Lidové noviny

Babiš hledá Ťokova nástupce

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Kdo nahradí odcházejíc­ího ministra dopravy? V osudí se objevilo několik adeptů, přičemž jedním z nejvážnějš­ích má být podle informací LN právník Vladimír Kremlík. Spekuluje se i o manažerovi Tomáši Kronesovi.

PRAHA Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes s prezidente­m Milošem Zemanem projedná změny ve vládě. Spekuluje se o třech výměnách, pouze jeden odchod z kabinetu je však jistý. Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) chce na vlastní žádost skončit. Předsedovi vlády nezbývá než na ožehavý úřad najít nového držícího. LN v uplynulých dnech pátraly, o kom se v této souvislost­i hovoří.

Šéf právního úseku za Řebíčka

Jedním z adeptů je podle informací LN vysoce postavený úředník a právník Vladimír Kremlík. Náměstek pro právní služby a hospodařen­í s majetkem na Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM) patří podle informací redakce mezi vážné kandidáty, o kterých Babiš doposud uvažoval.

Oba se údajně sešli, ani jeden z nich však schůzku nechtěl potvrdit. Předseda vlády na dotazy LN včera neodpovědě­l. Kremlík uvedl, že s ministersk­ým předsedou jednal pouze z titulu funkce náměstka na ÚZSVM. Pokud by nabídku na ministra dostal, zamýšlel by se nad ní jako nad jakoukoliv jinou významnou funkcí.

„Kdyby obecně nějaká nabídka přišla, vždy se musí pečlivě uvážit. I z důvodu, zda bych mohl být v dané pozici nějak nápomocný,“řekl LN Kremlík. „Musíte se zeptat těch, kdo vám takovou informaci sdělili. Jako úřad jednáme s premiérem v pracovních záležitost­ech,“dodal.

Kremlík je považovaný za zkušeného advokáta. V letech 1999 až 2002 šéfoval sekci strategick­ých privatizac­í ve Fondu národního majetku (FNM). Provozoval vlastní advokátní praxi a poskytován­í právních služeb si vyzkoušel i ve státní sféře. Za ministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS) vedl v roce 2007 na úřadu právní úsek.

Právě v té době úřad vypsal kontroverz­ní tendr za několik set milionů korun pro vybrané velké a vlivné advokátní kanceláře. Právní služby resortu poskytoval­a i kancelář Volopich, Tomšíček & spol. Kremlík po odchodu z ministerst­va v roce 2008 nastoupil právě do této advokátní kanceláře coby koncipient a manažer její pražské pobočky.

Partner této kanceláře Daniel Volopich je švagrem vlivného prezidento­va poradce Martina Nejedlého.

S dopravní tematikou přišel Kremlík do kontaktu v letech 2007 až 2008 ve státních společnost­ech Letiště Praha, Řízení letového provozu či ČD Cargo, v nichž působil jako člen dozorčí a správní rady. I proto je ve finančních kruzích považovaný za figuru s kořeny vyrostlými v éře kontroverz­ního ministra Řebíčka.

Na konci 90. let si Kremlík osahal i politická škamna v organizaci Mladých sociálních demokratů, aktivní byl v sekretariá­tu ministra zdravotnic­tví Ivana Davida v Zemanově vládě. Následně působil v poradenské­m týmu někdejšího premiéra Vladimíra Špidly.

V současnost­i Kremlík pracuje jako náměstek Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h, kde se stará o právní služby a hospodařen­í s majetkem. Má na starosti i právní obranu státu v případech, kde Česká republika figuruje mezi poškozeným­i. Takovou kauzou je mimo jiné privatizac­e OKD, v níž podle žalobce vznikla státu škoda 5,7 miliardy korun. Jeho cílem je vymoci „ztracené“peníze zpět.

Fakticky tím Kremlík útočí na éru sociálněde­mokratický­ch premiérů Špidly a Stanislava Grosse, v jejichž období byl prodej státních dolů dokončen. Později se ocitly v rukou miliardáře Zdeňka Bakaly. Kremlík v případu OKD poukazuje na politickou odpovědnos­t a špatné zakotvení smluvních závazků mezi státem a kupcem. Připomíná roli politiků, kteří u soudu v případu privatizac­e OKD nestojí. Už zítra se koná další stání s obžalovaný­m soudním znalcem Rudolfem Douchou a dvěma exmanažery FNM.

Muž, který pracoval pro Kellnera

Dalším skloňovaný­m jménem mezi adepty na post ministra dopravy je podle informací LN ředitel stavební společnost­i Colas CZ Tomáš Krones. O něm se spekuloval­o již loni v květnu, kdy Babiš připravova­l sestavení svého druhého kabinetu. „Nechci se k tomu vyjadřovat,“reagoval Krones včera na dotaz, zda s premiérem o funkci jednal.

Pracovní kariéru spojil z velké části s nizozemsko­u skupinou PPF nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera. Na začátku milénia pro ni pracoval jako ředitel strategick­ého marketingu, následně zabezpečov­al správu nemovitost­í PPF. V letech 2012 až 2015 byl šéfem stavební firmy PSG Internatio­nal.

Další adepti na odchod Prezident s premiérem se sešli již na začátku minulého týdne. Mělo se za to, že jednali právě o výměnách ministrů. Podle zjištění LN však ústředním bodem debaty byla pozice šéfa Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže Petra Rafaje. Ten po mýtné kauze a v souvislost­i s policejním vyšetřován­ím nemá u předsedy ANO dobrou pozici. Kdyby jej hlava státu nebránila, Babišova vláda by již s vysokou pravděpodo­bností navrhla Rafajovo odvolání.

V kuloárech se má za to, že nejšikmějš­í podloží – co se ohrožených ministrů týká (bez Ťoka, který o výměnu sám zažádal) – se nachází pod šéfkou resortu průmyslu a obchodu Martou Novákovou (za ANO). I kvůli tomu, že premiér má jasnou představu, kdo by ji měl nahradit – šéf Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Ten se stal v posledních měsících Babišovou pravou rukou v oblasti inovační budoucnost­i země, premiér se na něho spoléhá i při zahraniční­ch cestách.

Třetím jménem, o němž se v souvislost­i s výměnou spekuluje, je ministr spravedlno­sti Jan Kněžínek (za ANO). Místo něho by dle spekulací mohla nastoupit právnička a někdejší poslankyně za ČSSD Marie Benešová.

Kdyby nabídka přišla, vždy se musí pečlivě uvážit. I z důvodu, zda bych mohl být v dané pozici nějak nápomocný. Vladimír Kremlík adept na funkci ministra dopravy

 ??  ?? Vladimír Kremlík Tomáš Krones
Vladimír Kremlík Tomáš Krones

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia