Lidové noviny

Jack Dorsey si vydělal 1,4 dolaru

Trendem je, že vysocí manažeři online firem, jako šéf Twitteru, často pobírají nízké mzdy

-

SAN FRANCISCO / PRAHA Spoluzakla­datel a generální ředitel Twitteru Jack Dorsey obdržel za loňský rok svůj první plat od doby, co se před čtyřmi lety vrátil do nejvyšší funkce. Dostal 1,4 dolaru (32 korun), tedy 140 centů, což odpovídá jednomu centu za každý znak v původním počtu znaků tweetu. Vyplývá to z prohlášení firmy pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC).

Ze záznamů americké SEC ale také vyplývá, že Jack Dorsey vlastnil v roce 2017 více než 16 milionů akcií Twitter v celkové tržní hodnotě 557 milionů dolarů. Výdělky Dorsey hlásí komisi pro cenné papíry také ze svého „druhého zaměstnání“, totiž jako generální ředitel platební firmy Square. Ta se proslavila mimo jiné tím, že jako první umožnila platit ve světě v síti, která akceptuje kryptoměny. Obchodníci, kteří jsou členy této sítě, tak mohou kromě klasickým platidel, příjímat třeba bitcoiny.

To Twitter zahájil činnost v roce 2006 a jedna zpráva, tedy tweet, na jeho stejnojmen­né sociální síti mohla obsahovat nejvýše 140 znaků. To byl v té době maximální počet znaků, aby se tweet vešel do textové zprávy na mobilním telefonu. V roce 2017 byl tento limit zdvojnásob­en na 280 znaků. Zda se díky tomu zdvojnásob­í i Dorseyho plat, zatím není jasné, upozornila agentura Bloomberg. Jack Dorsey se před lety rozhodl, že nebude od Twitteru pobírat plat ani odměny, a to ani ve formě akcií. Má to být důkaz důvěry v Twitter a jeho dlouhodobý potenciál k vytváření hodnoty, uvádí se ve zprávě.

Symbolický plat je aktuálním trendem

Nízká mzda není v tomto odvětví, tedy internetov­ém byznysu, nic nebývalého.

Minimální platy nejvyšších manažerů se staly v posledních deseti letech v Silicon Valley, což je americké centrum pro online společnost­i, poměrně běžnou záležitost­í. Za symbolický plat se rozhodli pracovat mimo jiné předchozí šéf Applu Steve Jobs, dále Eric Schmidt, Sergey Brin a Larry Page z Googlu, Carol Bartzová a Terry Semel z Yahoo, John Chambers ze společnost­i Cisco Systems a Larry Ellison z Oraclu.

Časopis Forbes odhaduje majetek dvaačtyřic­etiletého Dorseyho na více než pět miliard USD. Většina jeho majetku je spojena s akciemi Twitteru a firmy Square, což je mobilní platební společnost, kterou Dorsey rovněž založil.

Společnost Twitter loni vykázala svůj první celoroční zisk od roku 2013, kdy se stala veřejně obchodovan­ou společnost­í na akciovém trhu. Zisk činil 1,2 miliardy USD. Příjmy se zvýšily na tři miliardy USD z 2,4 miliardy v roce 2017. pda, čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia