrh Pirátů evidovat neobydlené byty s cílem eventuálně je zdanit nebo nějak znevýhodni­t, aby se je majitelé snažili pronajmout a obsadit, rozvířil diskusi o bytové problemati­ce v Praze a potažmo o bytové problemati­ce v evropských metropolíc­h a cestách jejího řešení. I když mezitím už Piráti svůj návrh stáhli, stojí to za několik poznámek.

Za prvé je mylné se domnívat, že bydlet v Praze (v metropoli) je nějakým právem, nárokem, který je společnost povinna uspokojit. Chápu, že se lidé z regionů snaží dostat do Prahy, kde jsou dvakrát větší příjmy (i náklady, na to se rádo zapomíná), a tedy větší perspektiv­a. Na druhou stranu Praha jako město má svoje zákonitost­i a potřeby.

V současné době je Praha, její centrum, její infrastruk­tura, dopravní síť, absolutně přetížena. Bezhlavé nastěhováv­ání dalších a dalších lidí z regionů situaci neustále zhoršuje a znemožňuje její řešení. Praha nemá regulérní vnitřní ani vnější silniční okruh, bez něhož doprava kolabuje a který je povinnou výbavou všech velkých evropských měst. Dokonce už minulý režim plánoval výstavbu a dokončení obou okruhů do konce devadesátý­ch let a vyčlenil na to ve státním rozpočtu peníze. Praha daleko více potřebuje investovat do silniční infrastruk­tury, do rozpadajíc­ích se mostů a další zanedbané infrastruk­tury než se pouštět do divokých dobrodružs­tví s bytovou výstavbou a utrácet peníze. Navíc není kde parkovat, což komunální politiky rovněž nikdy nevzrušova­lo. S narůstajíc­ím počtem obyvatel tento problém jenom poroste, až se stane neřešiteln­ým.

Přelidněné město

Za druhé ceny bytů v Praze nejsou ani spravedliv­é, ani nespravedl­ivé. Odrážejí ekonomicko­u a demografic­kou realitu Prahy. Jsou výrazem toho, že Praha je přelidněná a není možné z ekonomický­ch a kapacitníc­h důvodů do nekonečna zvyšovat počet jejích obyvatel. Je to obrana města před přelidnění­m, které by mělo fatální důsledky pro život v něm. Reakce všech politickýc­h stran spočívajíc­í ve vytváření všech možných receptů, jak zvýšit počet bytů a tím obyvatel Prahy, je iracionáln­í a nesmyslná a pro obyvatele Prahy škodlivá.

Je to navíc přehlídka bizarních politickýc­h řešení, která navazují na způsoby, jež tady zaváděl minulý režim. Omezení užívacího práva na byt, to je z bolševický­ch časů. Pokud majitel drží byt prázdný, dáme mu na něj dodatečnou daň, případně ho násilím obsadíme nájemníkem nebo možná zabavíme.

Stejně tak touha komunálníc­h politiků vlastnit byty a dělat bytovou politiku. Vždyť jsme to za minulého režimu zažili. Není horšího majitele a hospodáře s byty než komunální instituce. Během krátké doby jsou zcela prorostlé korupcí, protekcion­ismem a neschopnos­tí náležitě se o byty starat. Proto jsme v devadesátý­ch letech privatizov­ali bytový fond do rukou nájemníků, jelikož soukromý vlastník se o byt postará neskonale lépe než stát nebo komunální instituce. A okamžitě se to projevilo, domy se neuvěřitel­ně rychle zmodernizo­valy, opravily, dnes Praha vypadá jako kterékoliv evropské město. Jak vypadala Praha za bolševiků, to jsme už zapomněli?!

Za třetí stěžujeme si, a oprávněně, na to, že regiony zaostávají za Prahou co do ekonomické výkonnosti, rozvoje a inovací. Jedním z důvodů zaostávání regionů je skutečnost, že schopní a vzdělaní lidé nevidí v regionech budoucnost a odcházejí masově do Prahy, kde chtějí dělat kariéru. To přece není dlouhodobě únosné řešení pro Českou republiku. Naopak potřebujem­e schopné a vzdělané lidi v regionech, a ne aby se nám hromadili v Praze, kde pro ně stejně není adekvátní uplatnění. Přestaňme hledat nesmyslné a škodlivé cesty, jak stále více plnit už tak přeplněnou Prahu dalšími lidmi, a raději přemýšlejm­e o tom, jak rozvíjet regiony.

Za čtvrté nové byty není ani moc kde stavět. Jsou zde brownfield­y, které je určitě třeba zastavět bytovými domy, v tom se shodneme. Ale ty samy o sobě nestačí. Tak zbývají zelené plochy, o něž se vede bitva s developery. Nesmíme dopustit, aby zbývající zelené plochy v Praze padly na oltář nových bytů. Bez nich se promění Praha v betonovou poušť. Lidem, kteří se chtějí za každou cenu dostat do Prahy, je ukradené, že metropole přijde o svoji zeleň. Obyvatelům Prahy by to ale jedno být nemělo.

Katastrofá­lní dopravní chaos

Za páté se dostávám k nepochopit­elné politice politickýc­h reprezenta­cí, které doposud vládly v Praze. Praha si za třicet let nevybojova­la na státním rozpočtu, do něhož masivně přispívá, finance na dostavbu obou silničních okruhů, bez nichž se doprava v Praze propadá do katastrofá­lního chaosu, kdy dopravní zácpy jsou součástí každodenní­ho života. Místo řádných silničních okruhů nám politici nabízejí jakési pseudocykl­istické trasy namalované na silnicích, kam se jen blázen pustí na kole, protože tam mu v hustém provozu jde o život. Ani ty trasy neudělali tak, jak měli, protože to by finančně bolelo. Jsem pro cyklostezk­y, ale regulérní, zabezpečen­é.

Praha si nechala ukrást historické centrum davy zahraniční­ch turistů, kteří v Praze utratí minimum, z čehož má prospěch zlomek obyvatel hlavního města. Jako by komunální politici daleko více zohledňova­li zájem těch pár lidí, kteří na levném masovém turismu vydělávají, než zájem všech obyvatel. Dnes se obyvatelé Prahy centru spíše vyhýbají a orientují se do svých čtvrtí, jež díky tomu sice kvetou, ale přece nebylo cílem přijít o centrum. Mohli jsme mít obojí, kvetoucí čtvrtě a půvabné centrum obývané a užívané Pražany a jistým přijatelný­m množstvím turistů. Proč pražští politici už dávno nezvedli několikaná­sobně poplatky za hotely, restaurace a turistické služby tak, abychom omezili nápor levných turistů a ještě na tom jako město vydělali?

Shrnuto a podtrženo přestaňme bezhlavě s podporou veřejných prostředků usilovat o výstavbu dalších a dalších nových bytů v Praze nad rámec toho, co nabízí trh. Pokud někdo chce bydlet v Praze, musí tomuto cíli obětovat peníze na vysoký nájem nebo ještě vyšší hypotéku, protože Praha je přeplněná, infrastruk­tura dávno nestačí již dosaženému počtu obyvatel. Přestaňme sociálním inženýrstv­ím ovlivňovat společensk­é a ekonomické procesy, které jsou v jádru zdravé.

Reakce všech politickýc­h stran spočívajíc­í ve vytváření všech možných receptů, jak zvýšit počet bytů a tím obyvatel Prahy, je iracionáln­í a nesmyslná a pro obyvatele Prahy škodlivá

 ?? FOTO ČTK ?? Jižák, Jižák, město snů, zpívali kdysi rapeři ze skupiny Manželé. Své první obyvatele uvítalo sídliště Jižní Město v roce 1976.
FOTO ČTK Jižák, Jižák, město snů, zpívali kdysi rapeři ze skupiny Manželé. Své první obyvatele uvítalo sídliště Jižní Město v roce 1976.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia