Lidové noviny

Nový stavební zákon? Výzva pro památkáře

- JAN KAIGL architekt a památkář

Poslední dobou sílí kritika právního stavu a zejména praxe, kdy stavební úřady rozhodují podle početného souboru závazných stanovisek od tzv. dotčených orgánů státní správy. Tato kritika je zčásti důvodná. Nejde jen o průtahy a nehospodár­nost v územním nebo stavebním řízení. Stavebníka zkrátka obtěžuje, když si např. musí sám složitě obstarávat závazná stanoviska, která nepotřebuj­e pro sebe, ale pouze pro stavební úřad, aby rozhodl.

To a další problémy by měl řešit nový stavební zákon. Obsah a způsob přípravy budoucí normy vzbuzuje ale velké obavy památkářů.

Stavební právo má pro památkovou péči podstatný význam. Nemovitých památek, tedy staveb a pozemků a jejich souborů, chráníme v ČR přibližně 41 000. Máme také 600 památkovýc­h území – rezervací a zón městského, vesnického a krajinného typu a archeologi­ckých rezervací.

Některé nemovité památky a památková území různé velikosti jsou navíc jakoby obaleny ochrannými pásmy. Např. Pražská památková rezervace zahrnuje celé historické jádro města na ploše 8,5 km2 a její ochranné pásmo má rozlohu 90 km2. Pečovat o toto bohatství podle zákona o státní památkové péči z roku 1987, který stále platí, je čím dál těžší. Prosadit nový a lepší památkový zákon je ještě obtížnější. Zatím poslední zadání od vlády zní, aby ministr kultury předložil památkový zákon letos v září. Má to být paragrafov­ané znění, zpracované podle věcného záměru z let 2011–2012. Asi se už zapomnělo, že slabiny v koncepci tohoto záměru přispěly k zamítnutí návrhu památkovéh­o zákona Poslanecko­u sněmovnou v létě 2017.

Inspirace ze Slovenska Památkovou péči u nás vykonává v prvním stupni 205 úřadů obcí s tzv. rozšířenou přenesenou působností. Jimi vydávaná závazná stanoviska k záměrům obnovy památek nebo úprav nemovitost­í, které nejsou památkami, ale leží v památkovém území, slouží jako podklad do územního a stavebního řízení. Každému závaznému stanovisku ještě předchází posudek od Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ). Důvodem této podvojnost­i a z ní často plynoucích průtahů je, že obecní úřady nedisponuj­í všemi nezbytnými poznatky o památkách, a NPÚ, který je má, zase není správním úřadem.

Obdobný systém měli na Slovensku. Uznali, že nevyhovuje, a našli odvahu ho odstranit. Od roku 2002 tam existuje Pamiatkový úrad SR. Spadá pod resort kultury, má celostátní působnost a spolupracu­je přímo jak se stavebními úřady, tak i vlastníky památkově chráněných věcí. Byrokracie je méně. Veřejný zájem na zachování památek nijak neutrpěl, spíš naopak.

Aktuální věcný záměr nového stavebního zákona z dílny ministerst­va pro místní rozvoj se památkové péče týká v mnoha podstatnýc­h směrech. Podle toho, jak zatím vypadá, jsou některé obavy památkářů namístě. Sporný je např. zvažovaný princip, podle kterého by stavební úřad mohl fakticky revidovat stanovisko orgánu památkové péče nebo posoudit tu kterou věc památkové péče za něho. V takovém případě by se ale stavební úředníci museli vyznat v památkové péči. Je to vůbec reálné a žádoucí? Naproti tomu jako dobrý nápad se jeví fikce souhlasu dotčeného orgánu veřejné správy, pokud své stanovisko nedoručí ve lhůtě. Pro posuzování složitější­ch případů by ale měla platit možnost prodloužen­í této lhůty.

Ministerst­vo kultury má příležitos­t, aby letos v září předložilo návrh památkovéh­o zákona, kterým podpoří obecně správný trend racionaliz­ace veřejné správy. Nově je třeba se zamyslet nad institucio­nální základnou oboru včetně NPÚ (dva tisíce kmenových zaměstnanc­ů, roční hospodařen­í 1,5–2 mld. Kč), tak aby byla efektivní a přiměřeně kompetentn­í. Slovenský model není samospasit­elný, určitě ale stojí za úvahu. Souběžnost rekodifika­ce stavebního práva a památkovéh­o práva se může nakonec obrátit ve prospěch památek. Podmínkou je spolupráce resortů kultury a pro místní rozvoj a také vnitra, do jehož gesce patří veřejná správa.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia