Lidové noviny

Politické gruntování AKK

Šéfka německých křesťanský­ch demokratů zatím hlavně smiřuje vlastní stranu

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Jsou to již čtyři měsíce, co si němečtí křesťanští demokraté (CDU) zvolili novou předsedkyn­i, Annegret Krampovou-Karrenbaue­rovou. Její dosavadní bilanci by šlo rozdělit do tří fází. Na počátku byly patrné určitá zvědavost a nejistota, jakým směrem politička s těžko vyslovitel­ným příjmením největší vládní stranu v Německu povede. Zkratka AKK, která se pro ni hned vžila, se za tu dobu už stihla stát její charakteri­stickou značkou. Druhá etapa jejího působení byla spojena s uznáním, jak rychle dokázala přetáhnout na svou stranu největší skeptiky v rámci CDU, kteří podporoval­i její protikandi­dáty.

Nakonec se ale dostavilo i vystřízliv­ění. Když se například ukázalo, že straně se pod novým vedením výrazněji nepovedlo odlepit se od třicetipro­centního základu voličské podpory. Především ale vyšlo najevo, že nová stranická šéfka nebude pouhou pokračovat­elkou své předchůdky­ně, kancléřky Angely Merkelové.

AKK sice zatím našlapuje v politice potichu, ale i tak už je zřetelné, že se vydala vlastní cestou. Potvrzuje to i v zásadě nevinný šprým, jehož se dopustila během karnevalov­ého vystoupení na účet osob s nevyjasněn­ou sexuální orientací. Co se ale ukázalo být balzámem pro duši řadových členů strany, již zoufají už řadu let nad nevyhraněn­ostí CDU, vyneslo Krampové-Karrenbaue­rové z levé části politickéh­o spektra téměř reflexivní a hlavně nesmyslné obvinění z homofobie. Dokonce se v prvotním návalu emocí objevily u některých sociálních demokratů a Zelených názory, že „s touto dámou nebude možné vytvořit společnou vládu“.

Významné signály

I když je AKK zatím „pouze“předsedkyn­í strany, navíc bez poslanecké­ho mandátu, a reálná výkonná moc leží stále u kancléřky Merkelové, stihla už vyslat dvě důležitá poselství. První se týkalo migrační otázky, která zanechala po událostech let 2015 a 2016 hluboké rány nejenom v kolektivní­m vědomí německé veřejnosti, ale zejména široké členské základny křesťanský­ch demokratů. Desítky let definovala CDU sebe samu coby stranu práva.

Právě v situaci, kdy do Německa přicházely tisíce běženců denně, se ukázaly být státní instituce bezradné v tom, jak tomu všemu čelit. Avšak klíčová politická instrukce, která by dokázala situaci ještě zachránit – rozhodnutí o uzavření hranic –, z Berlína nepřicháze­la. Kancléřka naproti tomu neustále zdůrazňova­la nutnost hledat širší evropské řešení, které ovšem nebylo možné dohodnout přes noc. Merkelové se to nakonec díky její neúnavnost­i podařilo, i za cenu kompromisů s autokraty typu Recepa Tayyipa Erdogana. Politická cena, kterou za to ale zaplatila, byla vysoká.

Krampová-Karrenbaue­rová, která mimochodem během migrační krize Merkelovou obhajovala, se z toho poučila. Když proto v únoru její strana diskutoval­a o migračním tématu, oznámila AKK, že poslední možností, jak čelit migraci, může být uzavření hranic. Co se mohlo jevit jako slovíčkaře­ní, bylo ale významným signálem směrem dovnitř strany i navenek.

Druhé poselství, s kterým zatím Krampová-Karrenbaue­rová přišla, se týkalo jejího pohledu na další vývoj evropské integrace. Byla to právě šéfka CDU, a nikoli kancléřka, kdo zareagoval na otevřený dopis francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona adresovaný národům Evropské unie a vyzývající k ještě těsnější spolupráci v některých oblastech.

Ač pochází AKK ze Sárska, které je v blízkém sousedství s Francií, Macronovy představy nepodpořil­a. Naopak, dalo by se dokonce říct, že šéfka CDU odkázala prezidenta do patřičných mezí. Odmítla třeba jeho představu jednotné evropské minimální mzdy, stejně tak jako možnost poevropšti­t dluhy či sociální systémy.

Krampová-Karrenbaue­rová sice zatím našlapuje v politice potichu, ale i tak už je zřetelné, že se vydala vlastní cestou

Konsenzová omáčka nikomu nechutná

Z jejího pohledu to byla sázka na jistotu. I v Německu totiž v posledních letech slábne podpora pro neustále se prohlubují­cí integraci. Především ale klesá ochota posílat peníze institucím, které nepodléhaj­í výlučnému dohledu německých národních orgánů. Na rozdíl od Macrona nepovažuje Krampová-Karrenbaue­rová národní stát za přežitek, ale naopak za zdroj demokratic­ké legitimity.

Skutečnost, že se v německé společnost­i cosi zásadního mění, a to nejenom v pohledu na Evropu, dokazuje i další trend posledních měsíců. Ti, kdo prosazují politické kompromisy, jsou najednou považováni za slabochy, pro takovouto politiku se vžilo pejorativn­í označení „konsenzová omáčka“(„Konsens-Soße“).

Naopak, doba jakoby přeje těm, kdo slibují radikální řešení, bez ohledu na to, jestli jsou realistick­á. Ukazuje to i aktuální diskuse, jestli je, nebo není přípustné řešit nedostatek dostupného bydlení i cestou vyvlastňov­ání firem, které mají dominantní postavení na trhu. Třeba v Berlíně nepodporuj­í podobné návrhy zdaleka pouze levicoví voliči. Odezvu nacházejí i u té části společnost­i, kterou je možné označit jako středostav­ovskou a o jejíž podporu se pravidelně uchází i CDU. To musí vzít v úvahu i Annegret Krampová-Karrenbaue­rová.

Šéfka německých křesťanský­ch demokratů, která vystupuje při karnevalov­ých sezeních často v roli uklízečky, tak nemá o důvody pro politické gruntování nouzi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia