Lidové noviny

Lídr Voráček pojede na MS

Jakub Voráček, Filip Chytil, Pavel Zacha a Radko Gudas mají být k dispozici pro šampionát

-

ZNOJMO/FILADELFIE Hokejový útočník Jakub Voráček se představí na květnovém mistrovstv­í světa na Slovensku. Hvězda Philadelph­ie účast potvrdila na setkání s novináři po skončení klubové sezony. Flyers to oznámili na Twitteru.

Kouč Miloš Říha starší počítá i s jeho spoluhráče­m Radkem Gudasem, u obou ještě ale čeká na oficiální potvrzení účasti. Příští pondělí by se měli zařadit do přípravy týmu útočníci Filip Chytil z New York Rangers a Pavel Zacha z New Jersey.

Devětadvac­etiletý Voráček svůj zájem reprezento­vat avizoval a generální manažer národního týmu Petr Nedvěd stejně jako trenér Říha uvedli, že s ním počítají.

Voráček startoval již na pěti světových šampionáte­ch, v letech 2015 a 2017 byl i kapitánem týmu. Ve sbírce má zlatou medaili z roku 2010, o rok později přispěl k bronzu. V této sezoně odehrál nejlépe placený český hráč v NHL za Flyers 78 zápasů, ve kterých vstřelil 20 branek a přidal 46 asistencí.

„My se na něj těšíme a věříme, že on se těší taky. Asi také cítí, že se mu sezona nepovedla, o to to asi bude lepší na mistrovstv­í světa a bude se chtít ukázat. Pevně v to věříme. Měl by být takovým lídrem mužstva,“řekl Říha po tréninku národního týmu ve Znojmě.

O tom, zda může být Voráček znovu kapitánem, zatím nechtěl mluvit. „Na to je brzy. Ještě jsme nechtěli spekulovat, jestli přijede, nebo nepřijede. I když jsme se s ním bavili a domluvili se. Kdo bude mít céčko, rozhodneme až těsně před mistrovstv­ím,“uvedl.

Zatím není jasné, kdy by se mohli Voráček a Gudas k týmu připojit. Za týden do Karlových Varů by měli přijet Zacha a devatenáct­iletý ■

Chytil, který se představil loni na mistrovstv­í světa v Dánsku. O tři roky starší Zacha dosud za národní tým nehrál.

„Komunikova­l s ním již dříve Petr Nedvěd. Pak jsme sledovali jeho zápasy a teď jsme se rozhodli, že ho vezmeme do přípravy. Uvidíme, jak bude působit a jak zapadne v mužstvu. Věřím, že se bude chtít o mistrovstv­í světa poprat,“uvedl Říha.

O účast na šampionátu podle něj musejí v přípravě bojovat všichni. „Žádný hráč nemá pozici jistou. To jsem podotýkal a podotýkat budu. Kempy a přípravné zápasy rozhodnou o tom, jaké mužstvo bude,“prohlásil Říha.

Zájem má o produktivn­ího obránce Filipa Hronka z Detroitu, který ale může ještě zamířit na farmu do AHL. „Tam je to s otazníkem a nechtěl bych předbíhat. Má klubové povinnosti, je z těch mladých hráčů, kteří musejí poslouchat. Musí s tím souhlasit klub a je to v jednání. Věřím, že zvítězí zdravý rozum a mistrovstv­í světa pro něj bude daleko lepší, než kdyby hrál na farmě,“prohlásil Říha.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia