Lidové noviny

Diesel už je opět levnější než benzin

Měsíce cenové výhody aut se zážehovými motory skončily. Pohonné hmoty mohou do léta zdražit ještě o korunu, odhadují petrolejář­i

- MIROSLAV PETR

PRAHA Pět měsíců si užívali řidiči vozů na benzin výhodnější­ho tankování oproti kolegům s diesely. Jeden čas vycházel litr nafty až o 70 haléřů dráž. Teď se karta obrací. A hodně rychle.

Cena Naturalu 95 vystoupala za poslední dva týdny o dlouho nevídanou celou korunu na bezmála 32 korun. Oproti tomu nafta, která byla před 14 dny o padesátník dražší než benzin, podražila od té doby jen minimálně, o 16 haléřů. Její nynější cenová výhoda (litr za 31,65 koruny) dál poroste. Což neznamená, že obě paliva nebudou zdražovat. Benzin ale rychleji, v létě nejspíš o víc než korunu oproti dnešku.

Rafinerie nestíhají

Analytici a lidé z branže vysvětlují zimní zdražení dieselu větším odbytem topných olejů, které se na stejné bázi také vyrábějí v rafineriíc­h. Těm tak zbývá menší kapacita Benzin a nafta u českých pump na klasickou naftu, přitom její spotřeba vlivem vysokého provozu kamionové přepravy neklesá. Roste tedy cena. A současně v zimním období klesá provoz osobních aut, snižuje se tedy prodej a cena benzinu.

„Letošní růst ceny suroviny, tedy ropy se tak projevoval u čerpacích stanic hlavně v té naftě. Očekáváme další zdražení ropy, ale teď to víc pocítí řidiči benzinovýc­h vozů,“popisuje situaci ekonom společnost­i Finlord Boris Tomčiak.

Z nynější ceny přes 70 dolarů se barel ropy Brent může v létě dostat podle očekávání členských zemí ropného kartelu OPEC k 75 až 80 dolarům. Což je podobné jako loni v létě, kdy litr benzinu stál v průměru za celé Česko podle údajů kartové společnost­i CCS kolem 33,4 koruny a nafta byla o necelou korunu levnější. To se může letos opakovat.

Tomčiak upozorňuje i na další faktor, jehož vlivem nyní zdražuje spíš benzin. A to jsou distribučn­í marže. „Poslední měsíce si distributo­ři a čerpací stanice své marže spíš snižovali dohromady pod průměrnou hodnotu tří korun z litru. Teď se k lepším maržím vracejí. U nafty se marže zásadně nemění,“připomíná Tomčiak.

Ceny benzinu a nafty se na zimu střídaly dlouhé roky a pravidelně. Výjimkou byla tři zimní období do loňska, kdy nafta zůstávala levnější celoročně a řidiči si už téměř zvykli, že auto s dieselovým motorem je nejen úspornější, ale také levněji tankuje.

Paliva zdražují i biosložky Uplynulá zima přitom tuto představu zkazila zřejmě nejen vlivem po delší době většího odbytu topných olejů. Dalším faktem je, že prodejci jsou v poslední době zákonem nuceni uvést na trh zvýšené množství biosložek – lihu a řepkového oleje, do benzinu a nafty přimícháva­ných v co největším podílu, jaký dovolují normy kvality. A přidávané bio je dražší než samotné palivo. Týká se to právě nejvíc nafty, která tvoří dvě třetiny všech prodávanýc­h pohonných hmot.

Václav Loula z České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu, která sdružuje největší distributo­ry, rafinerie i prodejce u nás, má i další vysvětlení pro nedávné zdražení zimní nafty v neprospěch benzinu. „V Evropě máme povinnost udržovat kvalitu nafty v zimním období minimálně do minus 20 stupňů. Petrolejov­á frakce, která se za tím účelem do nafty přidává, je aktuálně dražší než v minulých letech,“uvedl Loula.

Aktuální rozdíly a poměr cen mezi benzinem a naftou nemají však vliv na odbyt vozů. Tedy těch osobních, kterých aktuálně jezdí po Česku na 5,7 milionu a větší část z toho na benzin. Prodeje osobních aut s dieselem klesají dlouhodobě, a to v kategorii těch nejmenších. Zájem o naftu jako palivo neklesá u flotil služebních aut nebo větších soukromých typu SUV.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia