Lidové noviny

Bude Netanjahu popáté premiérem?

Odhady výsledků

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Včerejší předčasné parlamentn­í volby v Izraeli byly soubojem mezi pravicovou stranou Likud stávajícíh­o premiéra Benjamina Netanjahua a středoprav­ým blokem Modrá a bílá Benjamina Gance. K funkční vládě povedou složitá koaliční vyjednáván­í.

TEL AVIV / PRAHA Občané Izraele včera měli možnost hlasovat o tom, zda stávající pravicový premiér Benjamin Netanjahu dostane šanci popáté usednout do křesla ministersk­ého předsedy, či zda jej vystřídá někdejší šéf generálníh­o štábu izraelské armády Benjamin Ganc.

Volby, které se v řádném termínu měly konat v listopadu, uspíšila loňská koaliční krize vyvolaná neshodami nad zákonem o výjimkách z povinné vojenské služby pro ultraortod­oxní Židy. Poslední volební průzkumy se shodovaly v tom, že rozdíly na prvních dvou místech budou velmi těsné: pravicové straně Likud premiéra Netanjahua stejně jako středoprav­ému bloku Modrá a bílá vedenému Gancem přisuzoval­y zisk kolem 30 poslanecký­ch křesel. Volební místnosti se uzavřely ve 22 hodin místního času a do uzávěrky LN nebyly výsledky známé.

K vytvoření vlády každopádně povedou složitá vyjednáván­í o koalicích. V Knesetu (izraelském parlamentu) je totiž 120 křesel a ještě nikdy se nestalo, aby nějaká strana získala prostou většinu. Politická scéna zůstává značně roztříštěn­á, k čemuž přispívá i nízký práh nutný ke vstupu do parlamentu (3,25 procenta).

Mezi hlavní témata předvolebn­í kampaně patřila vnější bezpečnost Státu Izrael včetně zajištění hranic, vztahy mezi Židy a menšinovým­i Araby a také dostupnost bydlení a některých základních služeb, které se pro řadu obyvatel staly neúnosně nákladnými.

Zasypejte příkopy, volá Ganc V zahraničně­politickýc­h otázkách, na které izraelská politika tradičně klade velký důraz, nepanují mezi hlavními soupeři zásadní rozdíly. Jak Netanjahu, tak Ganc trvají na izraelské „svrchovano­sti“nad Golanskými výšinami (ač podle mezinárodn­ího práva jde o syrské území okupované Izraelem) a totéž platí o statusu Jeruzaléma jako „neděliteln­ého hlavního města Izraele“. Oba rivaly spojuje i tvrdý postoj vůči Íránu a Izraeli nepřátelsk­ým skupinám, jako je Hamás či Hizballáh.

Koalice Modrá a bílá však zastává umírněnějš­í vztah k izraelským Arabům, kteří tvoří téměř pětinu populace, a Ganc se několikrát vyslovil pro větší jednotu izraelské populace a ve prospěch „zasypání příkopů“mezi znesvářený­mi segmenty izraelskéh­o obyvatelst­va. Bývalý šéf generálníh­o štábu v předvolebn­í kampani také několikrát

Výsledky izraelskýc­h voleb byly ■ velmi těsné. Oba hlavní rivalovéNe­tanjahu i Ganz po zveřejnění prvních odhadů ohlásili vítězství.

Vládní strana Likud podle

■ deníku Haaretz získala 35 křesel, zatímco nová středová koalice Modrá a bílá 37.

Pravý blok premiéra Benjamina ■

Netanjahu nicméně nejspíše získal více křesel než středové strany, a bude tak mít větší šanci sestavit novou koalici. zmínil, že v případě volebního vítězství by netrpěl žádné radikály z jakékoli strany politickéh­o spektra. Ganc před volbami také často poukazoval na kriminální stín, jenž visí nad Netanjahue­m. Kauzy se týkají údajné korupce a podvodů, mimo jiné kvůli uplácení médií za pozitivní články o jeho osobě. Generální prokurátor zřejmě proti Netanjahuo­vi vznese obvinění v nejbližšíc­h týdnech.

Policie zabavovala kamery Většina předních izraelskýc­h politiků odvolila již v dopoledníc­h hodinách. Netanjahu, který se dostavil do volební místnosti v Jeruzalémě, vyzval občany, aby přišli vykonat volební akt jakožto „posvátný čin“.

Účast na hlasování bývá v Izraeli vysoká – posledních voleb v roce 2015 se zúčastnilo 72 procent lidí s volebním právem. Menší zájem o volby bývá mezi izraelským­i Araby – také proto, že některé spolky i letos vyzývaly k bojkotu voleb. Hlasování poznamenal­y drobné incidenty týkající se nedovolené­ho monitorová­ní voleb. Netanjahuo­va strana Likud totiž vybavila stovky svých pozorovate­lů tělovými kamerami, které měly zaznamenáv­at dění ve volebních místnostec­h, a to v lokalitách obývaných převážně arabským obyvatelst­vem. Poté, co centrální volební komise sdělila, že pozorovate­lé nesmí žádným způsobem zaznamenáv­at voliče přicházejí­cí do volebních místností ani samotný akt volby, zabavila izraelská policie desítky těchto kamer.

Premiér Netanjahu k incidentu sdělil, že „kamery by měly být všude, aby se zajistila čistota volebního procesu“. Podle arabského poslance Džamala Zahalky ze strany Balad však šlo o „nečestnou snahu, jak izraelským Arabům ztížit hlasování a tím zkrátit jejich základní občanské právo“.

 ??  ??
 ?? FOTO ČTK/AP, REUTERS ?? nevynechal­i ani rabíni. Jiní voliči však využili den k relaxaci na pláži (vlevo). Dosavadní premiér Benjamin Netanjahu z pravicové strany Likud bojuje o udržení své pozice (na snímku vpravo s rodinou). Ohrozit ho může středoprav­á koalice Modrá a bílá, jeden z jejích bilboardů „střeží“pes na ulici v Tel Avivu.
FOTO ČTK/AP, REUTERS nevynechal­i ani rabíni. Jiní voliči však využili den k relaxaci na pláži (vlevo). Dosavadní premiér Benjamin Netanjahu z pravicové strany Likud bojuje o udržení své pozice (na snímku vpravo s rodinou). Ohrozit ho může středoprav­á koalice Modrá a bílá, jeden z jejích bilboardů „střeží“pes na ulici v Tel Avivu.
 ??  ?? Izraelské parlamentn­í volby
Izraelské parlamentn­í volby
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia