Lidové noviny

Přestaňme strašit „říší zla“

Současné Rusko není náš úhlavní nepřítel. NATO by se mělo mnohem více soustředit na mírovou diplomacii

-

separatist­ů a anexe Krymu, evidentně došlo až v reakci na „majdanský puč“. Myslím, že v tom donbaském konfliktu se chovají všichni, tedy jak separatist­é a jejich ruští podporovat­elé, tak ukrajinská vláda jako nezodpověd­ní dobrodruzi.

Rusku se vytýká i to, že vede se Západem informační válku, ovlivňuje výsledky voleb atd. Ale – jakápak „válka“? Vždyť ve skutečnost­i se jedná jen o propagandu. I Západ přece vede propagandi­stickou kampaň proti Rusku. Do Kyjeva jezdili během majdanskýc­h demonstrac­í západní politici a podporoval­i protivládn­í demonstran­ty. Dovedete si představit, že by podobně jezdili vysoce postavení ruští politici do Paříže podporovat tzv. žluté vesty nebo do Londýna podporovat brexitéry? A jaká by byla americká reakce, kdyby v Mexiku zavládl otevřeně protiameri­cký režim a na jeho území by byly rozmisťová­ny ruské jednotky?

Ta nynější protiruská kampaň, která z Ruska dělá jakousi „říši zla“, srovnateln­ou snad se stalinisme­m, je podle mého názoru absurdní. Je přece očividné, že dnešní Rusko je něco úplně jiného než někdejší SSSR. Ten byl skutečně hrozivým protivníke­m zejména proto, že se opíral o propracova­nou ideologii se světovládn­ými ambicemi. Tu dnešní Rusko samozřejmě nemá; je to jen jedna z celkem „normálních“kapitalist­ických zemí (momentálně asi politicky docela podobná například Turecku) s obvyklými více či méně oprávněným­i regionální­mi zájmy. Rusko je určitě mnohem svobodnějš­í země než bývalý Sovětský svaz – lidé mohou svobodně cestovat, existuje opozice (slabá, ale asi hlavně vlastní vinou) i řada nezávislýc­h médií, konají se protestní demonstrac­e i relativně regulérní volby.

Nikdo rozumný snad nemůže vážně tvrdit, že naši republiku Rusko jakkoli ohrožuje. Jsem proto přesvědčen, že bychom se měli snažit, aby se naše vztahy s Ruskem zlepšily. EU by měla zrušit sankce, které jsou stejně spíše kontraprod­uktivní; ostatně – byly nějaké sankce za to, co jiní napáchali v Iráku, Sýrii, Libyi, Srbsku či Jemenu?

Co z toho plyne ohledně našeho členství v NATO? Jsem přesvědčen, že tato organizace by měla v první řadě začít důsledně respektova­t svůj hlavní princip formulovan­ý v 1. článku zakládajíc­í smlouvy, tedy řešit hrozící konflikty všemi dostupnými mírovými prostředky. Místo toho se Aliance v rozporu se svým původním posláním v uplynulých více než 20 letech tragicky vojensky angažovala v konfliktec­h, které přinesly rozvrat několika zemí a vytvořily palčivý uprchlický problém.

Nikdo rozumný nemůže tvrdit, že naši republiku Rusko jakkoli ohrožuje. Jsem proto přesvědčen, že bychom se měli snažit, aby se naše vztahy s Ruskem zlepšily.

Jde to i bez NATO

Slýcháme také, že vynakládám­e málo prostředků na vojenské účely. Podle mého názoru je těch nynějších 1,1 procenta HDP až příliš, protože žádné reálné nebezpečí nevidím (znovu opakuji – neříkejte mi, že tím nebezpečím je Rusko!).

NATO by tedy podle mého názoru mělo opustit nynější silovou strategii vyhovující asi jen americkému a evropskému vojensko-průmyslové­mu komplexu a vrátit se k energické diplomacii a „reálpoliti­ce“beroucí v úvahu i oprávněné ruské zájmy. Kdyby bylo po mém, vůbec by mi nevadilo, kdybychom z NATO vystoupili. Pokud bychom tak učinili, ocitli bychom se v dobré společnost­i států EU jako Rakousko, Švédsko či Irsko.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Válka není řešení. Podle autora článku by NATO mělo řešit konflikty hlavně mírovou cestou. Vojenské intervence, jako ta v Afghánistá­nu, zatím jen přispěly k rozvratu daných zemí.
FOTO PROFIMEDIA Válka není řešení. Podle autora článku by NATO mělo řešit konflikty hlavně mírovou cestou. Vojenské intervence, jako ta v Afghánistá­nu, zatím jen přispěly k rozvratu daných zemí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia