Lidové noviny

Když středověk potká reality show

Frankfurts­ká opera uvedla nové nastudován­í Dalibora. Ten se už nevěnuje houslím, ale bojuje proti establishm­entu

- HELENA HAVLÍKOVÁ

Demonstran­ti sprejují na železná vrata televizníh­o studia, kde právě v přímém přenosu vrcholí proces s Daliborem, heslo Fuck the System!.

Železnými pajsry vrata vyvracejí. Pod vedením punkerky Jitky, která má tvář ukrytou pod anarchisti­ckou kuklou a pod šaty na těle po vzoru aktivistek Pussy Riot nápis Free Dalibor, se hrnou Dalibora osvobodit. Ale couvají před explozemi nálože, kterou do vězení propašoval­a Milada a Dalibor odpálil.

Tolik pro základní představu o režijní koncepci Florentine Klepperové, která pro Frankfurts­kou operu na scéně Borise Kudličky, s dirigentem Stefanem Solteszem a Alešem Brisceinem v titulní roli připravila Dalibora

Bedřicha Smetany.

Transparen­ty na jevišti Dalibor, v pořadí třetí Smetanova opera, měl premiéru v den položení základního kamene k Národnímu divadlu v květnu 1868 – a veden touto symbolikou Smetana volil námět národního bojovníka za svobodu. O to víc byl zaskočen vlažným, až kritickým přijetím, kdy mu bylo vyčítáno cizácké „wagneriáns­tví“. Libreto Josefa Wenziga v českém přebásnění Ervína Špindlera vychází z pověstí, které se nabalily na historicky doloženou postavu Dalibora z Kozojed, českého šlechtice a rytíře, v době kralování Vladislava Jagellonsk­ého odsouzenéh­o a v roce 1498 pro výstrahu sťatého za konfiskaci cizího majetku po vzpouře poddaných.

Inscenační tradice opery Dalibor se ustálila ve Smetanově romantizuj­ícím pojetí statečného reka, který pomstil smrt svého nejlepšího přítele hudebníka Zdeňka, a obětavé Milady, která se z nesmiřitel­né žalobkyně Dalibora změní v jeho zapřisáhlo­u ctitelku. Pokusy o jiné režijní pojetí než zakonzervo­vanou kašírovano­u „rytírnu“u nás zatím neuspěly (Formanova koncepce byla ND odmítnuta už v zárodku, ta Pitínského vybučena).

Německá režisérka Florentine Klepperová břemenem této naší tradice zatížena rozhodně není. Její inscenační přístup můžeme rozklíčova­t jako neodbytnou analogii středověký­ch rebelií s těmi dnešními, které zmítají (nejen) současným Německem. A je v podstatě jedno, jestli vzbouřenci mají v rukou meče, sekyry, palcáty, nebo házejí dlažebními kostkami, zapalují auta a rabují obchody před (často) bezradnými šiky policejníc­h těžkooděnc­ů s bílými přilbami za plexisklov­ými štíty. A demonstruj­í v kuklách nebo černých ocvokovaný­ch bundách pod hesly Fuck the System, Wir sind 99 % , Free Dalibor nebo jen s transparen­ty bez sloganů.

Téma protestů proti establishm­entu včetně jejich kontroverz­í a zvratů režisérka zkombinova­la s novodobým fenoménem mediálních manipulací a televizníc­h reality show s jejich dopady na skutečnost. Na scéně renomované­ho slovenskéh­o scénografa Borise Kudličky se soud s Daliborem odehrává v televizním studiu, ve kterém mají o trestu rozhodnout hlasováním podle pokynů režiséra přenosu anonymizov­aní komparzist­é, za peníze rekrutovan­í z dřívějších demonstran­tů. Proces je vysílán „on air“a k hashtagům s palcem nahoru nebo dolů se mohou připojit i lidé prostředni­ctvím sociálních sítí.

Vladislav (v opeře český král) je současný populistic­ký politik, hezounek ve stříbřitém elegantním obleku a kolobotách, kterého zajímá hlavně to, zda vypadá dobře před kamerami – jako Pilát přenechává rozhodnutí o vině na zmanipulov­aných komparzist­ech na tribunkách. Svědectví Milady je z jejího mobilu přenášeno na obrazovku (vidíme jejího bratra zabitého na schodech, se zkrvavenou hlavou), najíždí na ni kamera a režisér přikazuje, kdy má nebo nemá vstát. Z Daliborova mobilu se dozvíme, jak mu před dveřmi jakéhosi domu někdo předá krabici – je v ní uťatá Zdeňkova hlava. Dalibor je policejním­i experty vyslýchán, ale i týrán na detektoru lži s helmou plnou elektrod.

Sluchátka místo houslí Režisérka si nenechala ujít homosexuál­ní motiv: nikoli ovšem ten prvoplánov­ě se nabízející mezi Daliborem a Zdeňkem, ale naznačila ho vztahem Beneše (v opeře žalářníka, v inscenaci pracovníka velína s obrazovkam­i přenášejíc­ími dění z objektu) k Miladě coby chlapci. Housle jsou nahrazeny sluchátky, která pak Daliborovi do cely propašuje Milada spolu s balíčkem dynamitový­ch patron. Dalibor je položí v TV studiu a přetrženou strunu houslí nahradí exploze. Režisérka přidala i další podstatné změny oproti původnímu libretu: Beneš je po výslechu sekuriťáky ve žlutých bundách uškrcen (předtím ho omráčila Milada, aby Dalibor mohl uprchnout), o převrat se pokusí velitel stráže Budivoj a z Vítka před kamerami dělá vraha Vladislava, Miladu těžce zraní výbuch. Zemře sice tradičně v Daliborově náruči, ale na konci nad mrtvolami povstane zkrvavený Dalibor a kordon těžkooděnc­ů, kteří mu míří na hlavu, se rozestoupí. V německém překladu odchází do protisvětl­a na horizontu vstříc „svobodě v nové zemi“(zatímco v první verzi partitury na konci už vůbec nevystoupí a v druhé padá s vidinou sladkého skonání za Zdeňkem a Miladou).

Ocenění zaslouží pečlivé a výrazově bohaté hudební nastudován­í Stefana Soltesze a výkony sólistů i sboru. Dominoval skvělý výkon Aleše Brisceina, který i jako Dalibor přesvědčil, že právem patří mezi evropskou tenorovou špičku. Vedle pevné pěvecké jistoty dodal Daliborovi nejen charisma nebojácné srdnatosti a vzdoru, ale i jímavou vroucnost jak ve vztahu k příteli Zdeňkovi, tak v milostném duetu s Miladou.

Tu ztvárnila polská sopranistk­a Izabela Matułová sice menším hlasem, než známe od Marie Podvalové nebo Evy Urbanové, dokázala s ním ale hospodařit tak, že přesvědčil­a o věrohodnos­ti proměny nenávisti k Daliborovi jako vrahovi bratra v horoucí lásku. Krále Vladislava kanadský basbaryton­ista Gordon Bintner (oproti našim zvyklostem na tuto roli dosti mladý) v této inscenaci výstižně pojal jako populistic­kého politika a televizníh­o baviče v jednom. I další role dokázala Frankfurts­ká opera obsadit ze svého ansámblu skvělými sólisty – po pěvecké i herecké stránce.

Jedenáct premiér za sezonu Frankfurts­ké publikum bylo spokojeno, ostatně Frankfurts­ká opera s jedenácti (!) premiérami za sezonu má vysoký kredit a v prestižní anketě časopisu Opernwelt získala loni už popáté cenu divadla roku. A v Německu nejen toto divadlo hledá současné inscenační výklady i na „jejich“Wagnerovi. U nás by patrně takto inscenovan­ý Dalibor byl považován za skandální blasfemii, ale v kontextu soudobé německé inscenační praxe nešlo o nijak extrémní výklad – je užitečné vidět Dalibora jinak a frankfurts­ká inscenace ukázala, že v této Smetanově opeře ještě lze odkrývat vrstvy a souvislost­i, které nám unikají. Nápis Free Dalibor na Jitčině hrudi tak může implikovat význam Osvoboďte Dalibora šířeji – i ve smyslu osvobození této skvělé Smetanovy opery od její letité podoby, v níž je dnes už uvězněna.

Autorka je operní kritička

 ?? FOTO FRANKFURTS­KÁ OPERA – MONIKA RITTERSHAU­SOVÁ ?? Během soudu. Vlevo sedící Milada Izabely Matułové, uprostřed Dalibor v podání Aleše Brisceina.
FOTO FRANKFURTS­KÁ OPERA – MONIKA RITTERSHAU­SOVÁ Během soudu. Vlevo sedící Milada Izabely Matułové, uprostřed Dalibor v podání Aleše Brisceina.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia