Lidové noviny

KSČM je rozštěpená. Její voliče to ale nejspíš neodradí

- KAMILA BOLEGOVÁ

PRAHA Není tajemstvím, že komunistic­ká strana má dvě křídla – umírněnějš­í a radikálněj­ší. Často se mezi nimi projevuje pnutí. Před časem ale na malou chvíli zavládl křehký smír.

Příčina je jasná: rudí chtějí uspět v evropských volbách, kde obhajují tři mandáty. Půtky, které by pronikly na veřejnost, by straně mohly snížit preference. Obě jindy znesvářené frakce se proto vzácně sešikovaly za jedničkou kandidátky, jíž je poslankyně Evropského parlamentu Kateřina Konečná.

Krátké příměří je ale zřejmě u konce. Jednotu narušil skandál rudého šéfa Vojtěcha Filipa. Točí se kolem lobbování za První chráněnou dílnu Tomáše Horáčka, jenž nyní čelí obvinění v kauze údajných manipulací s nemocniční­mi zakázkami. Uvnitř strany kvůli tomu koluje výzva „Filip není KSČM“a její signatáři žádají odstoupení předsedy. Pokus držet veškeré sváry pod pokličkou tak selhal. Uškodí straně nejnovější spor?

Možná překvapivě by to na výsledky rudé partaje nemuselo mít vliv. Podle sociologa Jana Herzmanna se totiž projevuje určitá ideologick­á „zaťatost“jejich voličů, která pro jiné strany nebývá tak typická.

„Komunistic­ký elektorát není toho typu, že by se někdo na poslední chvíli rozhodl, že bude volit KSČM. Ti lidé už mají více méně dopředu jasno, že chtějí přijít a volit,“vysvětluje Herzmann.

Něco jiného by bylo, kdyby Filip sám v blížících se volbách kandidoval jako lídr nebo na jednom z vysokých míst kandidátní listiny. Tak to ale není. Tváří voleb a jedničkou je Kateřina Konečná. Filip vůbec nekandiduj­e.

Podle znalců komunistic­kých kuloárů není poslankyně Evropského parlamentu velkou „fanynkou“dlouholeté­ho předáka, na rozdíl od jeho hlasitých kritiků se ale před volbami k aktuálnímu případu nevyjadřuj­e. Soustředí se spíše na kampaň, s níž jí pomáhá „mladá garda“levicových politiků. „Debatu na toto téma očekávám v pátek na řádném jednání výkonného výboru,“řekla Konečná ke kauze kolem Filipa. Jinak se obrnila hradbou mlčení

Na zasedání špiček by měl lídr strany vysvětlit, jakou roli v případu sehrál. Pak se ukáže, do jaké míry má podporu. „Nemyslím si, že je čas na nějaká unáhlená rozhodnutí ani na straně KSČM, ani na straně pana Filipa. Myslím si, že strana i pan Filip počkají, jak se to vyvine. To, že existuje nějaká výzva, ještě neznamená, že se podle toho bude chovat členská základna jako celek,“dodal Herzmann s tím, že si myslí, že stranická loajalita bude důležitějš­í než celá kauza.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Komunistic­ká jednička pro eurovolby Kateřina Konečná
FOTO ARCHIV MAFRA Komunistic­ká jednička pro eurovolby Kateřina Konečná

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia