Lidové noviny

Odbory chtějí minimální mzdu 15 tisíc

-

PRAHA Odboráři včera přišli s dosud nejvyšším požadavkem na zvýšení minimální mzdy. Pro příští rok žádají přidání o 1650 korun na rovných 15 tisíc. Zaměstnava­telé skokový růst odmítají a poukazují na zpomalován­í ekonomiky. Přidali by nejvýš 700 korun. Ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) pak uvedla, že podpoří jen takový nárůst, který bude odpovídat jasným ekonomický­m údajům.

O výsledné částce bude jednat tripartita a rozhodne o ní vláda. Od příštího roku mohl pravidelno­u valorizaci stanovit zákoník práce. Jeho chystaná novela ale nakonec vzorec obsahovat nebude. Odboráři a zástupci firem se na něm nedohodli.

Podle předáka Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly má Česko po přepočítán­í na eura šestou nejnižší minimální mzdu v EU a v paritě kupní síly čtvrtou nejnižší. Nejnižší je pak poměr k průměrné mzdě, který činí asi 38 procent. Odbory poukazují také na to, že minimální čistý výdělek je dlouhodobě pod hranicí chudoby pro samotného dospělého. Loni byl zhruba o 1500 korun nižší než hranice chudoby, činil necelých 10 500 korun. Středula míní, že české firmy a instituce přidání o 1650 korun „zvládnou a utáhnou“.

Ministryně financí včera upozornila na to, že navržený růst by byl o zhruba 12 procent, tedy nejvíce za posledních pět let. „Zpomaluje ekonomika a ten růst mzdy by byl zhruba dvojnásobn­ý než růst průměrné mzdy. A to je těžko představit­elné,“prohlásila Schillerov­á.

Podle některých analytiků by tak výrazný růst minimální mzdy mohl zpomalujíc­í českou ekonomiku ještě víc ohrozit. Hospodářsk­á komora uvedla, že by mohly chybět podnikům peníze na investice a zdražovat by mohly některé služby a zboží.

Ekonomové a zaměstnava­telé zase připomínaj­í, že s minimální mzdou roste i zaručená mzda. Ta představuj­e nejnižší odměnu, na kterou má pracovník podle odbornosti a složitosti práce nárok. Letos se pohybuje mezi 13 350 a 26 700 korun. Podle požadavku odborů by měla od ledna činit 15 tisíc až 30 tisíc korun. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia