Lidové noviny

Zemanova návštěva Číny podraží

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Prezident Miloš Zeman zamíří na konci dubna již pošesté na návštěvu Číny. Tradičně ho doprovodí i početná podnikatel­ská delegace, která bude odlétat samostatně vypraveným letadlem o den dříve.

Náklady na cestu se tentokrát vyšplhají na 8,8 milionu korun. LN to potvrdil ředitel zahraniční­ho odboru prezidents­ké kanceláře Rudolf Jindrák. V loňském roce přitom Zemanova čínská cesta přišla na 5,5 milionu korun.

Za zvýšenými náklady stojí podle Jindráka právě početný doprovod. Velká část výdajů půjde i na recepci na ambasádě. Ta se uskuteční k oslavě sedmdesáté­ho výročí navázání diplomatic­kých styků s Čínou. Složení podnikatel­ského doprovodu dosud Hrad i Hospodářsk­á komora, která cestu podnikatel­ů organizuje, tají. Jisté zatím je, že celkem poletí asi šedesátka českých podnikatel­ů. Kromě toho prezidenta doprovodí ještě tři nebo čtyři ministři, resort diplomacie bude zastoupen náměstky.

Obhájce hedvábné stezky Prezident se tentokrát vydává do Číny na konferenci o novodobé hedvábné stezce. Podle Jindráka se na ni sjede asi stovka státnickýc­h delegací.

Zeman platí v Evropě za velkého stoupence takzvané nové hedvábné stezky. Doufá, že pomůže oživit železnici nebo obchod s nemovitost­mi. Letos v lednu v rozhovoru s agenturou Nová Čína řekl, že sní o tom, že „nová hedvábná stezka povede přes Česko do západní Evropy“.

Čínský projekt naopak kritizuje řada západních státníků. Spojené státy se například obávají rostoucího vlivu Číny a šíření špionážníc­h technologi­í. Před čínským vlivem v Evropě varoval také francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. K projektu se naopak nedávno připojila Itálie.

Vedle účasti na konferenci se Zeman v Pekingu sejde se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. K bilateráln­í schůzce by mělo dojít v neděli 28. dubna. Bude to již poosmé, co se spolu uvidí. Čínský prezident, milovník českého piva, se snad dočká i českého zlatého moku jako dárku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia