Lidové noviny

Dva žhaví adepti na Ťokovo křeslo

Mezi kandidáty na šéfa resortu dopravy figurují právník Kremlík či manažer Krones

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes s prezidente­m Milošem Zemanem projedná personální obměnu svého kabinetu. Spekuluje se až o třech změnách, jisté je v tuto chvíli však pouze to, že Babiš určitě potřebuje sehnat náhradu za odcházejíc­ího ministra dopravy Dana Ťoka (ANO).

Podle informací LN měl premiér v klobouku několik vážnějších kandidátů. Jedním z nich je právník a náměstek Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM) Vladimír Kremlík. Dopravní problemati­ce se věnoval zejména v období kontroverz­ního exministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS) v letech 2007 a 2008, kdy na úřadu vedl právní úsek a působil v dozorčích a správních radách několika státních podniků spadajícíc­h pod dopravní resort. V současnost­i se Kremlík coby náměstek na ÚZSVM mimo jiné věnuje zastupován­í státu v případech, v nichž Česká republika figuruje jako poškozená. Tím je i kauza privatizac­e OKD, při níž měla státu vzniknout mnohamilia­rdová škoda.

Dalším jménem v osudí ministersk­ých adeptů je manažer spojovaný se skupinou PPF Petra Kellnera Tomáš Krones, který v současnost­i řídí stavební firmu Colas CZ. Krones v minulosti krom jiného spravoval majetek PPF. Už nyní je jasné, že vybere-li si Babiš někoho z této dvojice, minimálně ve finančních a právních kruzích budou létat jiskry.

Zeman večer v televizi Nova řekl, že Ťokův odchod nebude prodlužova­t, jeho nástupce jmenuje buď před svou cestou do Číny, nebo krátce po ní. Letí tam koncem dubna. Nepřímo potvrdil i výměnu ministryně průmyslu Marty Novákové.

 ?? REPRO LN ?? Jevgenij Nikulin se svým bílým lamborghin­i
REPRO LN Jevgenij Nikulin se svým bílým lamborghin­i

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia