Lidové noviny

USA chtějí trestat EU za airbusy

Donald Trump hrozí EU, že zavede cla na dovoz evropských motorek, sýrů či vína. Vadí mu evropská podpora výrobce letadel Airbus.

- VOJTĚCH WOLF

WASHINGTON/PRAHA Administra­tiva amerického prezidenta Donalda Trumpa navrhuje uvalit dodatečná cla na zboží dovážené z Evropské unie v ročním objemu zhruba 11 miliard dolarů (zhruba 253 miliard korun). Vyšších cel by se mohly dočkat například evropské helikoptér­y, letadla, sýry, olivový olej, motorky či lyžařské kombinézy.

Důvodem je podpora, kterou Evropská unie v minulosti poskytla evropskému výrobci letadel, společnost­i Airbus. Podle Úřadu amerického obchodního zmocněnce způsobily tyto subvence, kterých se dostalo konkrétně modelům Airbus A380 a A350, americké společnost­i Boeing škody přesahujíc­í 11 miliard dolarů (250 miliard korun). Že tato podpora měla na USA nepříznivý dopad, Americe potvrdila i Světová obchodní organizace (WTO).

„EU využívá USA ve vzájemném obchodě už několik let. To brzy přestane!“napsal na svém twitterové­m účtu prezident Donald Trump. Mluvčí Airbusu Rainer Ohler uvedl, že společnost už učinila kroky, aby splnila „relativně menší“nevyřešené požadavky. Podle Ohlera už tak nemá zavedení obchodních sankcí žádný právní základ. „Částka je přehnaná a v každém případě by její výši měla určit Světová obchodní organizace, a nikoliv Spojené státy,“uvedl Airbus ústy svého mluvčího. Ten rovněž upozornil i na rozhodnutí Světové obchodní organizace z minulého týdne týkající se daňových úlev naopak pro Boeing, které umožňuje Evropské unii zavést ještě vyšší protiopatř­ení.

WTO rozhodne o seznamu Seznam produktů, na které chtějí USA uvalit cla, musí posoudit arbitr – WTO. Konečnou verzi by pak USA měly zveřejnit v létě. Úvahy Spojených států přitom přicházejí v době, kdy jsou členské země EU ve fázi finálních jednání ohledně stanovení mandátu pro Evropskou komisi. Ta by se zástupci Trumpovy administra­tivy měla jednat ohledně již dříve uvalených cel.

Trump loni v červnu zatížil 25procentn­ím clem na dovoz oceli a 10procentn­ím tarifem import hliníku z Evropské unie. Evropa pak o několik týdnů později reagovala reciproční­m opatřením a uvalila cla na dovoz amerického zboží, jako jsou legendární motorky Harley-Davidson, Kentucky Bourbon, pomerančov­é džusy, brusinky, rýži nebo tabák v celkové hodnotě 2,8 miliardy eur.

Včerejší oznámení USA může jednání ještě více zkomplikov­at. Trump s hrozbou nových cel přichází v době, kdy Boeing čelí poměrně závažným problémům kvůli dvěma pádům letadel 737 MAX 8. Tato letadla musela být uzemněna. „Boeing navíc může čelit nákladům spojeným s odškodnění­m pozůstalýc­h po obětech ve výši až jedné miliardy dolarů,“upozornil ekonom Lukáš Kovanda.

Více než 14 let

Spory mezi Spojenými státy a Evropskou unií trvají už léta – obě strany se už od roku 2004 navzájem obviňují z nelegální podpory svých strojírens­kých gigantů Boeing a Airbus. Podle několika nálezů WTO chybovaly přitom obě strany, protože jak USA, tak EU finančně podporoval­y své výrobce letadel, aby ti pak získali výhodu na trhu.

„Naším cílem je dosáhnout dohody s EU o ukončení všech subvencí pro velká civilní letadla, která jsou v rozporu s WTO. Pokud EU ukončí tuto škodlivou podporu, zavedení dodatečnýc­h cel může být v reakci na to zrušeno,“uvedl americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer. Boeing pak prohlásil, že podporuje snahy USA o „narovnání hřiště pro světové výrobce letadel“.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? 11 miliard dolarů ročně chce inkasovat od Evropské unie ve clech prezident Spojených států Donald Trump
FOTO ČTK/AP 11 miliard dolarů ročně chce inkasovat od Evropské unie ve clech prezident Spojených států Donald Trump

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia