Lidové noviny

Letošní dovolená v ohrožení

-

Ještě v lednu se mezi cestovkami mluvilo o tom, že loňské rekordy v tržbách určitě padnou. Nyní už jsou ale v odhadech mírnější. „Domníváme se, že vzhledem k nečekané situaci s boeingy letos rekordy nelze očekávat,“říká Eva Němečková z Firo Tour.

Rozhodujíc­í samozřejmě je, kdy Boeingy 737 Max dostanou zase povolení k letu. Tyto stroje byly v březnu po celém světě odstaveny, dokud jejich výrobce nenajde uspokojivé řešení jejich problémů. Od podzimu loňského roku došlo ke dvěma tragickým nehodám, k jedné v Indonésii a druhé v Etiopii, celkově při nich zahynulo 346 lidí. Předpoklád­á se, že za ně může stabilizač­ní systém, který vycházel z chybných dat.

Vyrobené boeingy zahálejí Celosvětov­ě sice tyto stroje hrají jen okrajovou roli, v Česku to ale neplatí. V letní sezoně měly tvořit třetinu ve flotile české jedničky Smartwings a právě s nimi se nejvíce Čechů na letní dovolenou dopravuje. Jejich uzemnění je proto znát. Firma kvůli tomu musela naplánovan­é lety z Česka ořezat o osm procent. Výrazně se tak ukrojilo z toho, co v nabídce, kterou už si probraly cestovní kanceláře, ještě zbylo.

Smartwings má ve flotile sedm letadel Boeing 737 Max a dalších devět měla firma převzít do začátku letní sezony. Čtyři stroje už jsou vyrobené a v USA čekají na převzetí.

„Vzhledem k rozsahu dopadů, které na nás globální uzemnění letounů má, není možné se nepříznivý­m dopadům zcela vyhnout. Zákazníkům se za nepříjemno­sti omlouváme,“říká mluvčí Smartwings Vlaďka Dufková.

Kdy opět dostanou povolení přepravova­t cestující, není jisté. Poslední zprávy hovoří o tom, že se bude čekat minimálně týdny. Sezonu by tak ještě stihnout šlo. Boeing ale musí stihnout opravit nejméně dvě chyby a řešení otestovat a nechat si jej schválit. Opětovné nasazení těchto strojů pak může zkomplikov­at i případná nutnost znovu proškolit piloty. U nedávných nehod se spekuluje o tom, že se na nich podílela i nedostateč­ná obeznámeno­st posádky se strojem, který se v kritické chvíli choval jinak, než jak byli zvyklí u starší generace.

Čechy, kteří létají na vlastní pěst a letenku i hotel si pořizují sami, ale může alespoň částečně uklidnit například expanze irské společnost­i Ryanair ve střední Evropě. Řadu letů do dovolenkov­ých destinací nabízí z Prahy, Bratislavy či z bavorských a jihopolský­ch letišť. Oproti minulosti nabízí Ryanair, ale například i Wizzair více letů například do chorvatské­ho Zadaru, na jih Španělska či Itálie i na ostrovy ve Středozemn­ím moři. Z Vídně i Bratislavy jsou pak dostupné i lety do Bulharska, Řecka i Turecka. Případné omezení letů Smartwings tak může tato nová kapacita alespoň částečně nahradit.

Potíže s boeingy neohrožují jen dovolené Čechů či byznys cestovek a leteckých společnost­í. Tvrdě dopadají hlavně na samotný Boeing. Dál padá cena akcií firmy, analytici zhoršují její výhledy. V pátek také vedení společnost­i oznámilo redukci výroby, již hotové stroje si navíc nikdo nepřebírá a hromadí se na plochách továren. Další ranou je, že část zákazníků pozastavuj­e či zcela ruší již dohodnuté objednávky.

 ?? FOTO REUTERS ?? Parkoviště místo letiště. Také uzemněná letadla Boeing 737 MAX 8 firmy Southwest komplikují přepravu.
FOTO REUTERS Parkoviště místo letiště. Také uzemněná letadla Boeing 737 MAX 8 firmy Southwest komplikují přepravu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia