Lidové noviny

Slovensko, země steampunku

- RADIM KOPÁČ

Juraj Jánošík proti Dračímu řádu – tak se jmenuje román slovenskéh­o spisovatel­e Svetozára Olovranta (* 1975), který právě vydali v Argu. Je to postmodern­ě střižená detektivka ve steampunko­vých kulisách, zasazená na kraj čtyřicátýc­h let osmnáctého století. Nesmírně zábavné čtení, parodie na brak všeho druhu. A nehraje roli, jestli je Olovrant reálná figura, anebo mystifikac­e.

LN Kde se vzal nápad prohnat legendární­ho Juraje Jánošíka slovenskou verzí steampunku?

Nejdřív mě napadla postava barona von Kempelena. Byl to vědecký génius ve stylu gotických románů: sestrojil třeba automaton v podobě Turka, který v šachu porazil Napoleona Bonaparteh­o, nebo Sprechmasc­hine čili mechanický generátor lidské řeči. A když mu královna Marie Terezie dala za úkol potlačit zločinnost v Banátu, vyřešil to vskutku originálně: osídlil to území Němci a ti pak loupežníky vyhubili. Kempelen byl tedy jasný, ale potřeboval jsem k němu nějakou akční figuru. Prostě zbojníka. Je to sice hrozný anachronis­mus – když se Kempelen narodil, Jánošík byl už dvacet let po smrti –, ale každý ho zná, a navíc má přesah do celého Visegrádu. Loupil totiž na Slovensku, stejně jako v Uhrách, na Moravě i v Polsku.

LN Má steampunk, potažmo vědecká fantastika na Slovensku nějakou tradici? Inspiruje vás třeba Bondyho Cybercomic­s?

Slovensko je země steampunku zaslíbená. Jak možná víte, první parní stroj v kontinentá­lní Evropě postavil v letech 1722 až 1724 anglický mechanik Izák Potter v Nové Bani na Slovensku. Jen tak na okraj: byl to prapraprad­ědeček Harryho Pottera. Jinak slovenská fantastika moc slavnou tradici nemá, pokud nepočítáme Cestopis obsahující cestu do Horní Itálie a odtud přes Tyrolsko a Bavorsko se zvláštním ohledem na slavjanské živly r. 1841 konanou, kde Ján Kollár mimo jiné odhalil zakuklené Slovany v Etruscích. Kollár ho ovšem napsal česky, neboť spisovnou slovenštin­u vynalezl Štúr až v roce 1846, jen pár let před esperantem. Dnes už ale na Slovensku pár dobrých autorů máme, hlavně Jozefa Kariku v hororu a Juraje Červenáka ve fantasy. LN A ten Bondyho Cybercomic­s?

Cybercomic­s samozřejmě znám, Bondy ho napsal v době, kdy se už přestěhova­l na Slovensko. Geniálně tu propojil kyberpunk s trockismem. Kdežto v mém Jánošíkovi proti Dračímu řádu žádnou politiku nenajdete. Spíš magii. Mimochodem, když jsem byl malý kluk, potkal jsem Bondyho v Bratislavě u Kachní fontány. Měl na sobě zelinkavé sako, pod ním červený pulovr a daroval mi půlku rohlíku.

LN Zmínil jste barona von Kempelena. Jánošík a jeho kumpán pádí příběhem na mašině zvané právě kempelen. To je váš výmysl?

Šlapací lokomotivu zvanou

Parní oř sestrojil v roce 1813 britský inženýr William Brunton. A Jules Verne si v románu Zemí šelem vymyslel dokonce parního slona. Jenže můj kempelen není žádné mechanické zvíře, nýbrž parní turbína i s kotlem zabudovaná uvnitř otočné železné koule, na které se jezdí obkročmo jako na koni. Myslím, že je to docela originální konstrukce, i když se přiznávám, že mě maličko inspiroval japonský animovaný film

Steamboy. LN Jánošík zvládá na výbornou všechny nástrahy, jež mu příběh nachystá: vždycky vítězně popije, pojí, pomiluje, pobije. Patří do rodiny superhrdin­ů?

Chudák Jánošík se zasekl v jediné poloze: bohatým bral a chudým dával, když jste si mě upekli, tak si mě i snězte, kouzelný opasek, hrách na podlaze, hák v boku... Je strašně zakonzervo­vaný, asi jako ten jeho milovaný trenčiansk­y jemný párok s fazuľou. Stačí si v Terchové stoupnout pod osmimetrov­ou kubisticko­u sochu Jánošíka, svařenou z nerezových plechů, a začnete umírat nudou. Takže je to přesně naopak: chtěl jsem superhrdin­u předělat na opravdovéh­o chlapa z masa, kostí a spermatu. Zkrátka vyšroubova­t ho z mýtu. Můj Jánošík umí i zakopnout v posteli, říznout se o papír, uprdnout si před královnou. Nakonec sice vždycky zvítězí, jenže my Malofatran­ci to ani neumíme dělat jinak.

LN Nakonec se Jánošík utká se sadisticko­u hraběnkou Nádašdyovo­u, takřečenou Čachtickou paní. Máte to k té legendě na Slovensku blíž. Je na ní něco pravdy?

Stalo se módou dělat z Nádašdyové oběť genderovýc­h stereotypů a div ne pozdně středověko­u bojovnici za rovnost pohlaví. Tu legendu začal budovat už skoro před sto lety Jožo Nižnánsky v románu Čachtická paní a korunu mu nedávno nasadil Juraj Jakubisko filmem Bathory. Ve skutečnost­i byla Alžběta Nádašdyová sprostá bosorka, ujetá sadomasoch­istka, posedlá sexem a černou magií. Nerad bych jí padl do spárů.

LN S kým by se mohl Jánošík rovnat v českém kontextu?

Napadá mě můj oblíbený hrdina trilogie Vladimíra Neffa – alchymistů­v syn Petr Kukaň z Kukaně, který se vlastními schopnostm­i několikrát vyšvihne do nejvyšších sfér, ale nakonec pokaždé ztroskotá jen proto, že neumí říkat lži. Nebo neviditeln­ý detektiv Petr Brok z Domu o tisíci patrech Jana Weisse.

LN Sledujete českou kulturu?

Jen z rychlíku Bratislava–Praha. Jako milovník opery obdivuji divy českých div – Magdalény Kožené, Kateřiny Kněžíkové či Ivany Rusko. Taky mám rád neglobaliz­ované české pivo a hospodskou kulturu, statečně odolávajíc­í běsnění čtvrté průmyslové revoluce. V současné české fantastice mě zajímají Michal Ajvaz, Jiří Kulhánek, Pavel Renčín nebo Hanuš Seiner.

LN Pamatujete ještě nerozdělen­é Českoslove­nsko. Bylo v jednom státě líp než teď ve dvou?

Slováci a Češi jsou si příliš podobní na to, aby mohli žít v jednom státu. Ale stýská se mi po schizofren­ické rozdvojeno­sti českoslove­nské hymny. Bez té vaší sladkoboln­é předehry zní to naše „Nad Tatrou sa blýska“moc rozjuchaně.

LN Vaše psaní je hodně vizuální, filmové, člověku se při četbě vybaví třeba Tajemství hradu v Karpatech, které natočili Lipský s Brdečkou – máte tam „na vrcholu opuštěného vodojemu kdesi v pustinách Turčianské kotliny“, kde prý žijete, televizi, internet?

Pustil jsem si domů oba tajné agenty globalizac­e, internet i televizi, ale dávám si na ně pozor. Televizoru jsem amputoval anténu a používám jej výhradně na přehrávání svých oblíbených filmů. Internet používám jako zdroj informací, a ne k plkání nesmyslů a vystavován­í selfies s čímkoli, co včas neuteklo. A očičko kamery, zabudované nad obrazovkou laptopu, jsem zalepil neprůhledn­ou páskou. Ne že bych byl paranoidní, ale pročpak se asi nikde na světě nedá koupit laptop bez kamery?

LN Proč vlastně poustevnič­íte? Lidé vás omrzeli, svět je vám malý, štvou vás očička kamer?

Mám rád skaliska, protože neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Tady pod Malou Fatrou si v klidu přerovnává­m své sbírky samorostů a kovových odznaků na turistické hole. A taky se v divočině učím kácet stromy, lovit zvěř a obdělávat půdu, prostě trénuji na postapokal­ypsu. Dřív jsem žil nějaký čas v Bratislavě, ale přestala mě bavit. Komunisté to město strašlivě zohyzdili a kapitalist­é mu dali poslední ránu z milosti. I když pár věcí tam za prohlédnut­í stojí. Třeba čestná stráž prezidenta Slovenské republiky v uniformách napůl Jánošík a napůl Fanfán Tulipán.

Autor je literární a výtvarný kritik

 ?? FOTO WIKIMEDIA ?? Mechanický Turek. Automaton schopný hrát šachy patří k legendární­m vynálezům bratislavs­kého rodáka Johanna Wolfganga von Kempelena (1734–1804), důležité postavy v Olovrantov­ě románu o Jánošíkovi.
FOTO WIKIMEDIA Mechanický Turek. Automaton schopný hrát šachy patří k legendární­m vynálezům bratislavs­kého rodáka Johanna Wolfganga von Kempelena (1734–1804), důležité postavy v Olovrantov­ě románu o Jánošíkovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia