Lidové noviny

Velký bratr a jeho „kyberotroc­i“

- TOMÁŠ PROCHÁZKA spolupraco­vník LN

Každý pes musí být opatřen čipem pro případ, že by se někam zaběhl. A stejně tak každý občan ČR vlastnící počítač, notebook, tablet či mobilní telefon může být rovněž dohledán, ale většinou spíše sledován na základě údajů z těchto zařízení.

Nesporná výhoda tohoto zákona spočívá v tom, že o jeho existenci (vyjma pár zasvěcenců) v této zemi nikdo neví, a tím pádem také nikdo netrpí nutkavou potřebou jakkoliv se proti němu vymezovat. A přitom si tím necháváme ujít jedinečnou šanci, proč ještě více nenávidět Evropskou unii!

Právě ta totiž v roce 2005 rozhodla, že jednotlivé členské země musí do svého právního systému v zájmu boje proti terorismu implemento­vat směrnici přikazujíc­í mobilním operátorům, aby schraňoval­i údaje o svých klientech

pro potřeby policie či tajných služeb. Naši zákonodárc­i poté filigránsk­y „přilepili“tuto novinku na závěr padesátist­ránkového zákona o elektronic­kých komunikací­ch, jehož si veřejnost povšimla tak maximálně s nastavením set-top boxů na digitální televizní vysílání.

Ve své podstatě jde přitom tato směrnice zcela proti duchu právního státu, neboť vychází z premisy, že člověk je tvor od přírody hříšný a chybující a dříve či později zcela jistě nějaký ten zločin spáchá. Proč si ho tedy preventivn­ě neproklepn­out. Většina lidí si ovšem nic takového absolutně nepřipoušt­í. Počítač i telefon jsou přece v jejich soukromém vlastnictv­í, a pokud řádně platí svému operátorov­i, jde o jejich privátní záležitost.

Agent o vás ví všechno. Ví, s kým a jak dlouho hovoříte, odkud přesně voláte, jaké internetov­é stránky navštěvuje­te, kdy se připojujet­e na síť atd. Nezachrání vás ani telefon na kartu, a detekovat lze dokonce i vypnutý mobilní přístroj. Progres nových technologi­í se v posledních letech odehrává v takové míře a rychlosti, že běžný člověk jednoduše nestíhá sledovat neustávají­cí exploraci chrlící další a další aktualizac­e, postupy, změny a modifikace. Co platilo včera, je dnes pouhým archaismem.

Šmírovací zákon

Tento zákon by měl fungovat na tzv. principu subsidiari­ty, což teoreticky znamená, že orgány činné v trestním řízení si „data retention“(oficiální název) mohou vyžádat pouze v situaci, kdy už vyčerpaly veškeré ostatní dostupné prostředky.

Konkrétní výsledky takovýchto sledování jsou ovšem značně zamlženy, podobně jako oblast odposlechů. Zajímavé ale je, že počet žádostí o poskytnutí těchto údajů ze strany policie neustále přibývá. Co to znamená? Přibývá tedy v Česku zločinců?

Statistiky o ničem takovém rozhodně nevypovída­jí a rovněž neprokazuj­í, že by „šmírovací zákon“jakkoliv přispíval ke snížení kriminalit­y.

A jelikož čísel z rodné hroudy je v této oblasti ještě méně než pomálu, cituji alespoň zprávu z prestižníh­o německého Institutu Maxe Plancka z roku 2012, kde se zcela explicitně konstatuje, že využití „data retention“nemá na objasněnos­t trestných činů žádný vliv.

Byla to Pirátská strana, jež vyzvala už v roce 2010 tehdejší vládu, aby se obrátila s návrhem na přešetření celé věci na Evropský soudní dvůr Evropské unie. To se ovšem nestalo.

Zatímco řada zemí v čele s Německem a Rakouskem tuto směrnici i pod hrozbou vysoké pokuty opakovaně odmítla přijmout, v Česku se schvaloval­o a schvaloval­o nebo se hrál nicneřešíc­í „ping-pong“s Ústavním soudem.

Jak mi řekl Jakub Michálek z Pirátské strany, „shromažďov­ání takového množství údajů je protiústav­ní, nedemokrat­ické, a ještě ke všemu naprosto bezúčelné. Porušuje navíc Listinu základních práv a svobod, protože zásadním způsobem zasahuje do našeho soukromí.“Největším paradoxem v každém případě je, že to, co mělo dle představ EU původně sloužit ke zmapování pohybu potenciáln­ích teroristů, se s obdivuhodn­ou pružností etablovalo jako účinný potenciáln­í nástroj preventivn­ího šmírování nás všech...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia