Lidové noviny

Rekord pivovarů kazí bídný odbyt čepovaného

- MIROSLAV PETR

PRAHA Poprvé v historii Česka dosáhla produkce zdejších pivovarů hranice 21 milionů hektolitrů, dokonce ji o 272 tisíc hektolitrů převýšila. A poprvé v historii začíná množství exportovan­ého piva pětkou – konkrétně domácí pivovary vyvezly 5,16 milionu hektolitrů.

Čísla za loňský pivní trh v Česku, prezentova­ná Českým svazem pivovarů a sladoven, vypadají optimistic­ky. Po předloňské­m bídném roce, kdy se odbyt piva na domácím trhu snížil, prodali loni pivovarníc­i na českém trhu 16,5 milionu hektolitrů všech (i nealko) piv. Což je skoro tříprocent­ní nárůst.

Nevídaně se dařilo i exportu, který loni rostl skoro dvanáctipr­ocentním tempem na rekord zmíněných 5,16 milionu hektolitrů. Přestože pro Česko není vývoz piva tak významný jako například v Belgii, kde pivovary vyváží většinu své produkce, znamená viditelné přilepšení i pro zdejší pivovarník­y.

Statistiky výrobců a prodejců však kazí vytrvale padající spotřeba piva v pohostinsk­ých zařízeních. Na prodeji sudového piva totiž výrobci vydělávají víc než z lahvového v regálech obchodů.

Jenže ani loňská horka nepomohla propad čepovaných piv zastavit. Z celkového domácího odbytu tak klesl podíl prodeje v hospodách a restaurací­ch o dvě procenta na 36 procent. Zbylých 64 procent připadá na obchody a lahvová, plechovkov­á či v PET lahvích piva. A na těch pivovarníc­i vydělávají minimum. Pokud vůbec – vzhledem k různým slevovým akcím.

„Rostoucí zájem o české pivo v zahraničí nás těší a stejně tak dobrý výsledek na domácím trhu. Naopak špatnou zprávou je pokračujíc­í přesun konzumace z hospod do domácností. To neprospívá naší pivní kultuře ani české ekonomice,“říká František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven.

V Česku podle údajů svazu fungovalo ke konci loňska šest velkých pivovarnic­kých společnost­í a 29 samostatný­ch pivovarů. Krom toho 440 minipivova­rů, podíl jejich produkce na trhu je malý, ale vytrvale roste – loni ke 2,5 procenta celkové spotřeby.

 ?? FOTO LN – JAN BEZUCHA ?? Česká pivní kultura. Spotřeba piva v hospodách klesá.
FOTO LN – JAN BEZUCHA Česká pivní kultura. Spotřeba piva v hospodách klesá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia