Lidové noviny

Stavební spořitelny čekají méně úvěrů na bydlení

-

PRAHA Objem nových úvěrů poskytnutý­ch tuzemskými stavebními spořitelna­mi za celý letošní rok meziročně poklesne a zřejmě se dostane na úroveň roku 2017. Tehdy stavební spořitelny poskytly úvěry za zhruba 55 miliard korun. Řekl to předseda Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) Jan Jeníček.

Loni poskytly stavební spořitelny úvěry za 67,4 miliardy korun, což bylo meziročně o 22 procent více. Za první letošní čtvrtletí spořitelny poskytly úvěry za 11,4 miliardy korun, což byl ovšem meziroční pokles o zhruba třetinu. Pokles objemu nových úvěrů byl podle Jeníčka způsoben novými opatřeními České národní banky coby regulátora trhu, která zpřísnila poskytován­í úvěrů na bydlení. To způsobilo předzásobe­ní lidí úvěry v loňském roce. „Pokles v letošním roce nastane na celém bankovním trhu. Na trhu stavebního spoření bude pokles menší. Zřejmě se vrátíme k roku 2017, což byl ale poměrně dobrý rok,“řekl Jan Jeníček.

Efektivita spoření roste Asociace českých stavebních spořitelen informoval­a, že efektivita stavebního spoření v posledních letech roste a loni byla nejvyšší za posledních 18 let. Jedna koruna státní podpory stavebního spoření totiž podle asociace vygenerova­la 17,2 koruny poskytovan­ých úvěrů. Na státní podpoře bylo vyplaceno 3,9 miliardy korun.

Například v roce 2008 připadalo na jednu korunu státní podpory zhruba pět korun úvěrů, před pěti lety to bylo zhruba osm korun, v roce 2016 se tento ukazatel zvednul na více než 11 korun. Zatímco v roce 2008 poskytly spořitelny úvěry za zhruba 74 miliard korun, státní podpora tehdy byla 14,2 miliardy korun. „Efektivita systému stavebního spoření pokračuje v trendu výrazného růstu, který pozorujeme už od roku 2014. Aktuálně je rozpůjčová­no přes 74 procent peněz, které lidé do systému vložili,“uvedl Jeníček. Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak poskytnou klientovi, většinou půjčují.

Změna trendu

Asociace českých stavebních spořitelen včera také uvedla, že se v posledních letech změnil trend, k čemu klienti spořitelen využívají půjčky. Dříve si lidé půjčovali na rekonstruk­ce, v posledních letech však vzrostla poptávka po úvěrech na pořízení nebo výstavbu vlastního bydlení.

„Zatímco v roce 2014 využilo prostředky na pořízení nového bydlení 23 procent, vloni už to bylo 30 procent. Podíl úvěrů na výstavbu nových bytů a rodinných domů se ve stejném období zvýšil o tři procentní body,“uvedl tajemník AČSS Jiří Šedivý. Průměrná výše úvěru u stavebních spořitelen loni podle něj stoupla na zhruba 924 000 korun z 761 000 předloni. Průměrná výše úvěru na rekonstruk­ci přitom byla kolem 360 000 korun, na koupi nemovitost­i 1,2 milionu korun a na stavbu 1,5 milionu korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia