Lidové noviny

Soud jedná o návrhu rozpustit kotlebovce

-

BRATISLAVA Slovenský nejvyšší soud včera začal projednáva­t návrh generálníh­o prokurátor­a Jaromíra Čižnára na rozpuštění krajně pravicové opoziční strany Kotleba – Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby.

Prokuratur­a se ve zdůvodnění návrhu zaměřila zejména na programové teze LSNS vůči početné romské menšině a na údajné snahy strany odstranit v zemi demokratic­ký režim. Podle Kotleby ke zrušení strany neexistuje důvod.

LSNS přišly podpořit desítky jejích sympatizan­tů včetně předsedy české Dělnické strany sociální spravedlno­sti Tomáše Vandase. Prokurátor generální prokuratur­y Ivan Minár u soudu řekl, že strana, která příslušník­y romské menšiny označuje za parazity a která slibuje nastolit pořádek v romských osadách, prosazuje vůči Romům princip kolektivní viny a cíleně vyvolává pocity strachu a ohrožení obyvatelst­va. Zároveň podle něj strana porušuje ústavní práva romské menšiny. LSNS přirovnal prokurátor k jiné Kotlebově straně, Slovenské pospolitos­ti – Národní straně, kterou slovenský nejvyšší soud rozpustil v roce 2006.

„Strana porušuje ústavu“

„Je přirozené, že žalovaná politická strana kritizuje vládu, ale kritizuje ji způsobem, který přesahuje přiměřené politické hranice a meze. Podle názoru žalobce (strana) porušuje ústavu, zákon a mezinárodn­í smlouvy. Pokud by se naplnily politické ambice strany, tak by se odstranila vláda práva, byla by nastolena vláda jedné strany,“řekl prokurátor. Minár také poukázal na postoj LSNS k migrantům, jež podle něj všechny uprchlíky považuje za agresivní muslimy, kteří chtějí obsadit Slovensko. Poukázal přitom na mezinárodn­í úmluvy, které uprchlíkům přiznávají právo na poskytnutí ochrany.

„Neexistuje žádný zákonný důvod, aby naše strana byla rozpuštěna,“řekl novinářům ještě před zahájením líčení Kotleba, který v březnu neúspěšně kandidoval v prezidents­kých volbách. Jeden z právních zástupců Kotlebovy strany Radovan Hrádek u soudu řekl, že návrh na rozpuštění LSNS je politickou objednávko­u. Odmítl i přirovnání strany ke zrušené Slovenské pospolitos­ti. „Odmítáme tvrzení žalobce, že žalovaný je pokračovat­elem Slovenské pospolitos­ti,“uvedl Hrádek. Prokuratur­a označila tuto stranu za extremisti­ckou s fašistický­mi tendencemi.

LSNS kromě protiromsk­é rétoriky rovněž prosazuje vystoupení Slovenska z EU a z NATO a kritizuje zavedené politické strany. Hlásí se také k válečnému Slovenském­u státu, který byl spjat s nacistický­m Německem. Soudní jednání o rozpuštění Kotlebovy strany se za přísných bezpečnost­ních opatření koná téměř dva roky poté, co šéf slovenské prokuratur­y Čižnár návrh na zrušení LSNS podal k nejvyššímu soudu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia