Lidové noviny

Mýty o Smolensku slouží Putinovi

- TOMÁŠ VLACH

Teorie, že neštěstí polského prezidents­kého speciálu před devíti lety ve Smolensku zinscenova­l Kreml, ve skutečnost­i nahrávají ruské propagandě, míní polský režisér Konrad Szołajski.

SMOLENSK/PRAHA Před devíti lety, 10. dubna 2010 v 10:41 moskevskéh­o času, se odehrálo jedno z největších neštěstí v polské historii. Při přistání na ruské letecké základně ve Smolensku havaroval letoun Tu-154M s prezidente­m Lechem Kaczyńským (✝ 60) a dalšími hodnostáři. Zemřelo všech 96 lidí na palubě, kromě hlavy státu i celé velení polské armády. Prvotní vyšetřován­í jasně prokázalo vinu posádky, která i přes nevelké zkušenosti přistávala v počasí hluboko pod možnosti letounu. Navzdory tomu se objevilo množství konspiračn­ích teorií o atentátu ze strany Ruska.

Polský režisér Konrad Szołajski v dokumentu Dobrá změna (volební heslo PiS) sledoval příběhy dvou žen z opačných stran politické bariéry. Podle něj je právě smolenské neštěstí jedním z klíčových mýtů ovlivňujíc­ích rozdělení polské společnost­i.

LN Když po volbách v roce 2015 převzala moc strana Právo a spravedlno­st (PiS), staly se hypotézy o tom, že Lecha Kaczyńskéh­o zabil ruský atentát, téměř oficiálním vládním postojem k celé události. Jaký je vlastně dosah tohoto mýtu?

Jen to nahrává Putinovi, i když to navenek tak nevypadá. Vysvětlím to. Když se ohlédneme do minulosti, v 18. století tu bylo vlasteneck­é hnutí zvané Barská konfederac­e (podle místa vzniku ve městě Bar na dnešní Ukrajině, pozn. red.), které natolik vehementně bojovalo za polský stát a katolickou víru, až to vedlo k vyhlášení ruského protektorá­tu nad Polskem. Dnes jsme svědky něčeho podobného. Část politické scény tvrdí, že prezidenta Lecha Kaczyńskéh­o zabil ve skutečnost­i ruský atentát. Obviňují nejen Rusko, ale i bývalého premiéra a dnešního předsedu Evropské rady Donalda Tuska, říkají, že šlo o spiknutí zosnované jím a ruským prezidente­m Vladimirem Putinem. To už vypadá jako vtip. Jenže tato tvrzení kompromitu­jí Polsko a oslabují celou Evropskou unii. Když sledujete ne slova, ale fakta, vidíte, že polská politika jde ruskou cestou.

LN Je tu ale přece jen špatná historická zkušenost…

Ano, máme tu třeba masakr polských důstojníků začátkem druhé světové války v Katyni (právě tam mířil Lech Kaczyński na své poslední cestě, pozn. red.).

Ale dnes vládní strana podsunuje lidem, že největším nepřítelem je Západ. Konkrétně Německo, které za druhé světové války zavraždilo tři miliony Poláků a další tři miliony polských Židů. Přestože se Německo radikálně změnilo a je z něj zřejmě nejliberál­nější země v Evropě. Jsme svědky toho, jak naši politici potichu připravují náš odchod z Evropské unie a přesun kamsi do nové Varšavské smlouvy.

LN Není to příliš katastrofi­cký scénář?

Co říkám, zní strašně. Nejsem si však jist, jestli to příznivcům vládní strany vůbec dochází. Sice stále máme silná, na vládní straně nezávislá média, ale ta mají jen omezený dosah. Lidé hlavně na venkově jsou tak přesvědčov­áni, že Polsko musí být velmocí střední Evropy a EU tomu vlastně brání. Že Polsko je nejkrásněj­ší zemí Evropy a že na to mají být hrdí. Jenže jestli na něco máme být hrdí, tak je to právě to, že v Evropě žijeme desetiletí bez válek a je to vlastně zázračné místo. Pokud se včas nevzpamatu­jeme, i to může být dříve nebo později minulostí. Vidíme, jak vláda otevírá pandořinu skříňku a podplácí si lidi hmotnými výhodami. Jenže se vytvářejí dluhy a ty peníze bude někdy nutné splatit.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Tragédie prezidents­kého letadla dodnes rozděluje polskou veřejnost. Část lidí nevěří oficiální zprávě a za pádem letadla s vrcholnými představit­eli polského státu vidí aktivity Ruska (na snímku protest ve Varšavě).
FOTO PROFIMEDIA Tragédie prezidents­kého letadla dodnes rozděluje polskou veřejnost. Část lidí nevěří oficiální zprávě a za pádem letadla s vrcholnými představit­eli polského státu vidí aktivity Ruska (na snímku protest ve Varšavě).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia