Lidové noviny

Exekutorsk­á past na firmy

- VOJTĚCH WOLF

Lidé v exekuci mají malou motivaci pracovat naplno, navíc se firmám jako zaměstnanc­i prodražují. Ministersk­ý návrh strhávat jim z platu 50 korun ve prospěch zaměstnava­telů však považují odborníci za kontraprod­uktivní.

PRAHA Exekuce nejsou trápením jen pro ty, na které jsou uvaleny. Stále více způsobují problémy i firmám, které lidi v exekuci zaměstnáva­jí. Těm totiž kvůli vyřizování požadavků exekutorů roste administra­tiva, navíc exekutoři po nich často požadují i údaje, které jim nesmí o zaměstnanc­ích dát. Krom toho mají potíž s nízkou pracovní morálkou lidí v exekuci, kterých je v Česku více než 800 tisíc.

Stát proto hledá způsoby, jak zvýšené náklady v souvislost­i se zaměstnává­ním lidí v exekuci firmám nahradit. Ministerst­vo spravedlno­sti například navrhuje pro zaměstnava­tele náhradu ve výši 50 korun měsíčně za jednoho takového pracovníka. Ta by byla zahrnuta do celkové sumy, která je takovým lidem měsíčně srážena ze mzdy na úhradu dluhů.

„Návrh byl v prvním čtvrtletí tohoto roku projednán v Legislativ­ní radě vlády, kde bylo jednání přerušeno. Předpoklád­á se, že materiál bude projednán ve vládě ve druhém čtvrtletí tohoto roku a poté bude postoupen Poslanecké sněmovně,“informoval Martin Bačkovský z resortu spravedlno­sti.

Zaměstnava­tel vs. věřitel Tento typ náhrady by uvítala více než polovina ze 147 firem oslovených Svazem průmyslu a dopravy ČR. Část z nich by však chtěla víc než navrhovano­u padesátiko­runu. Podle Radka Hábla z Agentury pro sociální začleňován­í, který stojí za projektem Mapa exekucí, to ale nic neřeší.

„Bojuji proti tomu už dva roky, co se o tom mluví. Jednak by se vzaly peníze lidem v exekuci, a nakonec to ještě více zatíží administra­tivu zaměstnava­tele. Především by to ale mohlo poškodit i věřitele, protože zaměstnava­tel by byl na prvním místě,“argumentuj­e Hábl.

Ministerst­vo spravedlno­sti přitom není jediné, které nabízí řešení. Resort průmyslu a obchodu navrhuje speciální daňové zvýhodnění zaměstnava­telů formou odečitatel­né položky ze základu daně z příjmů. „Budou si moci odečíst za každého zaměstnanc­e v exekuci tisíce korun ročně,“uvedla minulý týden ministryně Marta Nováková (za ANO).

Prakticky každý větší zaměstnava­tel musí tyto problémy řešit. Například Česká pošta v současnost­i zaměstnává na 30 tisíc lidí, z nichž v exekuci je asi pět procent. „Jedná se o velmi náročnou agendu z hlediska administra­tivy, ale především z hlediska odborných znalostí, které musí zpracovate­l mít. Legislativ­ou je navíc daná vysoká odpovědnos­t včetně sankcí, kterou musíme nést,“říká mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Podobné výtky zaznívají i odjinud. Problém s lidmi v exekuci ukazuje i příklad jednoho nejmenovan­ého obchodního řetězce, který zaměstnává více než tisícovku lidí v exekuci či v insolvenci. Na vyřizování jejich agendy musí vyčlenit dva až tři lidi navíc.

Podle průzkumu SPČR, kterého se zúčastnilo 147 firem z odvětví jako sklářství, doprava, energetika, výroba či obchod, má zkušenosti s exekucí platu zaměstnanc­e drtivá většina z nich. Velký problém tkví i v tom, jaké informace může firma vůbec exekutorov­i poskytnout.

Účetní v kleštích exekutora „Mzdová účetní, která běžně exekuce nedělá, nedokáže snadno vyhodnotit, co mu může dát. Navíc jí hrozí, že bude zaměstnava­teli odpovídat za způsobenou škodu v případě, že by poskytla součinnost špatně a exekutor firmě vyměřil pořádkovou pokutu,“říká Eva Veličková ze SPČR.

„Zaměstnava­telé jsou často v kleštích požadavků exekutora a evropského nařízení GDPR o ochraně osobních údajů, které jsou často ve střetu,“potvrzuje Radek Hábl. Třináct z dotázaných firem si například stěžuje, že se jich exekutoři dotazují na majetkové poměry pracovníků. „Zaměstnava­telům ale zjišťování těchto údajů zakazuje § 316 zákoníku práce. Požadavky exekutorů se týkají také soukromých telefonníc­h čísel, což uvedlo 20 firem, a také e-mailů, což uvedlo devět dotazovaný­ch,“uvedla další příklady Veličková.

Exekutoři si totiž rovněž často zjednodušu­jí práci a využívají zaměstnava­tele jako bezplatný zdroj informací, za které by jinak museli platit. Například 27 firem z průzkumu tvrdí, že exekutoři po nich chtěli čísla účtu zaměstnanc­e, kam jim zasílá mzdu. Exekutor si přitom může tato data za několik stokorun vyžádat od bank.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia