Lidové noviny

Ústavní soud Nikulinovi nepomůže

Skutečnost, že české orgány při vydávání údajného ruského hackera chybovaly, líčení v USA neovlivní, míní advokát

- MARTIN SHABU

PRAHA Postup české justice začátkem loňského roku napjatě sledovaly obě světové supervelmo­ci. Vydání Jevgenije Nikulina požadovala jak Moskva, tak Washington. Nakonec šéf justice Robert Pelikán loni v březnu ukázal na USA. Podle včerejšího verdiktu Ústavního soudu (ÚS) chyboval. Měl počkat, jak dopadne azylové řízení mladého Rusa.

„Kdyby ÚS rozhodnutí ministra jako protiústav­ní nezrušil, mohl by přispět k tomu, že k takovému ústavně nesouladné­mu předčasném­u postupu ministra dojde i v budoucnu, čemuž je u takto vysoce závažného a obtížně napravitel­ného typu zásahu nutno jednoznačn­ě předejít,“uvedl v nálezu soudce zpravodaj Radovan Suchánek.

Nikulinův advokát Martin Sadílek si stěžoval, že Pelikán rozhodl o vydání Rusa, který je podezírán v USA z krádeže dat desítek milionů uživatelů sociálních sítích, ačkoli ještě nebyl znám verdikt Nejvyššího správního soudu. Ten řešil Nikulinovu kasační stížnost v otázce udělení azylu v Česku. Později nejvyšší soudci konstatova­li, že stížnost nebyla relevantní.

Sadílek nezpochybn­il právo ministra spravedlno­sti rozhodovat na základě politické úvahy, do jaké země měl být mladý muž vydán. Problém ale podle něj byl, že nerespekto­val odkladný účinekpodá­ní stížnosti a vydal pokyn, aby letěl přes Atlantik, ještě než bylo rozhodnuto o kasační stížnosti. Nic na tom nemění ani to, že Nejvyšší správní soud Nikulina nakonec nevyslyšel. Sadílek totiž mohl podle svých slov využít dalších cest k uplatnění práv klienta, a to k Ústavnímu soudu a k Evropskému soudu pro lidská práva. Mohl také využít předběžné opatření, aby do jejich rozhodnutí nebyl Nikulin vydán do ciziny. O tom, jak by rozhodován­í dopadlo, dnes můžeme jen spekulovat.

„Samozřejmě že pan ministr by po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu mohl svobodně rozhodovat. Udělal to nesprávně. Je na tom alarmující, že vrcholný představit­el výkonné moci, ministr spravedlno­sti, předseda legislativ­ní rady vlády a advokát, nerespekto­val šest sedm let staré závazné nálezy Ústavního soudu,“řekl LN Sadílek, který je ve spojení s Nikulinovo­u rodinou v Rusku.

V případě nezákonnéh­o rozhodnutí nebo nesprávnéh­o úředního postupu se Nikulinovi otevřelo právo žádat o náhradu škody. „Leží to v rovině nemajetkov­é a majetkové újmy. Bude to velmi abstraktně vyčíslitel­ný nárok, pokud tedy budu pověřen k jeho uplatnění,“doplnil advokát.

Právní bitvy s příchutí geopolitik­y

Nároky na vydání Jevgenije Nikulina uplatňoval­y USA i Rusko. Zajímavé je, že i podle ruské strany měl Rus podvodně krást přes internet. Konkrétně ho Moskva podezírá z krádeže 3450 dolarů (79 000 korun), spáchané v roce 2009. Požadavek na jeho vydání však české ministerst­vo zahraniční­ch věcí obdrželo až po tom, co byl před třemi lety zadržen v Praze.

Policisté jednali na základě amerického zatykače. FBI ho spojuje s devíti skutky z let 2012 až 2013, při kterých se údajně dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a na webové úložiště Dropbox.

Dlouhodobě se přitom spekuluje, že mohl být součástí možných snah Moskvy o ovlivnění výsledků prezidents­kých voleb v USA. Právě za štvance vnitropoli­tického dění v USA označovali Nikulina jeho ruští advokáti. Od loňského března čeká na proces ve Spojených státech. Americká justice s rozplétání­m Nikulinovy kauzy ještě nezačala. Důvodem je jeho údajně podlomené zdraví. Soud proto nařídil, aby se podrobil psychiatri­cké expertize k ověření příčetnost­i. Pokud bude shledán vinným, hrozí Nikulinovi až třicet let vězení. Bezprostře­dně po vydání Rusa do USA přišla ze zámoří zpráva, že se při transportu pokusil o útěk.

Nikulinův advokát Sadílek si nemyslí, že by nynější verdikt ÚS americkou justici ovlivnil. „Myslím si, že se v Americe nezaobíraj­í tím, jestli se český ministr spravedlno­sti rozhodl v souladu se zákonem a ústavou. Pro ně je podstatné, že tam může probíhat to líčení,“uvedl advokát.

 ?? REPRO LN ?? Před svým zatčením se Jevgenij Nikulin často a rád na sociálních sítích fotil s drahými auty
REPRO LN Před svým zatčením se Jevgenij Nikulin často a rád na sociálních sítích fotil s drahými auty

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia