Lidové noviny

Sedm let za klidné protesty

-

HONGKONG/PRAHA „Hongkongsk­é soudy tím, že označily poklidné protesty jako nepřístojn­é jednání, vyslaly jasnou a strašlivou zprávu, že podporují vládní snahy stíhat aktivisty a umlčí jakýkoliv projev nesouhlasu,“uvedla Maya Wangová z čínské pobočky Human Rights Watch.

Reagovala tak na rozhodnutí soudu, kterým bylo devět aktivistů uznáno vinnými z „veřejného pohoršení“. Aktivisté jsou totiž soudem považováni za lídry „deštníkové­ho hnutí“, které zaplnilo ulice Hongkongu v roce 2014. Demonstran­ti tehdy používali ve velkém deštníky, aby se ochránili před pepřovým sprejem, jejž na ně stříkaly policejní jednotky, což dalo jméno samotnému hnutí.

Účastníci demonstrac­í požadovali v ulicích zcela svobodné volby správce Hongkongu. V současnost­i správce volí 1200členná komise, v níž převažují přívrženci centrální čínské vlády. Když protestní akce vrcholily, zapojilo se do nich v některé dny až 100 tisíc lidí. Skupina obžalovaný­ch, nazývaná „deštníková devítka“, stanula poprvé před soudem dva roky po nepokojích, tedy až v době, kdy protesty naprosto utichly. Úterní verdikt soudu však opět zažehl obavy o budoucnost politické svobody ve městě a před soudní budovou na verdikt čekala asi stovka lidí, někteří z nich drželi nad hlavami jako symbol žluté deštníky.

„Budeme pokračovat v našem boji za demokracii, technicky jsme ale porušili zákon a budeme muset nést právní odpovědnos­t,“uvedl poklidně pro agenturu Reuters jeden z hlavních představit­elů hnutí Benny Tai ještě před vynesením rozsudku.

Profesor práv i reverend Odsouzení přitom nejsou žádní násilníci. Mezi vinnými je například šedesátile­tý profesor sociologie Chan Kin-man, čtyřiapade­sátiletý profesor práv Benny Tai či pětasedmde­sátiletý reverend Chu Jiu-ming. Soud je uznal vinnými za jejich role v protestech na základě zákona z období britské koloniální éry. Bývalá britská kolonie Hongkong přešla pod správu Číny v roce 1997. Peking od té doby posiluje kontrolu nad tímto územím, ačkoli slíbil zachovat jeho svobody a vysokou míru autonomie. Všichni tři výše zmínění byli obviněni ze „spiknutí za účelem vyvolání veřejných nepokojů“. Bennyho Taie a Chana Kin-mana pak soud viní i z podněcován­í druhých k veřejným nepokojům.

Soud sice ještě neoznámil výši trestů pro aktivisty, ale mohou dostat až sedm let vězení. Zbylou šestici tvoří prodemokra­tičtí poslanci a členové hongkongsk­é federace studentů, která se na pořádání demonstrac­í podílela. mh

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Deštníkové hnutí protestova­lo v Hongkongu v roce 2014
FOTO ČTK/AP Deštníkové hnutí protestova­lo v Hongkongu v roce 2014

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia